Returnarea masinii luate in leasing nu te scapa de datorii

de Cristian Orgonas     HotNews.ro
Luni, 4 mai 2009, 9:33 Economie | Finanţe & Bănci


La fel ca si in cazul contractarii creditelor de orice fel, cumpararea masinilor prin leasing a ajuns sport national in Romania ultimilor ani, mai ales tinand cont de faptul ca cei care le-au luat pe firma au putut deduce TVA-ul, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

Avand drept principal obiectiv cresterea cotei de piata, companiile de leasing au conceput oferte de finantare tot mai atragatoare, conditiile fiind tot mai usor de indeplinit de catre clienti, in multe cazuri leasingul putandu-se intinde pe 10 ani iar avansul solicitat fiind unul simbolic: 10%, 5% sau chiar zero.

Dar a venit criza, o parte dintre clienti nu si-au mai putut plati ratele si prin urmare, au returnat masinile companiilor de leasing crezand ca prin returnarea acestora au scapat de datorii.

Citeste continuarea si comenteaza pe blogul lui Khris.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


17681 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  Adevarul (Luni, 4 mai 2009, 10:23)

  costi [anonim]

  Poate acum inteleg totii ce smecherie este cu leasingul .Asta este adevarata fata .Feriti-va pe viitor .
 • +4 (6 voturi)    
  articol interesat (Luni, 4 mai 2009, 10:30)

  tyty [anonim]

  asta e la comanda societatilor de leasing, ca nu mai fac fata cocalarilor care-si aduc masinile de fitze pe care oricum nu si le permiteau nici cand le-au luat. poate ne face bine criza asta..., pacat ca uitam prea repede si-o luam de la capat... oricum exista cai prin care poti aduce masina societatii de leasing, sau o poti vinde la un pret rezon, si dai banii societatii. problema e cine o mai cumpara...
 • +3 (5 voturi)    
  Cititi cu atentie Ordonanta 51/1997 (Luni, 4 mai 2009, 10:33)

  Eu [anonim]

  daca vreti sa va dati masina inapoi, sa nu uitam ca definitia leasing-ului asa cum este mentionata in ordonanta 51/1997 republicata, este urmatoarea :

  " o parte, denumita locator/finantator, transmite pentru o perioada determinata dreptul de folosinta asupra unui bun al carui proprietar este celeilalte parti, denumita utilizator, la solicitarea acesteia, contra unei plati periodice, denumita rata de leasing, iar la sfârsitul perioadei de leasing locatorul/finantatorul se obliga sa respecte dreptul de optiune al utilizatorului de a cumpara bunul, de a prelungi contractul de leasing ori de a inceta raporturile contractuale."

  sa nu uitam ca avem dreptul de a spune ca vrem sa cumparam bunul sau sa oprim contractul, prin reziliere.

  art. 16 daca finantatorul ( firma de leasing) nu respecta dreptul de optiune al utilizatorului, acesta, adica firma de leasing, datoreaza daune-interese în cuantum egal cu valoarea reziduala a bunului sau cu valoarea sa de circulatie, calculata la data expirarii contractului de leasing.

  asa ca daca au unele prevederi in contract care sunt putin contrare acestei ordonante, e cazul sa o cititi si sa vedeti ce drepturi aveti

  depinde si ce ati semnat.

  revendicati-va optiunea de reziliere a contractului si daca va cheama in judecata nu uitati de art. 16, asa cum e scris mai sus
  • +4 (4 voturi)    
   nu-i chiar asa (Luni, 4 mai 2009, 11:24)

   rakkone [utilizator] i-a raspuns lui Eu

   Ceea ce dai ca citat mai sus se refera la leasingul operational, nu cel financiar. Prin leasing operational inchiriezi acel produs si ai dreptul sa optezi daca pastrezi sau dai inapoi bunul, ceea ce platesti lunar e o chirie. La cel financiar e vorba doar de o finantare, asemanatoare imprumutului de la banca, platesti rate la finantarea lui, nu o chirie. Studiati contractele de leasing, in orice contract se precizeaza asta
   • 0 (4 voturi)    
    Mai citim inca o data Ordonanta (Luni, 4 mai 2009, 12:15)

