Economia europeana s-a contractat in primul trimestru al acestui an mai puternic decat era asteptat si nu sunt semne clare de reluare a cresterii economice, a declarat Axel Weber, membru al Consiliului guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE).

Intr-un interviu publicat miercuri de cotidianul economic Financial Times, seful Bancii Centrale din Germania, Bundesbank, mai spune ca se asteapta la o temperare a recesiunii dupa doua luni "destul de bune" pentru sectorul bancar in ianuarie si februarie, dar ca "in ceea ce priveste economia mondiala, suntem inca in plina recesiune profunda”.

“Daca se cauta semne pozitive, dupa parerea mea, ne putem astepta la o temperare a recesiunii, dar, pana acum nu sunt semne de stabilizare nici in Germania, nici in Europa", a adaugat Weber.

Oficialul BCE estimeaza ca primele efecte importante asupra economiei ale planurilor de relansare economica vor aparea in cursul acestui an si in 2010.

In ceea ce priveste dobanda de referinta, Weber considera ca BCE nu trebuie sa o coboare sub pragul de 1%.

Acum dobanda cheie a BCE este la cel mai scazut nivel din istorie: 1,25%. Economistii se asteapta ca, la reuniunea din mai, BCE sa mai reduca dobanda de referinta cu inca 0,25%.