De ce nu scad dobanzile la creditele in euro?

de Cristian Orgonas     khris
Vineri, 24 aprilie 2009, 8:45 Economie | Finanţe & Bănci


Profit de publicarea de catre BNR a buletinului statistic lunar pentru a analiza evolutia din ultimele 12 luni a dobanzilor la creditele in euro si pentru a vedea daca acestea au scazut pe masura scaderii EURIBOR 6M - indice de care sunt legate marea majoritate a dobanzilor la creditele imobiliare acordate in euro.

Astfel, am luat in considerare atat dobanda la creditele imobiliare vechi (aflate in sold) cat si la cele noi, comparand nivelul acestora cu evolutia EURIBOR la 6 luni.

Ce intelegem din aceste date

- EURIBOR la 6 luni a atins un nivel maxim de 5.2% in perioada august-septembrie dupa care, pe fondul reducerii dobanzii de referinta de catre BCE  a inceput sa scada, ajungand la 1.7% luna trecuta.

- dobanda la creditele imobiliare vechi a fluctuat in jurul valorii de 7.7% in ultimele 12 luni, scazand totusi usor in februarie cand a ajuns la 7.45%.

- anul trecut, dobanda anuala efectiva la creditele imobiliare noi s-a mentinut in jurul a 8.1% pana in septembrie, dupa care a inceput sa creasca pe fondul stirilor tot mai alarmante legate de evolutia economica a Romaniei. In ianuarie 2009, DAE a ajuns la 11.2%, scazand in februarie la 9.26%.

Concluzii

1. Analizand diferenta dintre EURIBOR 6M si dobanzile la creditele imobiliare in euro, vedem ca aceasta a crescut in ultimul an de la 3.25% la 5.53% in cazul creditelor vechi (o crestere de 70%) si de la 3.76% la 7.34% in cazul creditelor imobiliare noi (o crestere de 95%).

2. In cazul creditelor noi, desi era normal ca dobanzile sa creasca din moment ce sursele de finantare au devenit tot mai scumpe, este evident faptul ca acestea nu s-au scumpit nici pe departe atat de mult incat sa justifice dublarea acestei diferente.

3. In ceea ce priveste creditele vechi, majoritatea bancilor calculeaza dobanda in functie de EURIBOR si prin urmare, acestea sunt obligate prin contract sa ajusteze dobanzile in functie de evolutia acestui indice iar daca nu o fac, pot fi actionate in judecata. Eu am un credit de nevoi personale in euro al carui dobanda este recalculata la fiecare sase luni iar in februarie rata mi-a scazut cu 10%. Problemele intervin atunci cand, pentru a nu isi diminua profitul, bancile scad dobanda insa “inventeaza” un comision lunar aplicabil la sold - si aceasta miscare fiind de cele mai multe ori una ilegala.

4. Majoritatea creditelor in euro sunt acordate folosind resursele atrase (mai ieftin) de bancile-mama din strainatate care la randul lor crediteaza filialele din Romania (creditele intra-grup). In acest caz, bancile straine pot ”transfera” profitul imprumutand filialele din Ro la un nivel exagerat al dobanzii sau pot decide sa lase profitul in tara, oferind bancilor autohtone posibilitatea de a raporta un profit mai mare.

5. Una peste alta, datorita acestei diferente foarte mari intre costurile finantarii si veniturile din dobanzi, bancile vor continua sa obtina profituri respectabile in ciuda blocajului inregistrat in ultimele luni pe piata creditarii. Se dau mult mai putine credite insa acestea sunt mai profitabile.

De ce dobanzile la credite nu au scazut pe masura scaderii EURIBOR? Raspunsul il gasiti aici.

Vezi grafic, citeste si comenteaza pe Khris, un blog cu atitudine.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7031 vizualizari

 • +4 (6 voturi)    
  Cum fura Domenia Credit (GE Money) (Vineri, 24 aprilie 2009, 9:14)

  pagubit Domenia [anonim]

  In contractul meu de credit la art.4 - Dobanda - este stipulata o clauza in care se mentiona ca "la decizia creditorului , rata dobanzii va fi supusa unei revizuiri (modificari) in datele de 1 ianuarie si 1 iulie a fiecarui an in functie de EURIBOR comunicata in ultima zi lucratoare (la Londra) a lunii decembrie , respective iunie si va fi obligatory pentru debitor incepand cu datele de 1 februarie respective 1 august ale fiecarui an.”

