Banca Centrala Europeana intentioneaza sa coboare dobanda cheie si ar putea anunta masuri mai putin conventionale de relaxare a politicii monetare, a declarat Guy Quaden, membru al consiliului de guvernare BCE, potrivit Reuters. Un anunt in acest sens ar putea fi facut pe data de 7 mai.

"O noua reducere a dobanzii cheie nu este exclusa. Probabil va fi vorba despre o reducere moderata, dar chiar si asa, nivelul dobanzii ar putea ajunge la un nou minim istoric", a afirmat Guy Quaden.

"Vom discuta de asemenea si probabil vom decide probabil asupra altor masuri nonconventionale", a mai adaugat Guy Quaden, fara a precizeza, insa, care ar putea fi acestea.

Economistii anticipeaza, insa, ca Banca Centrala Europeana ar putea incepe sa cumpere obligatiuni de la banci si companii.

In octombrie 2008, Banca Centrala Europeana a coborat dobanda cheie cu 3 puncte procentuale, pana la 1,25%, iar acum, pietele estimeaza o noua coborare, de 0,25 puncte, pe 7 mai.

"Suntem inca intr-o perioada de recesiune severa, chiar daca in unele parti ale lumii, inclusiv in zona euro, caderea pare sa fie mai moderata, dupa un ultim trimestru dramatic in 2008 si un prim trimestru foarte rau in 2009, al doilea trimestru din 2009 pare sa fie mai bun - sau haideti sa ii spunem mai putin rau", a afirmat Guy Quaden.

"Nu am ajuns inca in momentul revenirii economiei", a atras atentia oficialul Bancii Centrale Europene, adaugand insa ca "Exista unele semnale pozitive, insa imaginea de ansamblu are un grad ridicat de incertitudine. Primim semnale mixte".