Comisarul Joaquin Almunia anunta ca va fi declansata procedura de deficit excesiv pentru Romania, pentru 2008
Depasirea a fost cauzata de cheltuieli mult mai mari decat fusesera planificate, in special in salarii pentru sectorul public si transferuri sociale, noteaza Comisia in prognoza sa de primavara, prezentata luni. Mai mult, proiectiile mult prea optimiste privind veniturile ale autoritatilor romane nu s-au materializat, iar o scadere brusca in colectarea veniturilor in ultimele doua luni ale anului 2008, in contextul crizei economice, a accentuat si mai mult deficitul.
Comisia Europeana a anuntat o flexibilizare a Pactului de Crestere si Stabilitate - in care este prevazuta limita de 3% deficit bugetar - in noiembrie 2008, cand a anuntat planul de relansare economica - insa el se aplica numai din acest an. Prin urmare, Romania nu are nicio clementa pentru deficitul bugetar excesiv din 2008, cand a avut una dintre cele mai mari cresteri economice din Europa.
Comisia Europeana a anuntat o flexibilizare a Pactului de Crestere si Stabilitate - in care este prevazuta limita de 3% deficit bugetar - in noiembrie 2008, cand a anuntat planul de relansare economica - insa el se aplica numai din acest an. Prin urmare, Romania nu are nicio clementa pentru deficitul bugetar excesiv din 2008, cand a avut una dintre cele mai mari cresteri economice din Europa.
Ce inseamna procedura de deficit excesiv si cum se desfasoara ea?
Prin procedura de deficit excesiv (PDE) Comisia recomanda masuri corective statelor membre care au depasit nivelul de 3% din PIB, pentru a fi ajutate sa revina sub acest plafon. Comisia propune Consiliului ministrilor de finante acest pas impotriva unui stat membru, iar acesta decide (in general este doar o formalitate in fata cifrelor) declansarea acestei proceduri. Ea este prevazuta de art 104 din Tratatele UE.
Pasul 1: Comisia pregateste un raport, de obicei cunoscut ca un raport de "avertizare timpurie" (early warning) atunci cand crede ca un stat a depasit limita de 3%. Consiliul trebuie sa confirme aceasta suspiciune a Comisiei, ceea ce este o formalitate.
Pasul 2: Consiliul ministrilor de finante recomanda statului membru in cauza sa isi aduca deficitul sub pragul admis. Aceste recomandari nu sunt facute publice. Iar tara respectiva are la dispozitie patru luni pentru a lua masuri de corectie.
Pasul 3: Daca nu se iau masuri, Consiliul isi face publice recomandarile, in incercarea de a "face de rusine" (name and shame) statul membru.
Pasul 4: Daca nici in urma acestei actiuni a Consiliului nu exista rezultate, Consiliul da statului membru un termen final pentru a lua masurile necesare reducerii deficitului.
Pasul 5: Consiliul poate amenda statul membru daca acesta demonstreaza o lipsa de vointa in a rezolva problema deficitului excesiv. Insa amenda nu este impusa imediat. La inceput, statul membru depune o suma de bani, ca un depozit, iar aceasta este convertita in amenda daca nu este rezolvata problema deficitului. Cuantumul amendei este variabil, suma maxima fiind de 0,5% din PIB. Exista doua parti ale acestei amende, o suma fixa de 0,2% din PIB si una variabila, stabilita in functie de marimea deficitului.
Mai mult, Consiliul poate "invita Banca Europeana de Investitii sa isi reconsidere politica de imprumut fata de statul membru in cauza".
Pana in acest moment, Comisia a declansat procedura de deficit excesiv pentru sase tari: Franta, Spania, Irlanda, Grecia, Letonia si Malta.
Consiliul de marti al ministrilor de finante din UE nu are pe agenda sa discutia privind declansarea deficitului excesiv pentru statele din urmatoare grupa, intre care se afla si Romania.

Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
Medicii de familie admit că unii dintre ei au refuzat să își programeze pacienții la vaccinarea împotriva COVID-19 și recomandă "utilizarea celorlalte 6 modalități de programare"
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Tariceanu s-a dat la fund, repetentul Antonescu bate campii iar Vosganian se apropie de intrarea in parnaie alaturi de prietenul lui Vantu caci au manarit statul roman cu 47 de milioane de euro (danandronic.ro.).
Cand au de gand sa plateasca PSD si PNL pentru devalizarea tarii cu 9 miliarde de euro?
Aratati ca sunteti solutia pentru Romania si faceti ceva. Oricat de mic, oricat de neinsemnat, dar faceti CEVA!! Terminati cu bocetele de fata mare, terminati cu scuipatul PNL si PSD, scoateti-va capetele din dosul olimpian si folositi-le pentru a face tara sa mearga.
Da' puteti?
Ori TOTI trebuie sa plateasca - Ori niciunul.
Iar daca trebuie sa plateasca toti, atunci sa -plateasca diferentiat in fucntie de gravitatea ororilor pe care le-a facut la guvernare.
Ori PDL - in orice guvernare a fost - nu a facut niciodata orori asa de i-reparabile cum au facut PSD si PNL in 2007 si 2008, la intrarea in Criza economica mondiala
Intrarea in Opozitie nu e suficienta drept pedeapsa pentru astfel de orori, pentru ca oririle - datoriile si furaciunile - raman pentru a fi paltite nu de partidul care le-a facut - PNL si PSD - sau de guvernul care castiga puterea
- CI DE CATRE POPULATIE -
pe care nu le plateste PNL ci le platim noi din buzunarul nostru
Iar PDL tace ca un idiot, platind oalele sparte si de PSD si de PNL, pentru ca probabil n-are voie sa "vorbeasca" si sa rupa legea "tacerii"
Votati PDL !
datoriile din 2008 sunt parte a acelui buget, nu a celui din 2009!
se platesc ca si celalalte datorii, unele mai vechi (chiar de 5-10 ani) altele mai noi - se adauga la datoria publica. A Romaniei nu e prea mare, insa trebuie sa privim la structura lor, sa fie pentru investitii in educatiei, sanatate, utilitati, sosele, etc, nu pentru BMW-uri pentru parlamentari.
PDL nu a lasat deficit bugetar cand a fost exclus de la guvenare de PSD-PNL in 2007, PSD a lasat 1,5% deficit in 2004 -
asta e motivul pt. care Presa tine sub tacere aceasta mareatza realizare a guvernului PSD-PNL pe care l-a tinut la san
Cum se finanteaza deficitul bugetar
Postat in Indicatori de Emil Stoica pe 1 August 2007, la ora 12:45 am
http://stoica.hotnews.ro/cum-se-finanteaza-deficitul-bugetar.html
ma cam asteptam la o manevra de genul acesta.
noi cotizam , iar inapoi nu mai vine nimic!
e.u.
e deja cunoscut acest stil al stirilor hotnews atunci cand este direct vizata responsabilitatea pnl pentru guvernarea 2007 si 2008.
altfel spus un om ne-familiarizat cu economia nu intelege nimic si crede ca de vina e, ca de obicei, vinovatul de serviciu al tuturor adica pdl.
hotnews: in lista dvs. de prioritati, e atat de putin important ca pnl a plecat in opozitie dar a lasat la putere acest deficit pe care-l platim noi astazi din buzunarul nostru ?
A dus tara aici .Asta nu se poate nega .
Deci daca nu ati inteles : Tariceanu a dus tara aici.
fara putinta de negare si manipulare ,explicare,justificare gen vosganiene.
ori spunem clar EU sant prosti . ori ne asumam critica si atunci Tariceanu este responsabil.
Nu este cale de mijloc oricat ar incerca slugoii lui Dinu.