  Deci rata mea ar trebui sa se modifice la 6 luni in functie de evolutia Euribor. Euribor in iunie 2008 a fost 5,13 iar in decembrie 2008 a fost 2,98 ceea ce inseamna ca ar fi trebuit ca rata sa imi scada , lucru care nu s-a intamplat. Am aflat intamplator ca la nivel de management s-a luat o decizie privind modificarea ratei dobanzii numai pentru creditele peste 40000 EUR , creditul meu fiind mai mic. Avand in vedere faptul ca in contract este stipulata modificarea ratei in functie de indicele Euribor , am indraznit sa trimit un mail catre GE Money si raspunsul lor a fost acesta : "In ciuda faptului ca Euriborul a suferit modificari , noi am decis in aceasta perioada sa nu ajustam dobanda in cazul contractului dvs ,din cauza conditiilor exceptionale de pe piata financiara.Contractele dvs de credit ipotecar au o dobanda variabila care se poate modifica o data la 6 luni ,''la decizia creditorului'' , adica la decizia companiei noastre.Acest lucru este spus explicit in contractul dvs , la articolul 4."

  Vroiam sa va intreb daca aceasta clauza este una abuziva ? Daca este normal ca atunci cand euriborul creste – DECIZIA LOR E CA rata mea sa creasca , dar cand euriborul scade – DECIZIA E CA rata sa NU scada ? Poate fi un subiect pentru o plangere catre ANPC sau BNR? Multumesc!
  • +1 (1 vot)    
   La decizia <> obligatoriu (Vineri, 24 aprilie 2009, 13:27)

   Omu fara credite [anonim] i-a raspuns lui pagubit Domenia

   "La decizia creditorului" nu inseamna "creditorul este obligat sa...". adica asa cum ai spus, face ce vrea muschii lui finuti de occidental. Nu, nu este o clauza abuziva. Ai semnat in cunostiinta de cauza. Era abuziv daca se schimba dupa aia.

   Decat atatea articole despre cat de tepare sunt bancile noastre, mai bine ati scrie cum si in ce conditii putem lua credite din strainatate.
   • 0 (0 voturi)    
    FORMULA DOBANZII cu ex. de evitare regulament BNR (Sâmbătă, 25 aprilie 2009, 12:04)

    je [anonim] i-a raspuns lui Omu fara credite

    Daca oamenii nu pot sa foloseasca dobanda ca sa calculeze singuri pe baza formulei cat au de platit, cum pot sa faca diferenta intre abuzurile bancii sau evolutia pietii. De exemplu la ING formula e CAT VOR EI mai mic decat ce da o formula care e facuta sa dea o valoare foarte mare. In momentul in care iei credit de la ING te astepti ca formula sa dea exact ce dobanda o sa platesti si sa se modifice apoi in functie de euribor sau alt indicator. DAR NU E ASA!, formula da o valoare foarte mare, formula in momentul acordarii creditului nu da exact dobanda pe care o platesti in acel moment, formula reprezinta un maxim si nu valoarea exacta. Cu alte cuvinte daca spuneau ca dobanda e mai mica decat 10000% + EURIBOR, atunci era o fomula corecta in opinia BNR si ANPC pentru ca depinde de euribor.
  • 0 (0 voturi)    
   Domenia Credit - Niste hoti ordinari (Vineri, 24 aprilie 2009, 14:25)

   Alex [anonim] i-a raspuns lui pagubit Domenia

   Salut. Si eu sunt in aceiasi situatie. Luna asta trebuia sa se modifice rata in functie de Euribor si nimic. E criza si managementul a hotarat sa nu o modifice acum. Poate in Septembrie. Cu siguranta ca voi face o refinantare ca sa scap de nenorocitii astia hoti.
  • 0 (0 voturi)    
   salutari (Duminică, 26 aprilie 2009, 8:11)