    Eu [anonim] i-a raspuns lui rakkone

    cred ca nu ma insel deloc fiindca Ordonanta 51/1997 nu se refera doar la leasing-ul operational ci la leasing, acesta incluzand atat cel operational cat si cel financiar

    ART. 1
    (1) Prezenta ordonanta se aplica operaţiunilor de leasing prin care o parte, denumita locator/finanţator, transmite pentru o perioada determinata dreptul de folosinta asupra unui bun al cărui proprietar este celeilalte părţi, denumita utilizator, la solicitarea acesteia, contra unei plati periodice, denumita rata de leasing, iar la sfârşitul perioadei de leasing locatorul/finantatorul se obliga sa respecte dreptul de opţiune al utilizatorului de a cumpara bunul, de a prelungi contractul de leasing ori de a inceta raporturile contractuale. Utilizatorul poate opta pentru cumpărarea bunului înainte de sfârşitul perioadei de leasing, dacă părţile convin astfel şi dacă utilizatorul achită toate obligaţiile asumate prin contract.

    Acest drept de optiune al clientului firmei de leasing este valabil atat in cazul leasing-ului financiar cat si al celui operational
    • +3 (3 voturi)    
     revin :) (Luni, 4 mai 2009, 13:01)

     rakkone [utilizator] i-a raspuns lui Eu

     ca sa te citez "[...]iar la sfârşitul perioadei de leasing locatorul/finantatorul se obliga sa respecte dreptul de opţiune al utilizatorului de a cumpara bunul, de a prelungi contractul de leasing ori de a inceta raporturile contractuale[...]". ai optiunea de a preda sau nu masina la sfarsitul perioadei de leasing. majoritatea celor care isi iau masina in leasing financiar opteaza valoare reziduala zero, deci esti obligat sa platesti 100% valoarea masinii, daca vrei dupa ce o achiti integral poti sa o lasi celui ce ti-a dat leasingul :)
     dar: in articol se vorbeste de faraonii care isi iau touareg leasing financiar cu avans zero, valoare reziduala zero, se dau 3 luni si pe urma nu mai au bani de rate. aduc masina la soc. de leasing, astia se chinuie sa o vanda dar e criza + masinile scumpe se devalorizeaza rapid, deci nu o vor putea vinde la valoarea care a mai ramas de plata, ies pe minus cu 3-5000 de euri de exemplu. pe care ii vor scoate de la cel care a luat leasingul, fie ca acestuia ii place sau nu. ceea ce a absolut normal
     • -1 (3 voturi)    
      La sf perioadei (Luni, 4 mai 2009, 13:48)

      Eu [anonim] i-a raspuns lui rakkone

      Sfarsitul perioadei de leasing nu are o definire clara asa ca daca nu platesti la un moment dat, contractul de leasing este reziliat automat. Daca esti baiat destept, dupa x zile asa cum sunt trecute in contract, exact cand se implineste perioada de la ultima rata datorata pana la momentul in care se reziliaza contractul de drept, exact in acea zi faci cerere de incetare a raporturilor contractuale.

      Acum cred ca m-am facut mai clar inteles. Este chestia de zile si de momentul ales. In conformitate cu contractul in acea zi X perioada de leasing s-a incheiat si soc de leasing nu poate dovedi daca in acea zi au reziliat contractul inaintea cererii tale sau dupa.

      Astfel incat, ai facut cererea si apoi stai linistit.

      Nu uita ca mai jos am dat si un alt argument legat de plata pentru un serviciu neprestat si ideea de act de comert.
 • -1 (5 voturi)    
  abia acum a-ti aflat??? (Luni, 4 mai 2009, 10:35)

  eu [anonim]

  La firma unde imi desfasor activitatea sunt 4 pasini a cate 300000 euro bucata din care trebuie data una obligat inapoi. Dam masina si mai trebuie sa dam inca 50000 euro. Super cu leasingul asta.
 • -1 (5 voturi)    
  dar daca plateste CASCO? (Luni, 4 mai 2009, 10:42)

  romania te iubesc [anonim]

  nu ma pricep foarte bine dar daca ... mergi cu masina la munte si "faci un accident " din care nu se mai poate alege nimic de masina... te legi putin si tu la cap si te dai lovit in fata politistilor ... nu e masina platita de CASCO pe care trebuie sa il ai obligatoriu daca masina este in perioada de leasing?

