Banca Centrala Europeana urmeaza sa decida joi reducerea, pentru a saptea oara, a dobanzii de politica monetara la 1%, si ar putea anunta alte masuri mai putin conventionale pentru sustinerea economiei europene, relateaza AFP.

In ceea ce priveste amploarea reducerii ce va fi operata, economistii nu se asteapta la nicio surpriza: BCE va scadea, asa cum a procedat si in 2 aprilie, un sfert de punct dobanda cheie, ceea ce va reprezenta un nou minim istoric de la crearea institutiei, in 1998.

Asa cum ne-a obisnuit, presedintele Bancii, Jean-Claude Trichet, a profitat de conferinta de presa din aprilie pentru a trasa o 'foaie de parcurs'.

El a vorbit atunci de un gest "foarte masurat", iar de la acel moment numerosi responsabili ai BCE, printre care foarte influentul Axel Weber, si-au multiplicat apelurile pentru evitarea coborarii dobanzii sub nivelul de 1%, considerat nefast pentru cele 16 tari ale Zonei Euro.

"Ar trebui BCE sa reduca nivelul dobanzii sub 1% in actualul ciclu? Probabil ca da! O va face joi sau in viitorul apropiat? Fara indoiala ca nu!", a rezumat situatia, Aurelio Maccario, de la Unicredit.

"Banca Centrala va preciza joi, fara indoiala, ca si-a incheiat interventiile pe frontul reducerii dobanzii de politica monetara", a adaugat el.

Aceste vesti vin pe fondul vestilor ingrijoratoare privind evolutia principalelor economii europene. Cand Germania a anticipat o contractie de 6% a produsului intern brut, Comisia Europeana a admis, luni, ca se asteapta la o recesiune de 4% pentru ansamblul Zonei Euro.

Chiar daca o serie de indicatori, inclusiv rezultatele inregistrate de unele dintre marile intreprinderi europene, lasa speranta ca economia Zonei Euro a atins fundul crizei in primul trimestru, "perspectivele raman fragile", pe fondul "penuriei creditului", a avertizat Jurgen Michels, de la Citi.

Prinsa intre gravitatea crizei si opozitia de a aduce dobanda la nivelul zero, asa cum a procedat America, BCE ar putea prezenta joi un plan de masuri neconventionale.

Economistii se asteapta la o prelungire a duratei maximale pentru operatiunile de refinantare de la sase la 12 luni.

Aceste operatiuni sunt unele dintre principalele instrumente folosite de BCE din vara lui 2007 pentru alimentarea cu lichiditati a institutiilor bancare, la dobanzi favorabile.

Dar BCE ar putea sa se rezume doar la aceasta masura, estimeaza mai mult economisti.

Potrivit lui Erik Nielsen, de la Goldman Sachs, anuntarea rascumpararii unor tituluri de creante, precum bilete de trezorerie, este "departe de a fi acceptata, din cauza impotrivirii a numerosi membri ai consiliului guvernatorilor".