   luceaf [anonim] i-a raspuns lui pagubit Domenia

   Adreseazate ANPC si apoi in functie de raspuns adreseazate judecatoriei cu o plangere facuta de un avocat.
   Legea nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între comercianţi şi
   consumatori,republicată
   Republicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 1014 din 20/12/2006
   Actul a intrat in vigoare la data de 23 decembrie 2006
   Studiaza legea de mai sus sa vezi ca si aceasta banca practica terorismul financiar.
  • 0 (0 voturi)    
   tot Domenia Credit (GE Money) (Vineri, 26 iunie 2009, 12:25)

   gabicat [anonim] i-a raspuns lui pagubit Domenia

   Sunt in aceiasi situatie cu scaderea dobanzii la creditul ipotecar de la Domenia (adica 'la decizia lor' dobanda nu s-a ajustat conform noului Euribor - evident mult mai mic). Eu am propus azi pe forum-ul avocatnet.ro - unde s-au adunat ceva mai multi nemultumiti de Domenia Credit - sa incercam sa ne unim fortele toti debitorii acestei institutii - sau cat mai multi - pentru a intreprinde ceva masuri colective, care, cred eu, ar mari sansele unor rezultate pozitive. Daca sunteti interesati, poate schimbam e-mail-uri si incercam sa ne organizam
 • +1 (3 voturi)    
  nominalizam? (Vineri, 24 aprilie 2009, 9:14)

  cristi [anonim]

  Haide stimate domn sa dam si exemple, sa stie lumea ca din 15 banci prezente pe piata, poate 1 sau 2 reusesc sa-si respecte macar partial clientii, in timp ce toate celelalte il fura cu nesimtire.
  Dau eu primul exemplu: Volksbank, una din cele mai tepare banci existente la noi, care nu numai ca nu diminueaza dobanzile la creditele in euro in derulare ci chiar le mareste cu nesimtire pe fondul scaderii Euribor (a se vedea nov. 2007), mizand pe faptul ca din miile de clienti doar cativa isi vor permite sa o actioneze in judecata, si ...cu instantele de pe la noi, si mai putini vor castiga.
 • +3 (3 voturi)    
  ba au scazut (Vineri, 24 aprilie 2009, 9:22)

  adrian [anonim]

  eu am un credit in euro cu dobanda depinzand de euribor si a scazut de fiecare data cand a fost cazul - actualizare la 6 luni sau in cazul diferentei de peste 0,75 % cat e prevazuta in contract. In acest caz cred ca as putea mentiona ca este vorba de alpha bank. cred ca nu se vor supara.
  • +1 (1 vot)    
   ba au scazut (Vineri, 24 aprilie 2009, 10:27)

   G.M. [anonim] i-a raspuns lui adrian

   Si eu am conditii asemanatoare , ajustare la fiecare 6 luni sau in cazul in care diferenta de euribor depaseste 0.85%.La mine in contract specifica foarte clar formula de calcul a ratei variabile : EURIBOR6M + 3.4%.Si nimic altceva. Nici eu nu cred ca daca ai foarte clar in contract cineva nu iti scade rata.

   Problema apare in momentul in care ai clauze dubioase in contract, dar cred ca lumea nu a fost asa atenta acum un an, doi ...cine stia ca o sa vina criza si ca acest EURIBOR o sa scada asa de rau!
  • 0 (0 voturi)    
   alpha bank (Vineri, 24 aprilie 2009, 18:59)

   aaa [anonim] i-a raspuns lui adrian

   eu am luat un credit de 53.500 euro in 2007 iar dupa primul an de dob fixa am intrat pe cea compusa din marja de 4.5 si euribor la 6 luni. de la acel moment cand plateam 480 de euro acum platesc 352. Intradevar, la casierie tot atatie lei plates ptr anul trecut euro era 32.000 iar acum e 42.000. dar barem sunt corecti si au scazut rata cu 130 de euro. Felicitari lor ca s-au tinut de cuvant. Acum euriborul e si mai mic si poate mai scade dar voi plati tot atat ca e euro in aer rau de tot
 • +2 (2 voturi)    
  BRD (Vineri, 24 aprilie 2009, 10:02)

  Falco [anonim]

  Eu am un credit la BRD si comform contractului la fiecare 3 luni au modificat rata in fuctie de EURIBOR atit in sus cit si in jos . Nu cred ca daca ai un contract in care e stipulata aceasta cauza sa isi permita sa nu o modifice (rata)ai avea cistig de cauza simplu in cazul unui proces. Bancile isi scot alfel pirleala , comisionul de gestiune , si marja lor .
 • -4 (4 voturi)    
  prietene lasa specilistii sa disece un subiect car (Vineri, 24 aprilie 2009, 10:03)

