Returnarea masinii luate in leasing nu te scapa de datorii
Avand drept principal obiectiv cresterea cotei de piata, companiile de leasing au conceput oferte de finantare tot mai atragatoare, conditiile fiind tot mai usor de indeplinit de catre clienti, in multe cazuri leasingul putandu-se intinde pe 10 ani iar avansul solicitat fiind unul simbolic: 10%, 5% sau chiar zero.
Dar a venit criza, o parte dintre clienti nu si-au mai putut plati ratele si prin urmare, au returnat masinile companiilor de leasing crezand ca prin returnarea acestora au scapat de datorii.
Citeste continuarea si comenteaza pe blogul lui Khris.

Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
INTERVIU Un an de la primul caz de COVID-19 în România / De ce a scăzut drastic numărul îmbolnăvirilor în ultimele 2-3 luni și ce ne așteaptă: Al treilea val nu va fi de intensitatea celui de-al doilea / Testele rapide ar trebui distribuite gratuit medicilor de familie, am ști clar numărul real de cazuri
" o parte, denumita locator/finantator, transmite pentru o perioada determinata dreptul de folosinta asupra unui bun al carui proprietar este celeilalte parti, denumita utilizator, la solicitarea acesteia, contra unei plati periodice, denumita rata de leasing, iar la sfârsitul perioadei de leasing locatorul/finantatorul se obliga sa respecte dreptul de optiune al utilizatorului de a cumpara bunul, de a prelungi contractul de leasing ori de a inceta raporturile contractuale."
sa nu uitam ca avem dreptul de a spune ca vrem sa cumparam bunul sau sa oprim contractul, prin reziliere.
art. 16 daca finantatorul ( firma de leasing) nu respecta dreptul de optiune al utilizatorului, acesta, adica firma de leasing, datoreaza daune-interese în cuantum egal cu valoarea reziduala a bunului sau cu valoarea sa de circulatie, calculata la data expirarii contractului de leasing.
asa ca daca au unele prevederi in contract care sunt putin contrare acestei ordonante, e cazul sa o cititi si sa vedeti ce drepturi aveti
depinde si ce ati semnat.
revendicati-va optiunea de reziliere a contractului si daca va cheama in judecata nu uitati de art. 16, asa cum e scris mai sus
ART. 1
(1) Prezenta ordonanta se aplica operaţiunilor de leasing prin care o parte, denumita locator/finanţator, transmite pentru o perioada determinata dreptul de folosinta asupra unui bun al cărui proprietar este celeilalte părţi, denumita utilizator, la solicitarea acesteia, contra unei plati periodice, denumita rata de leasing, iar la sfârşitul perioadei de leasing locatorul/finantatorul se obliga sa respecte dreptul de opţiune al utilizatorului de a cumpara bunul, de a prelungi contractul de leasing ori de a inceta raporturile contractuale. Utilizatorul poate opta pentru cumpărarea bunului înainte de sfârşitul perioadei de leasing, dacă părţile convin astfel şi dacă utilizatorul achită toate obligaţiile asumate prin contract.
Acest drept de optiune al clientului firmei de leasing este valabil atat in cazul leasing-ului financiar cat si al celui operational
dar: in articol se vorbeste de faraonii care isi iau touareg leasing financiar cu avans zero, valoare reziduala zero, se dau 3 luni si pe urma nu mai au bani de rate. aduc masina la soc. de leasing, astia se chinuie sa o vanda dar e criza + masinile scumpe se devalorizeaza rapid, deci nu o vor putea vinde la valoarea care a mai ramas de plata, ies pe minus cu 3-5000 de euri de exemplu. pe care ii vor scoate de la cel care a luat leasingul, fie ca acestuia ii place sau nu. ceea ce a absolut normal
Acum cred ca m-am facut mai clar inteles. Este chestia de zile si de momentul ales. In conformitate cu contractul in acea zi X perioada de leasing s-a incheiat si soc de leasing nu poate dovedi daca in acea zi au reziliat contractul inaintea cererii tale sau dupa.
Astfel incat, ai facut cererea si apoi stai linistit.
Nu uita ca mai jos am dat si un alt argument legat de plata pentru un serviciu neprestat si ideea de act de comert.
nu ma injurati prea tare e mai mult o curiozitate decat o solutie ...
De asemenea, acea prevedere vine in contradictie cu dispozitiile Ordionantei 51/1997, care prevede ca locatarul, adica cel ce detine masina in momentul X, poate transmite locatorului, firmei de leasing, dorinta lui de a rezilia contractul.
Pentru a realiza un venit un comerciant trebuie sa realizeze un act de comert, iar aceasta plata, fara a beneficia de un act de comert din partea societatii, vine putin in contradictie cu insasi definitia comertului.
Leasingul financiar este un CONTRACT DE CREDITARE conform Legii 93/2009, art.2 si 14 lit.b) care abroga OG.28/2006, titlul1.
Pe scurt contractul de leasing financiar este un credit cu factura si este mai atragator, evident, pentru comercianti. Deci in caz de reziliere platesti totul pana la sfarsit, mai putin valoarea masinii vandute ulterior de societatea de leasing.
Chiar daca leasing-ul financiar este o activitate de creditare, nu putem exclude din vedere ca prevederile din 51/1997 raman in picioare si ma refer aici la faptul ca acea activitate este una "speciala" deoarece nu transfera dreptul de proprietate asupra bunului aflat in leasing.
Personal sustin ca soc de leasing si-a calculat acea activitate de creditare in felul urmator: masina valoreaza 10 lei. Avans 2 lei. Rate de 1 leu pentru 8 luni valoare reziduala de 2 lei. Stiu este un calcul foarte simplist dar sa facem presupunerea ca e corect.
