Intr-un comunicat de presa dat publicitatii zilele trecute, Banca Mondiala avertizeaza asupra faptului ca actuala criza financiara va readuce in starea de saracie aproximativ 35 de milioane de locuitori ai tarilor din Europa de Est si Asia Centrala. Din punctul de vedere al acestei institutii, cei care castiga mai putin de 2.5 dolari pe zi se afla sub pragul saraciei iar cei care castiga intre 2.5 si 5 dolari pe zi sunt considerati vulnerabili, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

Daca in ultimii 10 ani, cresterea economiei mondiale a facut ca din cei 480 de milioane de locuitori ai acestei zone, peste 90 de milioane (respectiv 18%) sa iasa din saracie, actuala criza va readuce 35 de milioane de persoane inapoi in saracie sau in starea de vulnerabilitate. Astfel, 5 milioane de oameni vor deveni saraci la fiecare scadere cu 1% a PIB-ului aferent Europei de Est si Asiei Centrale.

In Romania, anul trecut aproximativ 1.25 milioane de persoane traiau cu mai putin de 8.3 lei pe zi cat reprezinta pragul saraciei absolute iar criza prin care trecem acum, ar putea creste numarul acestora cu inca un milion pana la sfarsitul anului viitor. Oricum, cifra de doua milioane de saraci este foarte mica daca luam in considerare faptul ca in 2000, in aceeasi situatie se aflau 8 milioane de romani.

Pe de alta parte, suma de 8.3 lei pe zi este ridicola, o persoana neputand trai cu 250 de lei pe luna mai ales tinand cont ca in Romania mancarea este extrem de scumpa iar in medie, o familie cheltuie o treime din venit pe mancare in timp ce in tarile dezvoltate, procentul nu trece de 10-11%.

Citeste integral si comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.