Comisarul Joaquin Almunia anunta ca va fi declansata procedura de deficit excesiv pentru Romania, pentru 2008

de Anne-Marie Blajan     HotNews.ro
Luni, 4 mai 2009, 13:07 Economie | Finanţe & Bănci


Comisarul pentru afaceri monetare Joaquin Almunia a anuntat luni ca va fi declansata procedura de deficit excesiv pentru Romania, pentru depasirea limitei de 3% a deficitului bugetar in 2008. Acesta a avut o valoare de 5,4%. Daca nu ar lua masuri de remediere a situatiei, Romania ar fi pasibila sa plateasca maximum 0,5% din PIB ca amenda.

Depasirea a fost cauzata de cheltuieli mult mai mari decat fusesera planificate, in special in salarii pentru sectorul public si transferuri sociale, noteaza Comisia in prognoza sa de primavara, prezentata luni. Mai mult, proiectiile mult prea optimiste privind veniturile ale autoritatilor romane nu s-au materializat, iar o scadere brusca in colectarea veniturilor in ultimele doua luni ale anului 2008, in contextul crizei economice, a accentuat si mai mult deficitul.

Comisia Europeana a anuntat o flexibilizare a Pactului de Crestere si Stabilitate - in care este prevazuta limita de 3% deficit bugetar - in noiembrie 2008, cand a anuntat planul de relansare economica - insa el se aplica numai din acest an. Prin urmare, Romania nu are nicio clementa pentru deficitul bugetar excesiv din 2008, cand a avut una dintre cele mai mari cresteri economice din Europa.

Comisia Europeana a anuntat o flexibilizare a Pactului de Crestere si Stabilitate - in care este prevazuta limita de 3% deficit bugetar - in noiembrie 2008, cand a anuntat planul de relansare economica - insa el se aplica numai din acest an. Prin urmare, Romania nu are nicio clementa pentru deficitul bugetar excesiv din 2008, cand a avut una dintre cele mai mari cresteri economice din Europa.

Ce inseamna procedura de deficit excesiv si cum se desfasoara ea?

Prin procedura de deficit excesiv (PDE) Comisia recomanda masuri corective statelor membre care au depasit nivelul de 3% din PIB, pentru a fi ajutate sa revina sub acest plafon. Comisia propune Consiliului ministrilor de finante acest pas impotriva unui stat membru, iar acesta decide (in general este doar o formalitate in fata cifrelor) declansarea acestei proceduri. Ea este prevazuta de art 104 din Tratatele UE.

Pasul 1: Comisia pregateste un raport, de obicei cunoscut ca un raport de "avertizare timpurie" (early warning) atunci cand crede ca un stat a depasit limita de 3%. Consiliul trebuie sa confirme aceasta suspiciune a Comisiei, ceea ce este o formalitate.

Pasul 2: Consiliul ministrilor de finante recomanda statului membru in cauza sa isi aduca deficitul sub pragul admis. Aceste recomandari nu sunt facute publice. Iar tara respectiva are la dispozitie patru luni pentru a lua masuri de corectie.

Pasul 3: Daca nu se iau masuri, Consiliul isi face publice recomandarile, in incercarea de a "face de rusine" (name and shame) statul membru.

Pasul 4: Daca nici in urma acestei actiuni a Consiliului nu exista rezultate, Consiliul da statului membru un termen final pentru a lua masurile necesare reducerii deficitului.

Pasul 5: Consiliul poate amenda statul membru daca acesta demonstreaza o lipsa de vointa in a rezolva problema deficitului excesiv. Insa amenda nu este impusa imediat. La inceput, statul membru depune o suma de bani, ca un depozit, iar aceasta este convertita in amenda daca nu este rezolvata problema deficitului. Cuantumul amendei este variabil, suma maxima fiind de 0,5% din PIB. Exista doua parti ale acestei amende, o suma fixa de 0,2% din PIB si una variabila, stabilita in functie de marimea deficitului.

Mai mult, Consiliul poate "invita Banca Europeana de Investitii sa isi reconsidere politica de imprumut fata de statul membru in cauza".

Pana in acest moment, Comisia a declansat procedura de deficit excesiv pentru sase tari: Franta, Spania, Irlanda, Grecia, Letonia si Malta.