  Razvan [anonim]

  te-ai gandit vreodata ca toate depozitele in EUR la banci nu depind de euribor , iar costul lor a crescut in ultimele luni? tu crezi ca respectivele credite d ela banciel mama au toate dobanzi varibile in functie de euribor?
  de CDS Roamnia cost ai rating d etara (care a scazut intrand la junk) ai auzit?
  • +1 (1 vot)    
   Vrajeala! (Vineri, 24 aprilie 2009, 10:22)

   Ion [anonim] i-a raspuns lui Razvan

   tu la ce banca lucrezi?
  • 0 (0 voturi)    
   Afaceri... (Vineri, 24 aprilie 2009, 15:14)

   Matache M. [anonim] i-a raspuns lui Razvan

   Mai Razvane, este adevarat ca bancile au dificultati in a atrage fonduri, motiv pentru care costurile sunt mai mari decat cele care pot fi acoperite cu dobanzi corelate cu Euribo-ul. Dar de contracte si obligatii ai auzit cumva? Daca o afacere nu poate sa isi platesca creditul la banca, are dificultati majore din cauza faptului ca nu-si respecta contractul, indiferent daca pierde sau castiga. In acelasi fel, o banca ar trebui sa isi respecte clientii si obligatiile, chiar daca o decizie din trecut ii produce acum pierderi.
   Nu cumva si o banca este o afacere si trebuie sa functioneze dupa aceleasi principii?
   Avand insa o pozitie de monopol, pot face ce "doreste muschiul lor"... sau se acopera cu clauze abuzive pe care atunci cand iei creditul fie nu le intelegi, fie nu ai ce face si le accepti. Evident ca nimeni nu te obliga sa iei creditul in acest fel, dar cei mai multi oameni sunt pusi intr-o pozitie de inferioritate cand discuta cu o banca.
   Pot sa iti spun din propria experienta ca se poate si altfel, atunci cand opinia publica si societatea civila sunt puternice si reusesc sa impuna autoritati de reglementare competente incoruptibile.
 • +1 (1 vot)    
  Si la mine au scazut (Vineri, 24 aprilie 2009, 10:15)

  Ionut [anonim]

  Respect pentru CreditEurope Bank. In urma rectificariii , mi-a scadut dobanda cu mai bine de 2%, lucru care s-a tradus in app 100 eur la rata, de la 400e la 300e. Este banca unde am intalnit cei mai profesionisti consilieri !
  • 0 (2 voturi)    
   Seful CreditEurope Bank (Vineri, 24 aprilie 2009, 10:28)

   CreditEurope Bank [anonim] i-a raspuns lui Ionut

   ... deci veniti si luati credite de la noi. Noi va furam cel mai putin!
  • +1 (1 vot)    
   profesionisti (Vineri, 24 aprilie 2009, 11:57)

   an [anonim] i-a raspuns lui Ionut

   Consilierii de la Credit Europe Bank sunt cei mai profi. Daca vrei iti dau un exemplu clar cum isi minteau clientii pe fata cu graficele de rambursare la creditele ipotecare anul trecut.
  • 0 (0 voturi)    
   eu mi-am luat teapa cu credit europe (Vineri, 24 aprilie 2009, 12:47)

   adrian [anonim] i-a raspuns lui Ionut

   sunt acelasi adrian de mai sus.
   mi-am luat teapa cu credit europe pentru ca au un comision mare de acordare pe care-l percep la inceput si care e inclus in credit. astfel esti prins la ei pe intreaga perioada a creditului. pentru ca daca as vrea sa rambursez dupa 2 ani as avea de plata mai mult decat am luat de la ei. dupa 2 ani. si consilierii profesionisti mi-au spus asta in ziua in care am semnat dupa ce m-au plimbat 2 luni pentru un credit de nevoi personale. dar voi apela la protectia consumatorului si sper sa-mi dea inapoi din comisionul de acordare proportional cu perioada in care am avut creditul. asa zicea legea. altfel rata e buna raportata la valoarea creditului si nu mi-au marit dobanda. dar nici n-au micsorat-o
   • 0 (0 voturi)    
    profesionisti (Vineri, 24 aprilie 2009, 13:42)

