“Recesiunea va fi lunga si profunda. Exista multe incertitudini legate de creantele bancilor americane, de piata cartilor de credit, de pietele imobiliare din SUA si din Europa de Est. Gradul de indatorare al americanului de rand scade, dar volatilitatea a ramas de trei ori mai mare decat in vara trecuta.

SUA vor iesi din criza cu ajutorul inflatiei. Pun in circulatie bani intr`o maniera halucinanta. Rezervele americane s`au triplat din toamna trecuta incoace. Scumpirea preturilor materiilor prime va alimenta inflatia, o parte din aceste cresteri de preturi urmand probabil sa fie “finantate” de China. Se pare ca planurile autoritatilor americane nu au reusit sa rezolve cele doua probleme majore: deficitele SUA si finantarea lor de catre chinezi. Daca dorim sa operam corectiile necesare, e nevoie de un dolar mai slab. Vedem o crestere de 2-2,5% in SUA in urmatorii zece ani.”

Despre acestea, ca si despre “efectul 4 mai” pe pietele financiare ori despre stress-testul bancilor americane, in interviul pe care economistul sef al bancii elvetiene UBS,

Andreas Höfert, l`a acordat presei.

Citeste si comenteaza pe Dan Popa's Weblog.