Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Guvernul vrea impozit forfetar si pentru veniturile pe anul trecut

Dispute aprinse intre patronate si Ministerul Finantelor cu doar cateva zile inaintea intrarii in vigoare a impozitului forfetar. Reprezentanţii patronatelor s-au retras, ieri, de la discuţiile cu reprezentantii guvernului privind normele de aplicare a acestui impozit. Motivul, spun patronatele: Guvernul nu respecta unele condiţii convenite anterior. Astfel, executivul nu accepta deducerea cheltuielilor cu TVA la achizitionarea de masini, a cheltuielilor cu carburantii sau cu repararea masinilor firmelor. In plus, patronatele au aflat ca impozitul forfetar minim se va stabili in functie de cifra de afaceri de anul trecut. Astfel, chiar daca acum firma nu mai merge, plateste impozit ca si cand ar avea afaceri prospere. In replica, Ministerul Finantelor spune ca a indeplinit toate conditiile pentru dialog social cu patronatele, iar discutiile vor continua cu cei interesati. Normele de aplicare a ordonantei de urgenta pentru modificarea Codului Fiscal urmeaza sa fie supuse aprobarii in sedinta de guvern de astazi.

Restantele la creditele in valuta au crescut cu peste 90% in primul trimestru din 2009

Restantele la credite au crescut in primele trei luni ale anului cu 56%, ajungand la aproape 4 miliarde si jumatate de lei. Potrivit Bancii Nationale, restantele la imprumuturile in valuta au urcat semnificativ, cu 94%, si sunt de cinci ori mai mari decat in aceeasi perioada a lui 2008. Restantele la creditele in lei au urcat cu 35%. Pe de alta parte, economiile romanilor au scazut usor in martie, cu 0,2% fata de luna anterioara.

Apartamentele vechi din Bucuresti s-au ieftinit cu 50% in prima parte a lui 2009

Preturile apartamentelor vechi din Bucuresti au scazut cu pana la 50% in primele trei luni din acest an. Datele companiei de consultanta imobiliara Colwell Banker mai arata ca, din lipsa acuta de clienti, proprietarii apartamentelor cu 3 si 4 camere, au coborat preturile pe metrul patrat la 1.000 euro. Totusi, apartamentele cu doua camere, dar si garsonierele, cele mai cautate, mai au inca un pret de 1.200 euro/mp. Compania mai estimeaza ca in urmatoarele luni preturile vor mai scadea, dar nu atat de mult ca si pana acum.

Euro se depreciaza pe fondul temerilor privind extinderea gripei porcine

Leul s-a apreciat usor ieri fata de euro pentru a patra sedinta consecutiv. Cursul oficial este de 4,221 unitati pentru un euro. Dealerii cred ca BNR a intervenit pe piata in contextul in care celelalte valute s-au depreciat fata de moneda unica europeana. De altfel, Banca Nationala a injectat in piata 1,7 miliarde lei. Pe plan intenational, euro s-a depreciat in fata dolarului si a yenului japonez in urma extinderii epidemiei de gripa porcina din Mexic in Statele Unite si Europa si care a ucis pana acum circa 150 de persoane.

Gripa porcina ameninta sectorul aerian si cel turistic, deja in criza

In fata acestei amenintari, jucatorii la bursa cumpara actiunile companiilor farmaceutice si le vand pe cele ale companiilor aeriane. Aflate intr-o situatie financiara dificila inca din toamna trecuta, companiile aeriene, cele turistice si din industria hoteliera sunt amenintate acum de gripa porcina care le-ar putea reduce si mai mult numarul clientilor. Actiunile celor mai mari companii aeriene din Europa, Air France-KLM, British Airways si Lufthansa, s-au depreciat intre 6,5% si 12%. Actiunile lantului hotelier francez Accor s-au depreciat cu 5 procente.

Actiunile la bursa, influentate de pesta porcina

Investitorii se tem, asadar, de consecintele raspandirii gripei porcine asupra economiei. Bursa de pe Wall Street a inchis aseara in scadere. Actiunile europene au reusit, totusi, sa incheie ieri in crestere sustinute de titlurile companiilor farmaceutice, investitorii mizand pe cererea de vaccinuri. Si Bursa de Valori Bucuresti a inchis pe plus prima sesiune de tranzactionare a saptamanii. Cresterea a fost de aproape 3%, insa pe cea mai redusa lichiditate din ultimele sase saptamani.

Cererea de otel, cea mai mare scadere de dupa Al Doilea Razboi Mondial

Cererea de otel la nivel mondial va cunoaste in acest an cea mai drastica scadere de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial. Potrivit unui raport al unei asociatii a producatorilor, aceasta va cobori cu 15%. Totusi, anul viitor, cererea de otel al urma sa creasca, potrivit documentului.

Mini-laptopul cu sistem de operare gratuit, aproape de lansare

Primul mini-laptop cu sistemul de operare Android al Google ar putea iesi pe piata in trei luni. Acesta ar urma sa coste 250 dolari. El este supus acum ultimelor teste de catre compania chineza care il produce si care are doar 50 de angajati. Marele avantaj este acela ca foloseste sistemul de operare Linux care este gratuit, fata de sistemele de la Microsoft unde licenta trebuie platita.