    sache [anonim] i-a raspuns lui adrian

    sa nu comparam atitudinea consilierilor cu conditiile de creditare ale bancilor (mere cu pere) chiar daca sunt competenti acestia va vor prezenta strict oferta bancii ptr care lucreaza - in acel moment. nu pot sa inteleg cand avem atatea surse de informare sa ne plangem ca am luat teapa!
 • +1 (1 vot)    
  scade EURIBOR dar creste marja bancii (Vineri, 24 aprilie 2009, 10:36)

  lucian11 [utilizator]

  eu am luat un credit cu un an in urma si am dobanda EURIBOR +3.9 (marja bancii)
  acum un coleg isi ia credit cu dobanda EURIBOR + 8

  doar nu credeati ca o sa avem dobanzi de 3% in romania.

  mai ales ca acum toti se lupta sa atraga depozite cu dobanzi de 7% la euro. n-au cum sa dea 7% la depozite si sa dea credite cu mai putin de 7%.
 • +1 (1 vot)    
  ing (Vineri, 24 aprilie 2009, 10:59)

  dino [anonim]

  la ING rata a crescut, mai mult decat acum un an. in contract se stipuleaza ca dobanda se calculeaza in functie de o rata de referinta interna stabilita de ING... (in scrisoarea primita scria: "de exemplu EURIBOR" - DE EXEMPLU doar!, dar nu obligatoriu)
  la mine rata e recalculata la 12 luni.
  si mai scria acolo ca rata = rata de referinta + marja, unde marja =3,5% iar rata de referinta =rata de referinta interna + 5% = 5%. cum au facut calculul asta doar ei stiu. a=b+5%=5%... ma indoiesc ca b=0, dar poate ar trebui sa ma bucur...
  • 0 (0 voturi)    
   BNR sucks !!!!!! (Sâmbătă, 25 aprilie 2009, 11:44)

   je [anonim] i-a raspuns lui dino

   Intradevar, ce are ING nu este o formula corecta pentru dobanda. Daca spui ca dobanda e cat vor numai sa fie mai mic decat EURIBOR + 100% asta nu inseamna ca e o formula care depinde de euribor.
   BNR si ANPC s-au cam facut complici cu camatarii.
 • -1 (1 vot)    
  BRD le-au scazut (Vineri, 24 aprilie 2009, 11:15)

  BRD fun [anonim]

  Si la mine a venit prima recalculare ieri (un an a fost fixa) si a scazut simtitor rata creditului ipotecar, cam 18% efectiv. Am inteles ca la BRD tin cont si de cursul valutar nu doar de euribor (cursul a crescut de la 3.5 la 4.2 ron fata de anul trecut), mai e de precizat ca am avut si o reducere in primul an deci cu atat mai mare este scaderea la recalculare.
 • +2 (2 voturi)    
  aici trebuia sa intervina BNR (Vineri, 24 aprilie 2009, 11:28)

  sor [anonim]

  simplu, exista credite care in contract se dau informatii despre dobanda (marja bancii + EURIBOR), aici scad, si exista credite cu dobanda in functie de evolutia pietei, aici nu scad, nu-s obligati ca nu apare explicit, negru pe alb in contract.
  Eu am un credit(mic din fericire) la nesimtita UnicreditTiriac, si cand am intrebat a spus ca pe vremea aia nu aveau credite in functie de EURIBOR, deci nici prin cap sa scada. Nesimtitii sunt singuri care au taxa de administrare 0.5%/luna, 6%/an(enorm) sa atraga printr-o dobanda mai mica(creditele mai noi), chiar EURIBOR(dar DAE tot imensa e), numa ca vechile credite au si taxa de admin mare 6% si dobanda veche mare ramasa
 • +1 (1 vot)    
  alpha bank (Vineri, 24 aprilie 2009, 11:37)

  Ana [anonim]

  Da, si eu am ipotecar in euro la Alpha Bank si au modificat dobanda urmand scaderea euribor de fiecare data conform conditiilor contractuale. Foarte frumos! Respect!
 • +1 (1 vot)    
  au scazut (Vineri, 24 aprilie 2009, 11:50)

  andrei [anonim]

  din pacate pt autorul art dobanzile chiar au scazut. ca aceasta scadere a fost contracarata de cresterea euro eu cu totul alta treaba.