Consiliul de marti al ministrilor de finante din UE nu are pe agenda sa discutia privind declansarea deficitului excesiv pentru statele din urmatoare grupa, intre care se afla si Romania.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


5121 vizualizari

 • -4 (12 voturi)    
  copca (Luni, 4 mai 2009, 13:13)

  razvanescu [anonim]

  uraaaa ne ducem pe copca
  • +4 (10 voturi)    
   E deficitul lui Tariceanu din 2008 cand "duduia" (Luni, 4 mai 2009, 14:34)

   Sass [utilizator] i-a raspuns lui razvanescu

   iar titlul din care n-ai inteles asta e opera lui Hotnews care-si apara stapanii
 • -2 (18 voturi)    
  si (Luni, 4 mai 2009, 13:17)

  &reibkn [utilizator]

  si un cocos invarte milioanele de euro, iar nevasta-sa invata sa calareasca :)
 • +3 (11 voturi)    
  frectie (Luni, 4 mai 2009, 13:25)

  vladone [anonim]

  juma' din tarile din europa vor depasi deficitul bugetar maxim .. in vremurile astea nu mai inseamna mare lucru ... deci e frectie la picior de lemn !
  • +8 (10 voturi)    
   Cauzele și efectele (Luni, 4 mai 2009, 13:49)

   Wasile [utilizator] i-a raspuns lui vladone

   Corect, vladone, dar este o diferență MARE între deficitul nostru și deficitul lor (al celorlați din UE): în vreme ce deficitul lor este generat de programe de investiții, al nostru este generat de plata de salarii și pensii. Adică, în vreme ce ei vor ieși cu basma curată din criză (vor avea toți mașini noi, căci programul rabla merge bine peste tot, vor avea centrale electrice din resurse regenerabile, etc.), noi vom avea o gaură maaare, căci acum trăim din împrumuturi. Cum este mai bine, ca la ei sau ca la noi?
   • +2 (4 voturi)    
    deficit (Luni, 4 mai 2009, 14:06)

    Nae [anonim] i-a raspuns lui Wasile

    Programul de innoire a parcului auto nu reprezinta o investitie eficienta - e doar o solutie de moment. In situatia de fata in care toate veniturile iti scad iar pretentiile salariale sunt cele pe care le cunoastem, deficitul bugetar va depasi anul asta un 8% daca nu se mai face o rectificare bugetara. Oricum procedura de deficit excesiv la care se refera articolul se aplica pentru 2008
 • 0 (14 voturi)    
  D-na Udrea e cea mai cea... (Luni, 4 mai 2009, 13:28)

  bogdan [anonim]

  Te rog sa nu te iei de d-na Udrea, ca te iei de presedintele Basescu, dai in fabrici si uzine...:P Corect este sa dai vina doar pe Vantu, Voiculescu si Patriciu. Ce-ati invatat voi pe Hotnews??!?!?
 • +2 (16 voturi)    
  sa postam asa sa ne aflam si noi (Luni, 4 mai 2009, 13:44)

  Nae [anonim]

  Dragilor era vorba de 2008 cand economia duduia, cand prim-ministru era Tariceanu
 • +4 (12 voturi)    
  Multumesc PNL si PSD! (Luni, 4 mai 2009, 13:48)

  Marian [anonim]

  Cele doua partide surori, pline de hoti, borfasi si incompetenti, au reusit din nou sa ne arunce in gura U.E.
  Tariceanu s-a dat la fund, repetentul Antonescu bate campii iar Vosganian se apropie de intrarea in parnaie alaturi de prietenul lui Vantu caci au manarit statul roman cu 47 de milioane de euro (danandronic.ro.).
  Cand au de gand sa plateasca PSD si PNL pentru devalizarea tarii cu 9 miliarde de euro?
  • -1 (11 voturi)    
   S-a invechit discul (Luni, 4 mai 2009, 14:03)

   marius [anonim] i-a raspuns lui Marian

   De patru luni tot invocati greaua mostenire. Cu toate acestea v-ati aliat cu PSD, ceea ce va face parteneri cu hotii, borfasii si incompetentii.
   Aratati ca sunteti solutia pentru Romania si faceti ceva. Oricat de mic, oricat de neinsemnat, dar faceti CEVA!! Terminati cu bocetele de fata mare, terminati cu scuipatul PNL si PSD, scoateti-va capetele din dosul olimpian si folositi-le pentru a face tara sa mearga.
   Da' puteti?
   • +2 (8 voturi)    
    Daca orice guvern are voie sa faca ce-a facut PNL (Luni, 4 mai 2009, 14:30)

    NOI PLATIM din buzunar - nu PNL [anonim] i-a raspuns lui marius

    lasandu-ti in spinare "greaua mostenire - atunci de ce te legi de PDL care nu ti-a furat nicic macar PETROLUL din Marea Neagra, de sub Marea Neagra si de sub propriul tau fund ca PSD si PNL ?

