De ce nu scad dobanzile la creditele in euro?
Astfel, am luat in considerare atat dobanda la creditele imobiliare vechi (aflate in sold) cat si la cele noi, comparand nivelul acestora cu evolutia EURIBOR la 6 luni.
Ce intelegem din aceste date
- EURIBOR la 6 luni a atins un nivel maxim de 5.2% in perioada august-septembrie dupa care, pe fondul reducerii dobanzii de referinta de catre BCE a inceput sa scada, ajungand la 1.7% luna trecuta.
- dobanda la creditele imobiliare vechi a fluctuat in jurul valorii de 7.7% in ultimele 12 luni, scazand totusi usor in februarie cand a ajuns la 7.45%.
- anul trecut, dobanda anuala efectiva la creditele imobiliare noi s-a mentinut in jurul a 8.1% pana in septembrie, dupa care a inceput sa creasca pe fondul stirilor tot mai alarmante legate de evolutia economica a Romaniei. In ianuarie 2009, DAE a ajuns la 11.2%, scazand in februarie la 9.26%.
Concluzii
1. Analizand diferenta dintre EURIBOR 6M si dobanzile la creditele imobiliare in euro, vedem ca aceasta a crescut in ultimul an de la 3.25% la 5.53% in cazul creditelor vechi (o crestere de 70%) si de la 3.76% la 7.34% in cazul creditelor imobiliare noi (o crestere de 95%).
2. In cazul creditelor noi, desi era normal ca dobanzile sa creasca din moment ce sursele de finantare au devenit tot mai scumpe, este evident faptul ca acestea nu s-au scumpit nici pe departe atat de mult incat sa justifice dublarea acestei diferente.
3. In ceea ce priveste creditele vechi, majoritatea bancilor calculeaza dobanda in functie de EURIBOR si prin urmare, acestea sunt obligate prin contract sa ajusteze dobanzile in functie de evolutia acestui indice iar daca nu o fac, pot fi actionate in judecata. Eu am un credit de nevoi personale in euro al carui dobanda este recalculata la fiecare sase luni iar in februarie rata mi-a scazut cu 10%. Problemele intervin atunci cand, pentru a nu isi diminua profitul, bancile scad dobanda insa “inventeaza” un comision lunar aplicabil la sold - si aceasta miscare fiind de cele mai multe ori una ilegala.
4. Majoritatea creditelor in euro sunt acordate folosind resursele atrase (mai ieftin) de bancile-mama din strainatate care la randul lor crediteaza filialele din Romania (creditele intra-grup). In acest caz, bancile straine pot ”transfera” profitul imprumutand filialele din Ro la un nivel exagerat al dobanzii sau pot decide sa lase profitul in tara, oferind bancilor autohtone posibilitatea de a raporta un profit mai mare.
5. Una peste alta, datorita acestei diferente foarte mari intre costurile finantarii si veniturile din dobanzi, bancile vor continua sa obtina profituri respectabile in ciuda blocajului inregistrat in ultimele luni pe piata creditarii. Se dau mult mai putine credite insa acestea sunt mai profitabile.
De ce dobanzile la credite nu au scazut pe masura scaderii EURIBOR? Raspunsul il gasiti aici.
Vezi grafic, citeste si comenteaza pe Khris, un blog cu atitudine.