  nu ma injurati prea tare e mai mult o curiozitate decat o solutie ...
  • +4 (4 voturi)    
   Nu (Luni, 4 mai 2009, 11:40)

   Mircea [anonim] i-a raspuns lui romania te iubesc

   Nu incerca sa lovesti grav masina sau sa ii dai foc pentru a scapa de leasing. Sunt multi care au incercat si s-au prins asiguratorii iar acum a intrat si politia pe fir !
  • +3 (3 voturi)    
   Nu tine asa... ;) (Luni, 4 mai 2009, 14:13)

   iou [anonim] i-a raspuns lui romania te iubesc

   Casco plateste tot cam la valoarea de piata, deci diferenta pana la valoarea de dat prin rate tot tu o dai... e ca si cum ai scapa de masina in curtea leasingului, doar ca mai bagi si firma de asigurare la plata. Pt tine, ca utilizator, e tot aia.
 • +3 (3 voturi)    
  clauzele contractelor (Luni, 4 mai 2009, 10:57)

  nutzu [anonim]

  sunt situatii cand cei care au inchiriat utilaje si camioane de la companiile de leasing nu au citit cu atentie sau chiar daca au citit nu au inteles clauzele impuse abuzit de leasori (caz concret): daca doresti sa predai utilajele/(camioanele in particular) inainte de expirarea contractului te obligi (prin semnatura ta din contract) ca, desi predai bunurile, indiferent de nr rate ramase, le poti preda numai daca achiti tot contractul, inclusiv valoarea reziduala. practic le poti da inapoi numai daca respecti contractul altfel spus, ramai si cu banii luati si fara masini. nu stiu cat de ilegala este prevederea insa este reala.
  • +2 (2 voturi)    
   Nu poti face nimic fara instanta (Luni, 4 mai 2009, 11:32)

   Eu [anonim] i-a raspuns lui nutzu

   Insa trebuie sa te prevalezi de faptul ca in desi ai semnat in contract, comerciantul respectiv ar primi o plata fara a presta o activitate comerciala, iar acest lucru vine putin in contradictie cu dispozitiile normative in vigoare.

   De asemenea, acea prevedere vine in contradictie cu dispozitiile Ordionantei 51/1997, care prevede ca locatarul, adica cel ce detine masina in momentul X, poate transmite locatorului, firmei de leasing, dorinta lui de a rezilia contractul.

   Pentru a realiza un venit un comerciant trebuie sa realizeze un act de comert, iar aceasta plata, fara a beneficia de un act de comert din partea societatii, vine putin in contradictie cu insasi definitia comertului.
 • +3 (3 voturi)    
  INFO (Luni, 4 mai 2009, 14:07)

  bogdan [anonim]

  Pe langa definitia leasingului din cunoscuta OG 51/1997, definitie care nu este solutia problemei prezentate CORECT de articol, trebuie sa aveti in vedere urmatoarele:
  Leasingul financiar este un CONTRACT DE CREDITARE conform Legii 93/2009, art.2 si 14 lit.b) care abroga OG.28/2006, titlul1.
  Pe scurt contractul de leasing financiar este un credit cu factura si este mai atragator, evident, pentru comercianti. Deci in caz de reziliere platesti totul pana la sfarsit, mai putin valoarea masinii vandute ulterior de societatea de leasing.
  • 0 (2 voturi)    
   De acord cu tine (Luni, 4 mai 2009, 14:49)

   Eu [anonim] i-a raspuns lui bogdan

   dar nu in totalitate.

   Chiar daca leasing-ul financiar este o activitate de creditare, nu putem exclude din vedere ca prevederile din 51/1997 raman in picioare si ma refer aici la faptul ca acea activitate este una "speciala" deoarece nu transfera dreptul de proprietate asupra bunului aflat in leasing.

   Personal sustin ca soc de leasing si-a calculat acea activitate de creditare in felul urmator: masina valoreaza 10 lei. Avans 2 lei. Rate de 1 leu pentru 8 luni valoare reziduala de 2 lei. Stiu este un calcul foarte simplist dar sa facem presupunerea ca e corect.

