Iata cele mai importante declaratii ale guvernatorului Mugur Isarescu:
- In primul trimestru al anului, rata inflatiei in Romania a continuat sa evolueze in afara intervalului tinta.
- Avem un puseu inflationist in prima parte a trimestrului, urmat de o instalare a dezinflatiei in ultima parte a trimestrului.
- BNR are suficiente motive sa considere ca dezinflatia s-a reinstalat confortabil pentru partea a doua a anului.
- Motivul principal al puseului a fost legat de evolutia cursului de schimb.
- Dezinflatia se va reinstala pe o perioada de cateva trimestre, ceea ce ne da un anumit confort.
- Puseul inflationist a aparut pe o arie larga de produse, acolo unde a actionat cursul de schimb si unde a actionat impozitarea, respectiv majorarea accizelor.
- Avem pe ultimul rand un semnal bun, si anume ca inflatia de fond pe care o urmareste BNR a evoluat pozitiv.
- Am avut majorari de preturi la combustibil, alcool, tutun, medicamente si telefonie.
- Factorul principal care a contribuit la cresterea preturilor a fost evolutia cursului de schimb.
- In trimestrul I, atat economia romaneasca in general, cat si inflatia, in particular, au platit pretul necesar ajustarii inevitabile a deficitului extern.
- In prima parte a lui 2008 am trait efectele unui an agricol prost, la inceputul lui 2009 traim efectele intarziate in sens pozitiv ale unui an agricol mai bun.
- Celelalte preturi si-au temperat cresterea sau au avut o crestere negativa ca efect evident al restrangerii cererii.
- deprecierea rapida a monedei nationale;
- actualizarile acelor preturi indexate la cursul de schimb, precum si la accize;
- devansarea calendarului de majorare a accizelor pentru tutun;
- o crestere relativa a cotatiilor petrolului pe piata internationala, ceea ce s-a transmis imediat in preturile la combustibil;
- presiuni legate de costurile cu forta de munca, care apar in forma agravanta pentru ca, in aceasta perioada, presiunile se manifesta concomitent cu o slabire a cresterii productivitatii;
- anticipatii inflationiste relativ ridicate, dublate de un pesimism cvasi-general.
- Pe partea de temperare a presiunilor inflationiste, consideram ca primul si cel mai important loc il are restrangerea cererii, economia decelereaza sau a decelerat in mod evident, incepand cu trimestrul IV din anul precedent, apoi influenta pozitiva a anului agricol bun 2008, si scaderi de nominale de preturi de import fara influenta cursului de schimb.
- Observam un decalaj in crestere intre salarii si productivitate: cu toate ca salariile au decelerat masiv, productivitatea a scazut si mai mult.
- Avem anticipatii inflationiste inca ridicate, in mod evident legate de evolutia cursului.
- Pe partea de temeperare a inflatiei am intrat in zona a ceea ce expertii nostri definesc gap-ul negativ.
- Este un gap pozitiv care s-a inchis, in mod evident, in septembrie-octombrie 2008, asteptam de mai mult timp sa se intample acest lucru, iar previziunile noastre indica mentinerea acestui gap negativ, pentru o perioada de cateva trimestre de acum inainte.
- In Romania nu vom mai avea in perioada urmatoare presiuni din partea CE in ceea ce priveste inflatia.
- Tensiunile pe piata agroalimentara au scazut si ele. Sa vedem si cum va fi anul agricol 2009.
- Stabilirea tintei de inflatie pentru 2010: in acord cu FMI, s-a stabilit tinta la 3,5%, ± un punct procentual, confirmand astfel ipoteza cu care noi am lucrat inca din februarie 2009. Tinta nu este una ambitioasa, este la fel ca si in anul acesta, noi credem ca este un balans corect intre a fi ambitios, a fi realist si a pastra sanse mari ca, doi ani la rand, sa intram in tinta de inflatie prentru recladirea credibilitatii Bancii Centrale.
- BNR a revizuit in usoara scadere prognoza pentru inflatia la finalul anului, la 4,4%, a de la 4,5% cat se estimase anterior. Pentru 2010 prognoza a fost revizuita de la de la 3,2% la 2,8%.
