Economia Estoniei, puternic afectata de criza financiara, s-ar putea contracta cu 15,3% in acest an, potrivit estimarilor bancii centrale citate de AFP. Reprezentantii institutiei au precizat ca aceasta scadere a produsului intern brut ar putea avea loc in cazul in care criza economica se va agrava in acest an.

In ultimele luni, autoritatile din Estonia si-au revizuit de mai multe ori previziunile privind situatia economiei. Ministrul de finante estima luna trecuta ca economia se va contracta cu 8,5% in acest an, ceea ce reprezinta cea mai slaba evolutie din ultima perioada.

Estonia, care a trecut repede de la economia centralizata la economia de piata dupa obtinerea independentei in 1991, a devenit o poveste de succes in Uniunea Europeana, la care a aderat in 2004.

Tara cu 1,3 milioane de locuitori a inregistrat o crestere economica de 9,2% in 2005, 10,4% in 2006 si 6,3% in 2007. Estonia a intrat insa in recesiune anul trecut, dupa ce inflatia in crestere a dus la diminuarea consumului, iar criza economica a dus la scaderea exporturilor de bunuri si servicii.

Pentru anul 2010, banca centrala estimeaza o crestere modesta, de 0,2%-1,2%, insa in cel mai rau caz economia tarii baltice se va comprima cu 4,6%.