   Atata timp cat amortizarea se va face in 8 luni si o diferenta de 2 lei, iar eu intrerup contractul in luna 4, masina a fost amortizata pana in acel moment iar valoarea ei actuala este de 4 lei fiindca am platit 6.

   Mai mult se considera ca masina se devalorizeaza cu 10 % pe an, conform societatilor de asigurare. Am platit 2 ani pentru masina, astept o valoare actuala de 8200 pentru o masina de 10.000 euro, corect?

   Oricum leasing-ul este un contract de inchiriere cu drept de cumparare al bunului la sf perioadei intial stabilite.

   Trebuie sa fim atenti si sa nu interpretam doar ca e activitate de creditare punct. E un credit cu alte conditii decat cel normal.
   • +1 (1 vot)    
    nu trebuie sa fii de acord (Luni, 4 mai 2009, 18:07)

    bogdan [anonim] i-a raspuns lui Eu

    1. Leasingul financiar nu este inchiriere: ti-am explicat legal.
    2. perioada minima pt. care se incheie un contract de leasing este de 12 luni;
    3. perioada mininma de amortizare a unei masini este de la 4 la 6 ani , conform legii.
    4. amortizarea se face de catre proprietarul fiscal al bunului, adica de utilizator.

    Leasingul financiar este credit cu factura.
    ia-o asa cum iti spun si nu mai bate campii.
    • 0 (0 voturi)    
     Eu am vb frumos (Luni, 4 mai 2009, 19:57)

     Eu [anonim] i-a raspuns lui bogdan

     Asa ca te rog sa nu mai bati campii si sa mai citesti inca o data urmatoarea fraza:

     "locator/finanţator, transmite pentru o perioada determinata dreptul de folosinta asupra unui bun al cărui proprietar este, celeilalte părţi, denumita utilizator, la solicitarea acesteia, contra unei plati periodice, denumita rata de leasing, iar la sfârşitul perioadei de leasing locatorul/finantatorul se obliga sa respecte dreptul de opţiune al utilizatorului de a cumpara bunul, de a prelungi contractul de leasing ori de a inceta raporturile contractuale. "

     De explicatia asta legala, legata de faptul ca nu se transfera dreptul de proprietate fiind transferat doar dreptul de folosinta, ce spui? Legal vorbind, este o inchiriere sau nu daca se transfera doar dreptul de folosinta?

     Vezi putin cam ingust toata problema, asa ca iti recomand sa mai deschizi ochii ca nu exista doar o reglementare in legislatie pentru leasing.

     Acum am batut campii?
     • 0 (0 voturi)    
      sunt de acord cu bogdan (Marţi, 5 mai 2009, 9:44)

      gorbaciovsky [anonim] i-a raspuns lui Eu

      Parerea mea este ca te legi de niste articole din OUG 51 / 97 fara sa le intelegi foarte bine. In primul si primul rand, contractul de leasing este unul ferm, care implica obligatii si drepturi de ambele parti, si pentru finantator si pentru utilizator. Nu poate fi reziliat la simpla initiativa a "baietilor destepti", asteptand 60 de zile, neplatind nimic. Finantatorul poate cere sau nu rezilierea contractului, in caz de culpa a utilizatorului, iar daca o cere este indreptatit prin contract sa ceara daune. In al doilea rand, printr-o interpretare un pic grosiera a contractului, dreptul utilizatorului de a rezilia contractul de leasing este respectat, acesta avand dreptul sa il inchida anticipat, prin plata unui comision corespunzator.
      • 0 (0 voturi)    
       M-am legat de definitia leasing-ului (Marţi, 5 mai 2009, 12:47)

       Eu [anonim] i-a raspuns lui gorbaciovsky

       Doar asta am facut. Si am spus ca atata timp cat nu se transfera dreptul de proprietate soc de leasing nu ma poate obliga sa stau cu dreptul de folosinta pe o perioada de 5 ani.

       Oare de ce e asa de greu de inteles ca leasing-ul nu este un transfer de proprietate?

       Am dreptul de folosinta si renunt la el, iar daunele nu pot echivala cu valoarea de piata a bunului deoarece asta ar insemna ca sunt obligat sa cumpar ceva ce nu doresc.