- Proiectiile arata bine, speram sa fie confirmate de realitate (reducerea ratei dobanzii de politica monetara si o rata descendenta de inflatie in perioada urmatoarelor trimestre - n.red.). Proiectiile arata bine, sper sa fie confirmate de ralitate. Avem o traiectorie confortabila a inflatiei. Ramanem insa intr-un interval de incertitudine relativ mare. Zona de incertitudine se extinde insa spre partea de jos a prognozei.
- BNR crede ca avem conditii pentru o dezinflatie rapida.
- Bancile vor face ajustarile la dobanzi in cateva saptamani. Unele dintre ele au sarit calul la dobanzi. Sigur, ca daca vorbim de un curs de 5 lei, atunci poate ca o dobanda de 18% este justificata, dar unele banci au sarit calul.
- Decelerarea economiei s-a manifestat clar in primul trimestru, cand cred ca vom avea o crestere negativa. Dar anul are insa patru trimestre. Cred ca vom reveni si vom ramane in teritoriu pozitiv la sfarsitul anului.
- Banuiesc ca in perioada urmatoare creditarea va creste ceva mai rapid la nivelul imprumuturilor pentru companii.
- Pentru sfarsitul anului singura certitudine este ca vom avea alte ierarhii in sistemul bancar.
- Sunt cazuri de recapitalizare, insa nu cred ca in ultimii trei ani a fost vreun trimestru fara majorari de capital. Nu interpretati ca un semn de slabiciune. Majorarile nu vin ca urmare a testelor de stres.
- Marea temere, reaprinderea volatilitatii cursului, este controlata de acordul cu FMI.
- Daca am fi scazut cu mai mult dobanda, ar fi existat riscul sa punem presiune pe volatilitatea cursului si sa generam o contractie mai mare a economiei, prin efectele de avutie si bilant.
- Nu vedem inca o prelungire a scadentelor liniilor de finantare pe termen scurt spre linii pe termen lung, insa aceasta ar trebui sa inceapa sa se observe la sfarsitul lui mai sau chiar putin mai tarziu, in conditiile in care cea mai mare parte a finatarilor este de la bancile-mama, nu de pe pietele externe. Probabil ca se desfasoara un proces de negociere intre banci si bancile-mama.
- Suma eliberata ar putea fi ceva mai mare de un miliard de euro. Am putea vedea o parte din aceste fonduri folosite pentru majorari de capital, pentru cresterea ratei de solvabilitate sau pentru crearea unui stoc tampon.
Rata inflatiei a scazut, usor, la 6,71% in martie 2009 fata de 6,89% in februarie, in conditiile temperarii dinamicii preturilor la servicii. Documentul BNR precizeaza ca inflatia de baza calculata prin eliminarea impactului preturilor administrate si al celor volatile (legume, fructe, oua si combustibili) si al taxei pe viciu s-a redus de la 6,6%, cat era in februarie, la 6,2% in luna urmatoare. Totusi, oficialii BNR considera ca inflatia ramane in continuare peste limita superioara a intervalului de variatie din jurul tintei anuale.
Noi SUNTEM DOAR O PIATA de desfacere si pentru asta trebuie sa le multumiti lui Nastase, Tariceanu si mai nou lui Dop, pardon, BOC.
In iasi de unde sunt eu, nu exista decat supermarketuri, pentru ca firmelor care doreau sa investeasca aici li se cerea spaga sa obtina autorizatii, asa s-au lasat pagubase multe companii. De ce oare Timisoara si Brasovul stau asa bine la capitolul acesta, pentru ca presedintii de CJ sau primarii de acolo au stiut ca e mai bine sa atraga investitii. In zona Iasi de cand e PSD la putere s-au atras doar spagi.
NU avem productie.
Am ramas dezamagit acum o luna cand in cartierul meu intr-un spatiu mare care statea ne-inchiriat s-a deschis un magazin Profi, in loc sa se faca ceva de productie (o firma de asamblat componente sau de facut maturi sau papuci... ) doar supermarketuri, pentru ca asa au vrut cei de la Bruxelles si cei din guvernele post-decembriste s-au executat ca era mai dulce spaga decat interesul national.