    Ori TOTI trebuie sa plateasca - Ori niciunul.

    Iar daca trebuie sa plateasca toti, atunci sa -plateasca diferentiat in fucntie de gravitatea ororilor pe care le-a facut la guvernare.

    Ori PDL - in orice guvernare a fost - nu a facut niciodata orori asa de i-reparabile cum au facut PSD si PNL in 2007 si 2008, la intrarea in Criza economica mondiala

    Intrarea in Opozitie nu e suficienta drept pedeapsa pentru astfel de orori, pentru ca oririle - datoriile si furaciunile - raman pentru a fi paltite nu de partidul care le-a facut - PNL si PSD - sau de guvernul care castiga puterea

    - CI DE CATRE POPULATIE -
   • +1 (1 vot)    
    Mostenirea matusii Tamara (Marţi, 5 mai 2009, 9:30)

    Alex [anonim] i-a raspuns lui marius

    De fapt, cea mai grea mostenire sunt tampitii care fac jocul Mafiei - indiferent din ce partid ar fi. Daca Mafia e deranjata de un om, toata armata de ciuvici sare sa-l sfasie. Daca Mafia are interese ca presedintele sa taca, armata de ciutaci face apologia comportamentului diplomatic, a neutralitatii, rastalmacind Constitutia cum le trece lor prin cap. Daca Mafia vrea sa elimine din dezbaterea publica un subiect, armata de cristoi lanseaza imediat 10 subiecte inventate, intretinute si investigate pana cand sunt inlocute cu alte 10... si tot asa. Dar lumea vede si judeca toata aceasta mascarada livrata al TV pe post de analiza obiectiva.
  • +3 (9 voturi)    
   PDL tace ca un idiot platind oalele sparte de alti (Luni, 4 mai 2009, 14:18)

   - [anonim] i-a raspuns lui Marian

   PNL se da la fund lasand LA PUTERE datorii
   pe care nu le plateste PNL ci le platim noi din buzunarul nostru

   Iar PDL tace ca un idiot, platind oalele sparte si de PSD si de PNL, pentru ca probabil n-are voie sa "vorbeasca" si sa rupa legea "tacerii"
   Votati PDL !
   • +2 (2 voturi)    
    datorii (Luni, 4 mai 2009, 17:36)

    max [anonim] i-a raspuns lui -

    dom'le treaba cu datoriile e intr-o confuzie totala, probabil intretinuta intentionat.

    datoriile din 2008 sunt parte a acelui buget, nu a celui din 2009!

    se platesc ca si celalalte datorii, unele mai vechi (chiar de 5-10 ani) altele mai noi - se adauga la datoria publica. A Romaniei nu e prea mare, insa trebuie sa privim la structura lor, sa fie pentru investitii in educatiei, sanatate, utilitati, sosele, etc, nu pentru BMW-uri pentru parlamentari.
    • +1 (1 vot)    
     Deficit = Datorie facuta azi pt. a fi platita (Marţi, 5 mai 2009, 10:43)

     PSDPNL = Guvernul Presei [anonim] i-a raspuns lui max

     in viitor de POPULATIE

     PDL nu a lasat deficit bugetar cand a fost exclus de la guvenare de PSD-PNL in 2007, PSD a lasat 1,5% deficit in 2004 -

     asta e motivul pt. care Presa tine sub tacere aceasta mareatza realizare a guvernului PSD-PNL pe care l-a tinut la san


