In Statele Unite, tara unde creditul este rege, administratia pregateste reforma sistemului cartilor de credit pentru eliminarea abuzurilor asupra consumatorilor. Asa i-a anuntat, la Casa Alba, presedintele Barack Obama pe directorii si patronii de la American Express, Visa, MasterCard si Bank of America, in total 12 banci si institutii emitente de carduri de credit.

Seful administratiei s-a facut asfel purtatorul de cuvant al furiei numerosilor americani pacaliti de institutiile de credit prin clauze greu de inteles. Pentru ei banii au venit la inceput cu dobanzi mici pentru ca in scurt timp sa se trezeasca ca platesc dublu.

Congresul examineaza deja un proiect de lege care va schimba regulile pietei cartilor de credit, a mai anuntat presedintele Obama. Cateva dintre principiile pe care le-a enumerat reprezentantilor societatilor care emit carduri de credit sunt: asigurarea unei protectii solide pentru beneficiari, formulare scrise intr-o limba pe care solicitantul o intelege foarte bine si pedepse aspre pentru cei care incalca legea.

Interesul administratiei Obama pentru reglementarea pietei cartilor de credit vine si in contextul in care tot mai multi analisti avertizeaza asupra unei a doua crize provocata de prabusirea acestui sistem, confruntat cu un numar in crestere semnificativa de datornici.