  la PF de obicei marja bancii e fixa si banca nu o poate mofica de capul ei. sunt 2 banci care au prevazute in contract faptul ca pot majora aceasta marja in functie de conditiile pietei.

  in ceea ce priveste PJ aceasta clauza de modificare a marjei pe prevazuta in contractul de credit si in concluzie cat se poate modifica.
 • 0 (0 voturi)    
  la banca romaneasca DA (Vineri, 24 aprilie 2009, 11:54)

  horia [anonim]

  si eu am la banca romaneasca un credit ipotecar bazat pe Euribor 3M si la fiecare 3 luni mi-a scazut dobanda in functie de euribor. Jos palaria!
 • 0 (0 voturi)    
  BCR (Vineri, 24 aprilie 2009, 12:03)

  Mircea [anonim]

  Vad ca majoritatea dau exemple de tepe. Asa ca va spun si eu ca am credit la BCR care nici prin cap nu-i trece sa reduca dobanda. DAE = 11,92 % / an la EURO.
 • -1 (1 vot)    
  lasa-ti vrajeala... (Vineri, 24 aprilie 2009, 12:45)

  luci [anonim]

  majoritatea bancilor nu au scazut dobanzile la creditele in euro, s-au facut-o cu foarte putin, profitul ramanand acelasi datorita ratei de schimb...
  daca au scazut un pic dobanzile, au introdus sau marit un comision lunar, care a ramas tot la dispozitia bancilor...
  corect ar fi ca bancile sa nu aiba voie la comisioane lunare, totul sa se reflecte in dobanda, acel vestit DAE nefiind elocvent, banca introducand pe parcurs comisioane noi sau netinand cont de altele la inceputul calculului...
  cam toti comentatorii de mai sus lucreaza in banci probabil, cel putin ionut vine si spune ca i-a scazut dobanda cu 2 %, in termeni reali rata lunara cu 100 de euro.... toti prostii lucreaza in banci? sau ne crede prosti pe noi...
 • 0 (0 voturi)    
  camatari legali = bancile romanesti (Vineri, 24 aprilie 2009, 16:20)

  danezu [anonim]

  se poate deschide proces si pe timpul procesului [care la noi dureaza 3-4 ani] datoria catre banca se prescrie.
  • 0 (0 voturi)    
   cum adica (Vineri, 24 aprilie 2009, 19:54)

   aaa [anonim] i-a raspuns lui danezu

   cum adica?
   si sa presupunem ca ai castigat...ce se intampla?
 • 0 (0 voturi)    
  Niste hoti (Sâmbătă, 25 aprilie 2009, 14:29)

  Domrnia Credit GE Money [anonim]

  Sper ca i momentul in care se vor relaxa conditiile de creditare sa faca, cat mai multi refinantare si sa dea naibii faliment societatile astea de creditare de 2 bani. Chestia cu modificarea dobanzii la decizia creditorului este intr-adevar acceptata de client cand semneaza contractul.....de parca documentele astea se pot negocia........SPER SA DATI FALIMENT
 • 0 (0 voturi)    
  rata (Marţi, 28 aprilie 2009, 0:58)

  vali [anonim]

  da asa este am luat credit de la BRDin 2007 cu dobanda variabila euribor la 3 luni si marja de risc bancar a banci de 2,75 . de e3xemplu noua celor care am stiut ce sa cautam pe piatea ne comvine dar celor care au luat imprumut cu bubiru le este foarte rau acum .Asa fratilor cind pe viitor veti face al t imprumut testeti piata.Criza cat mai usoara
 • 0 (0 voturi)    
  observ (Miercuri, 29 aprilie 2009, 14:34)

  luci [anonim]

  ca bancile si-au angajat marionete pe sit-uri, sa apere reputatia acestor camatari, altfel nu-mi explic votul negativ si, dupa cum observ, toate comentariile contra au fost notate cu minus...
  eu mi-as fi dorit sa vina cineva cu argumente, si sa-mi explice si mie cum la o rata lunara de 300 euro pe luna, scade dobanda cu doua procente si asta se traduce cu scaderea ratei lunare cu 100 euro...
  nici daca rata lunara de 300 euro ar fi compusa numai din dobanda (adica fara principal), la o dobanda , sa zicem de numai 8 %, scaderea de 2 % ar insemna o reducere cu 25 % a ratei lunare, adica cam cu 75 euro... dar lucrul asta este imposibil...
 • 0 (0 voturi)    
  Pt Ion si Matache (Miercuri, 6 mai 2009, 14:14)