Sondaj printre români despre vaccinul antiCOVID: 30% din respondenți spun că nu se vaccinează și 40% nu cred în eficacitatea vaccinurilor / 77% vor redeschiderea școlilor pe 8 februarie
O treime dintre pacienții cu Covid-19 se întorc în spital în următoarele 5 luni cu boli de inimă, de ficat sau cu diabet, iar unul din opt moare - amplu studiu britanic
Axionul ar putea să existe - Apar noi dovezi despre o particulă misterioasă a cărei poveste a început acum peste 40 de ani
Tiger, HBO Go: Un documentar despre mărirea și decăderea celui mai bun jucător de golf din toate timpurile. Dar nu numai
Experiențe personale: 5 tineri din România povestesc cum au folosit pandemia pentru a se reinventa
Deci rata mea ar trebui sa se modifice la 6 luni in functie de evolutia Euribor. Euribor in iunie 2008 a fost 5,13 iar in decembrie 2008 a fost 2,98 ceea ce inseamna ca ar fi trebuit ca rata sa imi scada , lucru care nu s-a intamplat. Am aflat intamplator ca la nivel de management s-a luat o decizie privind modificarea ratei dobanzii numai pentru creditele peste 40000 EUR , creditul meu fiind mai mic. Avand in vedere faptul ca in contract este stipulata modificarea ratei in functie de indicele Euribor , am indraznit sa trimit un mail catre GE Money si raspunsul lor a fost acesta : "In ciuda faptului ca Euriborul a suferit modificari , noi am decis in aceasta perioada sa nu ajustam dobanda in cazul contractului dvs ,din cauza conditiilor exceptionale de pe piata financiara.Contractele dvs de credit ipotecar au o dobanda variabila care se poate modifica o data la 6 luni ,''la decizia creditorului'' , adica la decizia companiei noastre.Acest lucru este spus explicit in contractul dvs , la articolul 4."
Vroiam sa va intreb daca aceasta clauza este una abuziva ? Daca este normal ca atunci cand euriborul creste – DECIZIA LOR E CA rata mea sa creasca , dar cand euriborul scade – DECIZIA E CA rata sa NU scada ? Poate fi un subiect pentru o plangere catre ANPC sau BNR? Multumesc!
Decat atatea articole despre cat de tepare sunt bancile noastre, mai bine ati scrie cum si in ce conditii putem lua credite din strainatate.
Legea nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între comercianţi şi
consumatori,republicată
Republicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 1014 din 20/12/2006
Actul a intrat in vigoare la data de 23 decembrie 2006
Studiaza legea de mai sus sa vezi ca si aceasta banca practica terorismul financiar.
Dau eu primul exemplu: Volksbank, una din cele mai tepare banci existente la noi, care nu numai ca nu diminueaza dobanzile la creditele in euro in derulare ci chiar le mareste cu nesimtire pe fondul scaderii Euribor (a se vedea nov. 2007), mizand pe faptul ca din miile de clienti doar cativa isi vor permite sa o actioneze in judecata, si ...cu instantele de pe la noi, si mai putini vor castiga.
Problema apare in momentul in care ai clauze dubioase in contract, dar cred ca lumea nu a fost asa atenta acum un an, doi ...cine stia ca o sa vina criza si ca acest EURIBOR o sa scada asa de rau!
de CDS Roamnia cost ai rating d etara (care a scazut intrand la junk) ai auzit?
Nu cumva si o banca este o afacere si trebuie sa functioneze dupa aceleasi principii?
Avand insa o pozitie de monopol, pot face ce "doreste muschiul lor"... sau se acopera cu clauze abuzive pe care atunci cand iei creditul fie nu le intelegi, fie nu ai ce face si le accepti. Evident ca nimeni nu te obliga sa iei creditul in acest fel, dar cei mai multi oameni sunt pusi intr-o pozitie de inferioritate cand discuta cu o banca.
Pot sa iti spun din propria experienta ca se poate si altfel, atunci cand opinia publica si societatea civila sunt puternice si reusesc sa impuna autoritati de reglementare competente incoruptibile.
mi-am luat teapa cu credit europe pentru ca au un comision mare de acordare pe care-l percep la inceput si care e inclus in credit. astfel esti prins la ei pe intreaga perioada a creditului. pentru ca daca as vrea sa rambursez dupa 2 ani as avea de plata mai mult decat am luat de la ei. dupa 2 ani. si consilierii profesionisti mi-au spus asta in ziua in care am semnat dupa ce m-au plimbat 2 luni pentru un credit de nevoi personale. dar voi apela la protectia consumatorului si sper sa-mi dea inapoi din comisionul de acordare proportional cu perioada in care am avut creditul. asa zicea legea. altfel rata e buna raportata la valoarea creditului si nu mi-au marit dobanda. dar nici n-au micsorat-o
acum un coleg isi ia credit cu dobanda EURIBOR + 8
doar nu credeati ca o sa avem dobanzi de 3% in romania.
mai ales ca acum toti se lupta sa atraga depozite cu dobanzi de 7% la euro. n-au cum sa dea 7% la depozite si sa dea credite cu mai putin de 7%.
la mine rata e recalculata la 12 luni.
si mai scria acolo ca rata = rata de referinta + marja, unde marja =3,5% iar rata de referinta =rata de referinta interna + 5% = 5%. cum au facut calculul asta doar ei stiu. a=b+5%=5%... ma indoiesc ca b=0, dar poate ar trebui sa ma bucur...