       Nu consider ca am interpretat prost art din Ordonanta, insa am impresia ca voi vreti sa uitati de el.

       Lucrati cumva la o firma de leasing? Este o simpla intrebare si nu o acuzare.
       • 0 (0 voturi)    
        leasing (Marţi, 5 mai 2009, 21:42)

        gorbaciovsky [anonim] i-a raspuns lui Eu

        Intamplator lucrez de multi ani in sistemul bancar si sunt pasionat de legislatia comerciala si, in general, de ceea ce fac. Nu ai nici o sansa daca tu crezi ca te prevalezi asa usor de niste obligatii contractuale, facand apel la niste art. pe care le interpretezi dupa bunul plac. Nu uita ca si contractul este legea partilor, iar in cazul in care tu il incalci, partea vatamata poate cere daune, care nu pot fi limitate si care sunt de regula egale cu valoarea contractului sau chiar mai mari. In fapt, rezilierea contractului poate presupune repunerea partilor in situatia de dinaintea semnarii contractului, adica tu returnezi masina, banii pe care i-ai platit deja nu ii recuperezi si mai platesti si daune. Este si normal, gandeste-te ca banca a tras niste linii de refinantare care trebuie platite la randul lor. In, plus, din experienta iti spun ca marile banci din Romania au clauze (nu vreau sa le cataloghez) care obliga clientul ca la sfarsitul contractului de leasing sau credit sa cumpere bunul finantat. Nu vreau nici eu sa acuz te acuz pe tine, dar sa stii ca am o situatie similara cu care m-am intalnit acum cu un client care vrea sa returneze un bun invocand ceva similar cu ceea ce prezinti tu si, crede-ma ca nu are sanse.
        • 0 (0 voturi)    
         Cum spui tu (Marţi, 5 mai 2009, 23:14)

         Eu [anonim] i-a raspuns lui gorbaciovsky

         dar repunerea partilor in situatia anterioara nu are loc aici, asa ca nu are sens sa o invoci.
         Nu contest ca un contract e legea partilor, dar nu uita si de definitia comerciantului si a profanului daca esti pasionat de legislatia comerciala. Are sens sa spun ceva despre o informare clara, concreta si precisa asa cum apare ea in codul de consum???

         Ma rog, spui ce vrei tu iar eu raman cu ideea mea, orice contract este facut sa fie interpretat ca si orice lege.

         Imi place cand spui ca nu am nicio sansa, dar intrebarea este in fata cui? Sunt curios cate procese vor castiga cei de la leasing si apoi mai vorbim.
 • -4 (4 voturi)    
  nuplati (Luni, 4 mai 2009, 14:07)

  rauplatnic [anonim]

  Eu nu inteleg de ce cei nedreptatiti nu se coalizeaza in masa ,doar nu o deschide firma de lesing 20 mii de procese ,sa mai dea faliment din excroci....
  • +2 (2 voturi)    
   :) (Luni, 4 mai 2009, 15:21)

   rakkone [utilizator] i-a raspuns lui rauplatnic

   Eu nu va inteleg de ce va inhamati la leasinguri daca nu vi le permiteti, vi le faceti lasandu-va marja zero la castiguri astfel incat si cel mai mic sughit in ceea ce priveste castigurile pe care le aveti va aduce in postura de rauplatnici si de a preda masina. Si pe urma ii injurati pe aia ca sunt excroci, cand voi va luati masina, voi va duceti la ei, voi semnati contractele puse de ei pe masa. Cu ce sunt aia excroci?
   • +1 (1 vot)    
    Ce bine ca nu mai sunt croci? (Luni, 4 mai 2009, 16:59)

