Asistenta financiara de la UE se va plati in maximum cinci transe in urmatoarele 24 de luni, eliberarea banilor fiind conditionata de implementarea unui amplu program de politici economice. Obiectivul programului este de a ajuta economia sa faca fata presiunilor pe termen scurt asupra lichiditatii si pentru a sustine corectarea ordonata a dezechilibrelor pe termen mediu.
Ce contine programul economic?
In sectorul financiar:
- programul cauta sa asigure capitalizarea corespunzatoare a bancilor si sa intareasca supravegherea sectorului, inclusiv legislatia bancara si de lichidare
- schema de garantare a depozitelor ce urma sa fie consolidata
- un angajament de rostogolire (rollover) si recapitalizare din partea bancilor-mama fata de filiale
Pentru o gestionare "sanatoasa" a fondurilor primite, se acorda un rol central institutiilor de audit si combatere a coruptiei, care trebuie sa fie independente si sa functioneze eficient. Bruxelles-ul aduce in discutie si mecanismul de cooperare si verificare pe justitie, ca o conditie pentru acordarea banilor: "Comisia va continua sa monitorizeze, in cadrul mecanismului de cooperare si verificare, progresele in domeniul reformei judiciare si a combaterii coruptiei", arata comunicatul.
Consolidarea fiscala imediata si sustinuta - un alt element-cheie al programului.
- deficitul bugetar trebuie mentinut la 5,1% din PIB in 2009 si sa se asigure reducerea acestuia sub pragul de 3% din PIB in 2011
- masuri de imbunatatire a credibilitatii si previzibilitatii politicii bugetare, asa cum s-a solicitat si in recomandarea politica adresata Romaniei de Comisie in iunie 2008
Masuri de reforma structurala:
- politici pentru imbunatatirea administratiei publice
- politici pentru imbunatatirea cheltuielilor publice
- masuri pentru sporirea absorbtiei fondurilor europene
- politici de imbunatatire a mediului de afaceri si care sa rezolve problema muncii la negru
Conditiile legate de aceste politici vor fi stabilite detaliat printr-un memorandum de intelegere care se va incheia cu autoritatile romane.
Comisia va monitoriza regulat - in colaborare cu Comitetul economic si financiar - implementarea intocmai a conditiilor de politica economica asociate acestei asistente financiare si poate solicita masuri suplimentare daca si cand circumstantele o vor impune, mai arata documentul citat.
Aceleasi masuri se vor reflecta si in urmatoarea actualizare a programului de convergenta, precum si in programul national de reforma.
Imprumutul de 5 miliarde de euro de la UE se acorda in paralel cu un imprumut de 12,95 de miliarde de la FMI, un miliard de la Banca Mondiala, un alt miliard de la BERD si BEI, asistenta financiara acordata Romaniei totalizand 20 de miliarde pana in 2011.
In plus, in Romania vor mai intra bani din fonduri europene pre si post-aderare estimate la circa 3% din PIB atat in 2009, cat si in 2010. Tot in 2009, Romania va beneficia de o crestere echivalenta cu 0,2% din PIB din platile in avans din fondurile structurale.
Sper pt. binele tuturor sa ma insel...
Toti pasii parcursi de Ro in directia democratizarii si a unei economii de piata au fost facuti l a presiunea 'sulei in coasta' fie ca acest instrument a fost folosit de COPOSU ,presa libera-actualmente pe cale de disparitie-sau org. internationale,altfel am fi avut si acum detasamente 'minere' care s ar fi ocupat cu 'domesticirea' soc. civile sau banci de genul Bancorex,Agricola,etc, adevarate pusculite pt. 'clasa politica'
Este normal ca atunci cand 'sindicalisti' sustinuti de tonomate solicita o 'coalitie' pt daramarea guv. liber ales si democratic ,investitorii -si UE poate fi inclus in aceasta categorie-sa nu se intrebe daca in spatele lor nu se afla o Mafie oligarhica care s a deturneze imprumutul in propriul buzunar
Da' unde sunt alea 30 mld euro fonduri europene nerambursabile ptr perioada 2007-2013 promise Romaniei la aderare la 1 ian 2007?
In 2007 si 2008 n-am "accesat" nici un euro de la EU din fondurile nerambursabile, asta in conditiile in care Romania a platit 1.3 mld euro anual contributie (=tribut, bir) la UE!!!
Carevasazica am dat deja 2.6 mld euro TRIBUT la UE, mai dam 1.3 mld in 2008, deci aproape 3 miliarde euro - si primim IMPRUMUT 5 miliarde cu o dobanda de 250 milioane euro pe an!
HOTIE! JAF PE FATA! BATJOCURA!
BRAVO POLITICIENI ROMANI care ati luat imprumut in numele poporului ca sa-l dati bancilor! Mai bine dadeati banii cetatenilor prin intermediul CEC, si ramanea ca datoria sa fie intre datornici si statul roman, si cu timpul isi plateau oamenii datoria. Dar asta lasa pe dinafara bancile straine, care sunt stapanii politicienilor masoni, si care au decis pentru poporul roman. Scalvie, ca de asa ceva ceva o sa aiba parte adunatura de nefericiti de pe plaiurile mioritice.
Si poporul roman sta sa "cujete" inca nu ii este clar ce capcana i s-a intins!
Nici nu e de mirare ca la asa oameni prosti si lasi, pot sa faca lichelele astea de politicieni si straini venali, tot ce vor!