DE ACEEA e criza la noi, pentru ca NU avem de unde sa scoatem bani, pt ca NU producem. si nu numai ca romanii sunt mai lenesi ci pt ca NU avem unde produce. Unde-s fabricile, unde-s centrele de cercetare? NIMIC, doar supermarketuri care scot banii din tara si creeaza deficit.
Multumiti-le lui Nastase si Tariceanu si altor gusteri care au tradat economia.
Hai emigrare!
ia de exemplu agricultura. In supermaketuri vezi NUMAI produse turcesti, desi in tara se fac rosii si alte legume mai bune, dar fiindca guvernul le da in cap agricultorilor (pt ca asa i se zice sa faca - sfat primit din partea importatorilor care prefera sa castige easy money intermediind un castravete, decat sa-l creasca, ca deh e mai multa munca la ranit pamantul).
Guvernul nu face decat sa sustina interesul companiilor mari din afar care nu doresc ca Romania sa devina productiva, pentru ca ar interveni un nou concurent pt produsele lor, ci sa ramana doar o piata de descafcere.
Suntem mari consumatori pt ca se stimuleaza consumul nu si productivitatea.
Luati exemplul Europa FM care are o campanie de sustinere a producatorilor autohtoni, difuzand reclama gratuita pt ei. De ce nu face guvernul asa ceva? De ce nu subvenztioneaza astfel de campanii pt producatorii romani, pentru ca acest producatori sa aiba ce face, si sa nu fie nevoiti sa-si concedieze oamenii, pt c anu au piata de desfacere sau produsele lor nu sunt cumparate, deoarece guvernul ii da in cap cu taxe si birocratie, si il ajuta pe importator sa isi bage marfa in tara, pt ca asa castiga si un .. escu din guvern, o spaga.
Asa a fost mereu. Acum 4-500 de ani, tara o vindeau turcilor, boierii, acum o fac guvernantii. Din punctul meu de vedere Tariceanu e exemplu cel mai graitor pt astfel de actiuni si cand zic asta, uitati-va la urmatoarea faza: a dat afara 2 directori de agentii de reglemantari in copmunicatii, pt ca ASA AU VRUT marile companii de telecomunicatii, deranjate de actiunile directorilor respectivi desi ele nu aduceau atingere sigurantei economiei Romaniei ci bugetului copmpaniilor respective. Sau sterling.... tot una...
Boierii de acum 500 de ani s-au imbracat la costum si fac acelas job. Pt ca noi suntem prosti si le dam circumstante atenuante si nu facem nimic...
hai sa fim seriosi, se produce si in romania.
Io unu stau relaxat, dar asta nu inseamna ca Romania produce (destul).
E destula productie in tzara, poate nu e la Iasi, iar in supermarketuri lucreaza tot romani, nu ? Si alea sunt locuri de munca.
De ce asteptati totul de la 'centru' ?
Ce stii tu ca e deficitul de cont curent? De ce e asa mare? Pt ca importam si nu exportam. De aia vreau fabrici in locul supermaketurilor.
Clujul s-a dezvoltat in ultimii 4 ani deoarece somajul in apropierea granitei de vest a devenit negativ, (angajati cu carte de munca, dar care nu si-au shimbat domiciliul in acte), asta n-are nici o legatura cu Funar si mai ales cu Bocanitoarea.
Taxele, accizele, preturile la produse cresc (aproape niciodata nu scad) in functie de "cursul valutar"; in acest caz hai sa stabilim si veniturile tot in functie de "cursul valutar": sa nu mai fie 600 lei salariul minim ci 150 euro platibili in lei si apoi o sa ne doara-n batz de "cursul valutar".
nu a existat nici o politica pentru stimularea productiei!
toata cresterea a fost naturala si sustinuta de aceste miliarde de euro aduse de oamenii plecati la munca.
in general, plus cateva privatizari cat-de -cat mai bunicele.
in rest vorbe goale!
nu mai producem nici macar praz-si acesta este turcesc!
guvernele?-spectatori de lux