     Cum se finanteaza deficitul bugetar

     Postat in Indicatori de Emil Stoica pe 1 August 2007, la ora 12:45 am

     http://stoica.hotnews.ro/cum-se-finanteaza-deficitul-bugetar.html
 • 0 (8 voturi)    
  MDA (Luni, 4 mai 2009, 14:00)

  sabo [utilizator]

  iata un nod in papura ca sa nu ne mai elibereze o serie de fonduri!
  ma cam asteptam la o manevra de genul acesta.
  noi cotizam , iar inapoi nu mai vine nimic!
  e.u.
  • +2 (4 voturi)    
   Care fonduri?? (Luni, 4 mai 2009, 14:51)

   Alexandru C [utilizator] i-a raspuns lui sabo

   Nu suntem in stare sa atragem nimic. Nimic din nimic tot nimic iti da.
 • +2 (2 voturi)    
  Daca mai incep si investitiile (Luni, 4 mai 2009, 14:03)

  iou [anonim]

  Daca mai incept si investitiile (de or mai avea cu ce sa inceapa) sa vedeti atunci deficit....
 • 0 (8 voturi)    
  In titlu nu se intelege: pe 2008 sau pe 2009 ? (Luni, 4 mai 2009, 14:13)

  Tipic Hotnews pt. stiri ce dauneaza imaginii PNL [anonim]

  explicati va rog ca nu se intelege niic din titlu si nici din textul articolului: procedura de deficit excesiv s-a deschis pt. deficitul anului 2008 - sau 2009?

  e deja cunoscut acest stil al stirilor hotnews atunci cand este direct vizata responsabilitatea pnl pentru guvernarea 2007 si 2008.
  altfel spus un om ne-familiarizat cu economia nu intelege nimic si crede ca de vina e, ca de obicei, vinovatul de serviciu al tuturor adica pdl.

  hotnews: in lista dvs. de prioritati, e atat de putin important ca pnl a plecat in opozitie dar a lasat la putere acest deficit pe care-l platim noi astazi din buzunarul nostru ?
  • +4 (4 voturi)    
   what? (Luni, 4 mai 2009, 16:49)

   ion [anonim] i-a raspuns lui Tipic Hotnews pt. stiri ce dauneaza imaginii PNL

   Amice, gandeste un pic inainte sa scrii. Deficitul e pe 2008. Pe 2009 nu se stie deficitul pentru simplul fapt sa anul nu s-a incheiat. Daca stii tu deficitul pe 2009 sa ni-l zici si noua.
 • +2 (8 voturi)    
  momentul adevarului (Luni, 4 mai 2009, 14:16)

  costi [anonim]

  despre guvernarea Tariceanu .
  A dus tara aici .Asta nu se poate nega .
  Deci daca nu ati inteles : Tariceanu a dus tara aici.
  fara putinta de negare si manipulare ,explicare,justificare gen vosganiene.
  ori spunem clar EU sant prosti . ori ne asumam critica si atunci Tariceanu este responsabil.
  Nu este cale de mijloc oricat ar incerca slugoii lui Dinu.
 • -1 (7 voturi)    
  Multumim, Taricenu-Geoana ! (Luni, 4 mai 2009, 15:22)

  alex [anonim]

  Mai multumim nu numai pentru deficit, ci si pentru contractul cu Sterling si protejarea in Parlament a celor urmariti penal. De asemenea, pentru acapararea massmediei de catre Mafia securistilor ce se pretind social-democrati sau liberali sau patrioti...Merci beaucoup, deci, PSD+PNL+PRM. O sa simtiti cat de curand multumirile astea...
 • 0 (4 voturi)    
  Vinovatii sa plateasca (Luni, 4 mai 2009, 16:46)

  Tariceanu + hrebenciuc vinovati [anonim]

  Fratilor e un lucru foarte simplu. Daca tariceanu si hrebenciuc + toata gasca lor de shantajisti imputiti ar fi fost executati finaciar in public cu averile confiscate si ei zacand in puscarie, lumea ar fi intels foarte clar si ar fi fost dispusa sa stranga cureaua. Dar asa? Lichelele comuniste isi bat joc de noi si tot noi sa platim? Basescu si boc nu ar fi pierdut nimic daca faceau ascest lucru elementar si de bun simtz.... Asa ....nu au decat sa traga ponoasele .....
 • +1 (1 vot)    
  tine-ti-va de cuvant!... (Luni, 4 mai 2009, 20:05)

  prostu europei [anonim]

  Ce sa spun...Bau Baul UE...Nu mai cereti nimic voi , prostilor de la invatamant si sanatate...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by