Sedinta BNR privind politica monetara. Se asteapta mentinerea dobanzii de referinta
Mentinerea la 10,00% a dobanzii de politica monetara a fost estimata de catre 50% dintre participantii la sondaj, reducerea la 9,75% a fost prevazuta de catre 39%, iar 11% au estimat reducerea la 9,50%.
Analistii mai estimeaza ca si rata rezervelor minime obligatorii va ramane neschimbata. Toti participantii la sondaj au estimat mentinerea nemodificata a ratelor rezervelor minime obligatorii, la 18% pentru lei si 40% pentru valuta.
Dobanda de politica monetara a fost de 10,25% pe an pana in luna ianuarie a acestui an. La inceputul lui februarie, Banca Nationala a Romaniei a decis o prima scadere, cu 0,25 puncte.
BNR a fixat pentru acest an o tinta de inflatie de 3,5%, plus-minus un punct procentual.
- 0 (0 voturi)Parerea mea de neanalist economic (Miercuri, 6 mai 2009, 8:31) AndreiSe [utilizator]Toti acesti analisti or nu stiu or se fac ca nu stiu. RMO la valuta o sa scada si pentru creditele cu scadenta mai mica de 2 ani. Si daca se doreste relansarea economica, cu tot riscul valutar, trebuie redusa si dobanda de referinta, macar spre 6..7 puncte procentuale, pana la sfarsitul anului. Asta inseamna cam 0.5 puncte pe luna. Nu are rost sa incercam sa tinem un leu tare daca asta inseamna cheltuirea unor bani din rezerva BNR aiurea. La cursul asta cred si eu ca se repatriaza valuta, ce sa faci cu ea in tara asta, sa cumperi lei ca sa cumperi ce? Cresterea investitilor straine se poate obtine printr-un curs mai favorabil pentru euro. La 5 sau 6 ron = 1 euro avem 2 avantaje macroeconomice: pe de o parte repatrierea profitului costa prea mult ca sa fie si eficienta, iar pe de alta parte investitiile straine devine mai eficiente (pentru investitori desigur). Inflatia nu este importanta in perioada asta.raspunde trimite

Guvernul cu o singură femeie ministru a numit doar patru femei în funcția de prefect
11 lucruri pe care poate nu le știai despre femeile românce
Sir Alex Ferguson, frica de singurătate, mintea care-ți joacă feste și întrebarea firească: "Ce se întâmplă atunci când mori?"
FOTOGALERIE Lacul Plumbuita din Sectorul 2 este sufocat de gunoaie / Cum se plimbă locuitorii din Colentina într-un parc plin de deșeuri