BNR si ANPC s-au cam facut complici cu camatarii.
Eu am un credit(mic din fericire) la nesimtita UnicreditTiriac, si cand am intrebat a spus ca pe vremea aia nu aveau credite in functie de EURIBOR, deci nici prin cap sa scada. Nesimtitii sunt singuri care au taxa de administrare 0.5%/luna, 6%/an(enorm) sa atraga printr-o dobanda mai mica(creditele mai noi), chiar EURIBOR(dar DAE tot imensa e), numa ca vechile credite au si taxa de admin mare 6% si dobanda veche mare ramasa
la PF de obicei marja bancii e fixa si banca nu o poate mofica de capul ei. sunt 2 banci care au prevazute in contract faptul ca pot majora aceasta marja in functie de conditiile pietei.
in ceea ce priveste PJ aceasta clauza de modificare a marjei pe prevazuta in contractul de credit si in concluzie cat se poate modifica.
daca au scazut un pic dobanzile, au introdus sau marit un comision lunar, care a ramas tot la dispozitia bancilor...
corect ar fi ca bancile sa nu aiba voie la comisioane lunare, totul sa se reflecte in dobanda, acel vestit DAE nefiind elocvent, banca introducand pe parcurs comisioane noi sau netinand cont de altele la inceputul calculului...
cam toti comentatorii de mai sus lucreaza in banci probabil, cel putin ionut vine si spune ca i-a scazut dobanda cu 2 %, in termeni reali rata lunara cu 100 de euro.... toti prostii lucreaza in banci? sau ne crede prosti pe noi...
si sa presupunem ca ai castigat...ce se intampla?
eu mi-as fi dorit sa vina cineva cu argumente, si sa-mi explice si mie cum la o rata lunara de 300 euro pe luna, scade dobanda cu doua procente si asta se traduce cu scaderea ratei lunare cu 100 euro...
nici daca rata lunara de 300 euro ar fi compusa numai din dobanda (adica fara principal), la o dobanda , sa zicem de numai 8 %, scaderea de 2 % ar insemna o reducere cu 25 % a ratei lunare, adica cam cu 75 euro... dar lucrul asta este imposibil...
pt Matache: tu o numesti abuziva cand suferi, daca erai avantajat ii spuneai "fair". Discutia e mult mai simpla decat credeti, banca ia si da bani, cu o marja care include cheltuielie, riscul si profitul (mai mic ca in mule alte domenii!!). daca banii se scumpesc creste si pretul. Nu iti convine nu lua credit. Daca esti vreun "Ion" care s-a indatorat fara sa se intrebe cum va plati maine, sau sperand in vreun miracol in viata lui searbada, nu te mai plange de banci, mai bine fa-ti o grefa de neuroni...
asteptam ca domenia credit sa scada dobinda.
Sant o capsunara cum va place la multi sa ne numiti si vreau sa va zic ca aici de la 1660 cat plateam mi-a scazut la 791( dupa 270.000 de euro)Da da ... am euribor+0,80.
Si la noi este lege de care se tem bancarii(am scris-o mai sus)dar daca nimeni nu ajunge in instanta sa-si ceara drepturile destul de bine pentru ei.Noi semnam hartii cum ca renuntam la drepturi sa ni se aplice drepturile.
Cine are timp poate vizita www.acdbr.worldpress.com/abuzuri sigur are ce vedea
Aici la noi in "Africa alba" conduc si gandesc toti ca Bula pentru care conform unui contract banca nu este un partener ci un dictator.
Clauze cum "ramane la latitudinea bancii" sau "banca isi rezerva dreptul " Oug 174/2008 le considera abuzive.
Bula le considera normale doar toti il stim pe bula!
Asai Bulisor?