Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Guvernul merge inainte cu legea salarizarii unitare in pofida protestelor sindicale

Guvernul si-ar putea asuma raspunderea in Parlament pentru Legea salarizarii unice, astfel incat sa poata fi aplicata de la inceputul lui 2010. Potrivit principiilor generale ale legii adoptate ieri, raportul dintre salariul minim si cel maxim va fi de 1 la 15, fata de 1 la 70 in prezent. Ponderea sporurilor nu va mai depasi 30% din salariul de baza. Profesorii, functionarii publici si angajatii din sanatate sunt profund nemultumiti de forma actuala a proiectului.

Au crescut de 25 de ori restantele in monede exotice

Restantele la banci ale populatiei s-au dublat in februarie fata de luna similara a anului trecut. Cel mai mare ritm de crestere l-au avut restantele in franci elvetieni si yeni japonezi. Acestea au urcat de 25 de ori fata de februarie 2008. Restantele la creditele in euro au avansat in februarie cu 288% fata de perioada similara din 2008.

Creditele pentru banci, au scazut la jumatate in martie

Pe de alta parte, creditele acordate bancilor comerciale de catre BNR au scazut in martie la mai putin de jumatate fata de februarie. In acelasi timp, depozitele institutiilor de credit la banca centrala au crescut de cinci ori.

PIB-ul Romaniei a scazut cu 3-4% de la inceputul anului

Economia Romaniei a scazut in primul trimestru cu 3-4% fata de perioada similara din 2008. Va continua sa se comprime cu 5% in trimestrul doi, dar isi va reveni in al treilea trimestru, au declarat pentru NewsIn surse guvernamentale. FMI a estimat ieri, in Prognoza Economica de Primavara, ca economia Romaniei va avea crestere zero in 2010. Fondul a revizuit in scadere previziunile asupra economiei mondiale si a avertizat ca lumea se afla intr-o recesiune severa. PIB-ul mondial va scadea in 2009 cu 1,3%, o premiera in ultimii 25 de ani. In Europa, cea mai mare contractie a economiei este estimata pentru Germania - 5,6% in 2009 si 1% pentru 2010.

Cushman & Wakefield: in 2009 raman blocate proiectele rezidentiale noi

In Romania nu vor incepe noi proiecte rezidentiale in acest an, estimeaza expertii companiei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield. Cu toate acestea ei mai spun ca in 2009, oferta de locuinte va inregistra valori record. Cererea insa va intarzia pentru ca raman restrictive conditiile pentru creditele ipotecare.

ANRM face o ancheta pentru rezilierea contractului cu Sterling

Autoritatile intentioneaza sa rezilieze contractul incheiat cu Sterling Resources pentru exploatarea a doua perimetre din Marea Neagra. Presedintele Agentiei pentru Resurse Minerale a declarat agentiei MEDIAFAX ca astfel s-ar reveni la prevederile unui acord din 1992, care stabilea ca statul are dreptul la aproape jumatate din cantitatea de petrol extrasa. Potrivit cotidianului "Gandul", seful ANRM a afirmat ca au fost identificate probleme "foarte grave" in contractul cu Sterling Resources si ca este "sigur" ca acesta va fi reziliat.

Romania a urcat in topul pietelor internationale de retail pe 2008

Desi puterea de cumparare a scazut din cauza crizei economice, companiile internationale de retail prezente in Romania au succes. Tara noastra a urcat patru pozitii in topul pietelor internationale de retail pe 2008. Astfel, am ajuns pe locul 34 din 67 de tari, arata un raport al companiei de consultanta imobiliara CB Richard Ellis. Pe primul loc este Marea Britanie urmata de Spania si Italia. Pe de alta parte, Romania ocupa locul cinci in Europa in functie de suprafata centrelor comerciale deschise anul trecut, arata datele companiei Cushman&Wakefield. Desi numarul lor a crescut semnificativ, in Romania sunt totusi putine centre comerciale la mia de locuitori comparativ cu alte state europene, mai spun reprezentantii companiei.

Ministerul Finantelor: curs mediu anul acesta sub 4,3 lei/euro

Moneda nationala incepe ziua la un curs oficial de 4,24 fata de euro, usor mai scazut decat ieri. Spre inchiderea sedintei interbancare, insa, leul s-a depreciat pana la 4,25. Ministerul Finantelor se asteapta la un curs mediu sub 4,3 lei/euro in acest an. Secretarul de stat Gheorghe Gherghina a declarat ca rectificarea bugetara a fost calculata la un curs valutar de 4,25 si 4,30 lei/euro in functie de data la care sunt scadente platile.

Bursa de la Bucuresti a crescut puternic miercuri

Bursa de la Bucuresti a crescut puternic ieri. Societatile de Investitii Financiare au revenit in urcare cu aproape 8%, dupa scaderi severe zilele trecute. Si principalele burse europene au inchis pe plus, pe fondul aprecierii actiunilor companiilor din sectorul financiar. Banca americana Wells Fargo a raportat rezultate trimestriale record, peste estimari. O alta veste buna a fost scumpirea locuintelor din Statele Unite in februarie. Bursa de pe Wall Street a inchis indecis.

Volkswagen: scadere cu 74% a profitului net in primul trimestru

Cel mai mare producator auto european, Volkswagen, a anuntat o scadere cu 74% a profitului din primul trimestru. Recesiunea a afectat vanzarile, inclusiv cele ale marcii de lux Audi, scrie Bloomberg. Vanzarile au scazut cu 11%, in primele trei luni din 2009. Grupul estimeaza ca livrarile pe plan mondial vor fi mai mici cu 10% in acest an.

Agenda economica a zilei:

Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania organizeaza o conferinta de presa