    Dan [anonim] i-a raspuns lui rakkone

    Excroci? Poate escroci... :) In rest, cu totul de acord.
   • -2 (2 voturi)    
    tinere vai de capul tau (Marţi, 5 mai 2009, 9:48)

    gabriel [anonim] i-a raspuns lui rakkone

    Mai baiatule, de unde ai scos-o pe asta? Un leasing deobicei se face pe 4 ani, in 4 ani se pot intimpla multe mai baiatule. Dau firme faliment, mor oameni, se intimpla tragedii. Incearca sa gindesti inainte sa scrii aici pe forum. Sau probabil ca esti unu d-ala care maninca iaurt cu piine 5 ani ca sa isi permita un amarit de Logan. Pentru asta traiesti? Patetic, doar patetic.
 • +3 (3 voturi)    
  none (Luni, 4 mai 2009, 21:34)

  io [anonim]

  teparilor
  nu va ganditi decat la cum sa inselati, fie si o firma.
  cine va pune sa achizitionati daca nu aveti simtul raspunderii ca sa platiti?
  ia puneti-va voi in locul celor de la firma de leasing si spuneti cam ce ati face intr-o astfel de situatie? panaramelor ce sunteti, va place sa aveti ceva frumos dar nu va place sa platiti...
 • +4 (4 voturi)    
  Mentalitate de roman (Luni, 4 mai 2009, 22:58)

  Stefan [anonim]

  Citesc comentariile si unele dintre ele imi demonstreaza ca nu degeaba am plecat din tara.
  Ne gandim tot timpul cum putem fura putin sau cum sa-i mai fraierim pe altii.
  Leasingul este un business; are la baza un contract in care ambele parti au obligatii.
  Ai semnat un contract de leasing pe 4 ani? Platesti rate, conform contractului semnat timp de 4 ani. Nu vrei sa ma platesti? Iti asumi responsabilitatea si platesti penalitatile (care sunt scrise in contractul semnat).
  Ne plangem de clasa politica ca ne fura si ne minte. Mare parte din cei ce aleg sunt la fel.
  Frumoasa e Romania, pacat ca e locuita!
  • -3 (3 voturi)    
   ... (Marţi, 5 mai 2009, 9:49)

   gabriel [anonim] i-a raspuns lui Stefan

   Ia uite cine vorbea, tradatorul care s-a dus sa pupe funduri straine. Tu de ce nu esti in tara? Si daca nu mai esti in tara ce iti da dreptul sa vii sa ne critici pe noi? Romania e locuita, intr-adevar, nu de tradatori ca tine, e traita de oameni normali.
 • 0 (0 voturi)    
  necaz (Joi, 21 octombrie 2010, 13:09)

  cibanu [anonim]

  se poate rezilia un contract de leasing fara sa nu te anunte nici macar sa nu iti dea nici macar un ragaz de cateva zile
  • 0 (0 voturi)    
   se poate (Duminică, 21 august 2011, 22:48)

   nk [anonim] i-a raspuns lui cibanu

   am patit-o si eu, normal ar fi sa te anunte dar nu e interesul lor, interesul lor e sa te tina departe de adevar ca sa te incarce cu penalizari

   (apropo domnule Stefan plecat in tarile calde, asa este normal sa procedeze firma, nu?)

   revenind, in instanta nu ai dovezi ca nu te-au anuntat, eu o sa spuna ca te-au contactat telefonic, au trimis porumbei voiajori, mailuri, dar te-ai ferit de ei

   nu esti decat o victima, ca si mine a "sistemului" romanesc pe care domnul stefan plecat "intr-un loc mai bun" il lauda

   aceste firme de leasing, nu te lasa sa negociez cu ei, nu iti ofera toate informatiile cand le ceri, iti ascund toate astea pentru ca ulterior sa pretinda ca ai fost informat si sa te penalizeze.

   asta este tara care perminte acestor hoti sa faca ce fac, nu zic sa nu mai faca buisness, dimpotrica, dar tata respecta-ti clientul, ajunge la o intelegere cu el, ofera-i informatiile pe care ti le cere, nu-l scuipa in gura cand sti ca 'prostu' ti-a dat cu batu pe foaie si acum nu te mai intereseaza de el

   deci stefane, eu te inteleg ca privesti problema din exterior, la criticat esti bun, dar lasa-i pe altii care s-au lovit de problema ca stiu mai multe ca tine in domeniu asta, firma de leasing stie sa te pupe in cur cand iti vrea semnatura, dar cand tu ai nevoie de ea te scuipa in fata, aici ar trebui sa iti dai seama despre ce vorbesc apropo de serviciile din tara si serviciile din afara

   romania, te iubesc!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by