Atata timp cat amortizarea se va face in 8 luni si o diferenta de 2 lei, iar eu intrerup contractul in luna 4, masina a fost amortizata pana in acel moment iar valoarea ei actuala este de 4 lei fiindca am platit 6.
Mai mult se considera ca masina se devalorizeaza cu 10 % pe an, conform societatilor de asigurare. Am platit 2 ani pentru masina, astept o valoare actuala de 8200 pentru o masina de 10.000 euro, corect?
Oricum leasing-ul este un contract de inchiriere cu drept de cumparare al bunului la sf perioadei intial stabilite.
Trebuie sa fim atenti si sa nu interpretam doar ca e activitate de creditare punct. E un credit cu alte conditii decat cel normal.
2. perioada minima pt. care se incheie un contract de leasing este de 12 luni;
3. perioada mininma de amortizare a unei masini este de la 4 la 6 ani , conform legii.
4. amortizarea se face de catre proprietarul fiscal al bunului, adica de utilizator.
Leasingul financiar este credit cu factura.
ia-o asa cum iti spun si nu mai bate campii.
"locator/finanţator, transmite pentru o perioada determinata dreptul de folosinta asupra unui bun al cărui proprietar este, celeilalte părţi, denumita utilizator, la solicitarea acesteia, contra unei plati periodice, denumita rata de leasing, iar la sfârşitul perioadei de leasing locatorul/finantatorul se obliga sa respecte dreptul de opţiune al utilizatorului de a cumpara bunul, de a prelungi contractul de leasing ori de a inceta raporturile contractuale. "
De explicatia asta legala, legata de faptul ca nu se transfera dreptul de proprietate fiind transferat doar dreptul de folosinta, ce spui? Legal vorbind, este o inchiriere sau nu daca se transfera doar dreptul de folosinta?
Vezi putin cam ingust toata problema, asa ca iti recomand sa mai deschizi ochii ca nu exista doar o reglementare in legislatie pentru leasing.
Acum am batut campii?
Oare de ce e asa de greu de inteles ca leasing-ul nu este un transfer de proprietate?
Am dreptul de folosinta si renunt la el, iar daunele nu pot echivala cu valoarea de piata a bunului deoarece asta ar insemna ca sunt obligat sa cumpar ceva ce nu doresc.
Nu consider ca am interpretat prost art din Ordonanta, insa am impresia ca voi vreti sa uitati de el.
Lucrati cumva la o firma de leasing? Este o simpla intrebare si nu o acuzare.
Nu contest ca un contract e legea partilor, dar nu uita si de definitia comerciantului si a profanului daca esti pasionat de legislatia comerciala. Are sens sa spun ceva despre o informare clara, concreta si precisa asa cum apare ea in codul de consum???
Ma rog, spui ce vrei tu iar eu raman cu ideea mea, orice contract este facut sa fie interpretat ca si orice lege.
Imi place cand spui ca nu am nicio sansa, dar intrebarea este in fata cui? Sunt curios cate procese vor castiga cei de la leasing si apoi mai vorbim.
nu va ganditi decat la cum sa inselati, fie si o firma.
cine va pune sa achizitionati daca nu aveti simtul raspunderii ca sa platiti?
ia puneti-va voi in locul celor de la firma de leasing si spuneti cam ce ati face intr-o astfel de situatie? panaramelor ce sunteti, va place sa aveti ceva frumos dar nu va place sa platiti...
Ne gandim tot timpul cum putem fura putin sau cum sa-i mai fraierim pe altii.
Leasingul este un business; are la baza un contract in care ambele parti au obligatii.
Ai semnat un contract de leasing pe 4 ani? Platesti rate, conform contractului semnat timp de 4 ani. Nu vrei sa ma platesti? Iti asumi responsabilitatea si platesti penalitatile (care sunt scrise in contractul semnat).
Ne plangem de clasa politica ca ne fura si ne minte. Mare parte din cei ce aleg sunt la fel.
Frumoasa e Romania, pacat ca e locuita!
(apropo domnule Stefan plecat in tarile calde, asa este normal sa procedeze firma, nu?)
revenind, in instanta nu ai dovezi ca nu te-au anuntat, eu o sa spuna ca te-au contactat telefonic, au trimis porumbei voiajori, mailuri, dar te-ai ferit de ei
nu esti decat o victima, ca si mine a "sistemului" romanesc pe care domnul stefan plecat "intr-un loc mai bun" il lauda
aceste firme de leasing, nu te lasa sa negociez cu ei, nu iti ofera toate informatiile cand le ceri, iti ascund toate astea pentru ca ulterior sa pretinda ca ai fost informat si sa te penalizeze.
asta este tara care perminte acestor hoti sa faca ce fac, nu zic sa nu mai faca buisness, dimpotrica, dar tata respecta-ti clientul, ajunge la o intelegere cu el, ofera-i informatiile pe care ti le cere, nu-l scuipa in gura cand sti ca 'prostu' ti-a dat cu batu pe foaie si acum nu te mai intereseaza de el
deci stefane, eu te inteleg ca privesti problema din exterior, la criticat esti bun, dar lasa-i pe altii care s-au lovit de problema ca stiu mai multe ca tine in domeniu asta, firma de leasing stie sa te pupe in cur cand iti vrea semnatura, dar cand tu ai nevoie de ea te scuipa in fata, aici ar trebui sa iti dai seama despre ce vorbesc apropo de serviciile din tara si serviciile din afara
romania, te iubesc!