  Razvan [anonim]

  Ioane daca eram plugar te simteai mai bine?
  pt Matache: tu o numesti abuziva cand suferi, daca erai avantajat ii spuneai "fair". Discutia e mult mai simpla decat credeti, banca ia si da bani, cu o marja care include cheltuielie, riscul si profitul (mai mic ca in mule alte domenii!!). daca banii se scumpesc creste si pretul. Nu iti convine nu lua credit. Daca esti vreun "Ion" care s-a indatorat fara sa se intrebe cum va plati maine, sau sperand in vreun miracol in viata lui searbada, nu te mai plange de banci, mai bine fa-ti o grefa de neuroni...
  • 0 (0 voturi)    
   ptr razvan (Miercuri, 13 mai 2009, 15:48)

   rica [anonim] i-a raspuns lui Razvan

   sunt curioasa unde muncesti mataluta de vorbesti cu atata detasare,intre banca si client ar trebui sa existe un ajutor reciproc
 • 0 (0 voturi)    
  piraeus (Duminică, 17 mai 2009, 17:24)

  ina [anonim]

  Eu am credit la Piraeus si imi maresc marja cu 2 procente.Daca nu sunt de acord mi-au zis ca imi cer sa returnez creditul Pe noi ne apara cineva?
 • 0 (0 voturi)    
  euribor (Marţi, 30 iunie 2009, 11:02)

  eu [anonim]

  euribor azi 30.06.2009 - 1.322
  asteptam ca domenia credit sa scada dobinda.
  • 0 (0 voturi)    
   Domenia a scazut! (Luni, 24 august 2009, 16:06)

   domenia [anonim] i-a raspuns lui eu

   Da, mi-a picat fata cind am primit hirtie de la GE Money. am crezut ca au facut imposibilul si au marit rata. Nu, de la 302 euro, de la scadenta urmatoare voi ajunge sa platesc 176! Aproape jumatate. Am verificat si la banca, sa fiu sigur ca nu e o greseala, si am primit noul scadentar stampilat! Astfel, peste doua luni cind expira gratia, rata majorata conform contractului initial va fi oricum, mai mica decit cea de la semnarea contractului! Ma mir, dar... s/a putut.
 • 0 (0 voturi)    
  Prostii si bancherii (Joi, 8 octombrie 2009, 20:27)

  un luptator [anonim]

  In mod sigur la nici unul dintre voi nu i-au fost respectate drepturile.Daca ati auzit de OUG 174/2008 -la ia ma refer.La cei carora le-a scazut probabil le-au scos ochii cu lei.Ca mediu mai bun pentru un hot decat cel Ro nu-i intoata lumea.
  Sant o capsunara cum va place la multi sa ne numiti si vreau sa va zic ca aici de la 1660 cat plateam mi-a scazut la 791( dupa 270.000 de euro)Da da ... am euribor+0,80.
  Si la noi este lege de care se tem bancarii(am scris-o mai sus)dar daca nimeni nu ajunge in instanta sa-si ceara drepturile destul de bine pentru ei.Noi semnam hartii cum ca renuntam la drepturi sa ni se aplice drepturile.
  Cine are timp poate vizita www.acdbr.worldpress.com/abuzuri sigur are ce vedea
 • 0 (0 voturi)    
  Pt.Razvan (Joi, 8 octombrie 2009, 20:35)

  Un ION [anonim]

  Rica lasa- l pe tovarasul Razvan.In toata povestea el este Bula.
  Aici la noi in "Africa alba" conduc si gandesc toti ca Bula pentru care conform unui contract banca nu este un partener ci un dictator.
  Clauze cum "ramane la latitudinea bancii" sau "banca isi rezerva dreptul " Oug 174/2008 le considera abuzive.
  Bula le considera normale doar toti il stim pe bula!
  Asai Bulisor?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by