BNR a publicat datele privitoare la evolutia restantelor la banci in primul trimestru, date pe care doresc sa le comentez pe scurt.

Astfel, creditele restante se impart in sase categorii, in functie de riscul asociat acestora: de la restantele de tip A (intarzierile de pana la 15 zile) si pana la cele de tipul X - respectiv cele scoase din bilantul bancilor, acestea reprezentand de fapt pierderi.

Privind datele pe primul trimestru, se observa:

1. Restantele de tip A au crescut cu 95%, in timp ce restantele de tip B (intarzieri de pana intr-o luna) au crescut cu doar 8%. De aici rezulta ca, pe de o parte, tot mai multi romani intarzie plata ratelor, iar pe de alta parte, cele mai multe dintre restantele de tipul B s-au transformat in restante de tip C, D sau E, devenind astfel si mai riscante pentru banci.

2. Restantele de tipul C (intarzieri de pana la 60 de zile) cu explodat, crescand cu 107% in primul trimestru, in timp ce restantele de tip D (pana la 90 de zile) au crescut cu 52%, confirmand faptul ca restantele de tipul B s-au transformat in C si D.

3. O atentie deosebita trebuie acordata restantelor de tipul E, respectiv a celor care depasesc 90 de zile. Acestea au crescut in primul trimestru cu 80%, insa daca discutam in sume absolute, aceasta crestere inseamna 210 milioane euro. Trebuie spus ca ponderea restantelor de tip E in total restante este de 58%, in timp ce ponderea restantelor de tipul A,B,C si D este de doar de 42% cumulat.

4. Intr-un mod cu totul curios, desi restantele de tip E au crescut cu aproape 300% in ultimul an (de la 572 la 2000 milioane ron), soldul creditelor scoase in afara bilantului (restante de tip X) a ramas relativ constant, lucru care ma duce cu gandul la faptul ca bancile si-au “cosmetizat” rezultatele financiare, iar multe dintre creditele care nu vor mai fi de fapt platite inca nu au fost trecute la pierderi.

5. Soldul total al creditelor restante, inclusiv al celor scoase in afara bilantului, se ridica la 4.8 miliarde lei, din care 70% reprezinta restante de tipul E si X. In conditiile in care leul s-a depreciat semnificativ, iar somajul va creste, bancile vor avea mari probleme cu rau-platnicii in perioada urmatoare.

Luand in considerare acest aspect, nu cred ca dobanzile la credite se vor reduce semnificativ in acest an, bancile avand de compensat pierderile generate de creditele care acum nu mai sunt returnate de catre debitori.

Daca in ianuarie 2008 doar 9% dintre cei care aveau un credit inregistrau restante la plata ratelor, in martie 2009 procentul a crescut la 17% - practic aproape unul din cinci debitori are dificultati. In ultimele 15 luni, numarul total al debitorilor (persoane fizice si juridice) a crescut cu 24%, ajungand la 1.02 milioane (din septembrie acest numar s-a plafonat), in timp ce numarul debitorilor cu probleme a crescut cu 131%, ajungand la 174.000.

Citeste tot articolul pe Khris.ro.