Agentia de evaluare financiara Fitch a confirmat marti ratingul 'BB+' al orasului Oradea pentru imprumuturile pe termen lung in valuta, ratingul 'BBB-' al imprumuturilor pe termen lung in lei si ratingul 'B' al imprumuturilor pe termen scurt in valuta, arata un comunicat, citat de NewsIn.

Perspectivele ratingurilor pe termen lung sunt negative. Ratingurile orasului Oradea reflecta performantele financiare puternice si o buna practica administrativa. De asemenea, potrivit ratingurilor Fitch, cadrul institutional al tarii ofera sustinere si control pentru marile orase din Romania, insa flexibilitatea bugetara este limitata. In plus, ratingurile iau in calcul cresterea datoriilor, insotita de o majorare semnificativa a serviciului datoriei, in anii urmatori, si o slabire a mediului economic din Romania, toate acestea fiind indicate de perspectiva negativa a ratingurilor.

Fitch a coborat in octombrie 2008 cu o treapta calificativele pentru imprumuturile pe termen lung in moneda straina ale oraselor Bucuresti si Oradea de la 'BBB-' la 'BB+', ca o consecinta directa a reducerii calificativelor Romaniei. Decizia venea dupa ce agentia scosese Romania din categoria statelor cu calificativ "investment grade", prin coborarea cu doua trepte a ratingului pentru credite pe termen lung in valuta, de la 'BBB' la 'BB+'.