Potrivit acestui model, exista patru scheme de remunerare:
- Schemele A si B reglementeaza remunerarea functionarilor publici, a diplomatilor si a personalului militar.
- Schema W reglementeaza salariul profesorilor care se supun acelorasi restrictii si incompatibilitati ca si ceilalti functionari.
- Schema Rreglementeaza remunerarea judecatorilor si a procurorilor publici.
In Germania, salariile cresc pe masura varstei
In prima schema exista niveluri de salarizare de la A2 pana la A16. Functionarii care apartin acestei scheme (marea majoritate a functionarilor publici, a politistilor, diplomatilor si personalului militar) primesc salarii crescatoare.
Schema 1 aloca urmatoarele grade de salarizare diferitelor categorii de functionari:
- Serviciu inferior: niveluri de la A2 pana la A6. Aici salariile de baza pornesc de la circa 1.600 de euro si ajung pana la 2.200 de euro pe luna
- Serviciu intermediar: niveluri de salarizare de la A6 pana la A9. Aici salariile pornesc de la circa 2.200 de euro si ajung pana la 2.700 de euro
- Serviciu intermediar superior: niveluri de salarizare de la A9 pana la A13. Aici salariile pornesc de la 2.700 de euro si ajung pana la 4.200 de euro
- Serviciu superior: niveluri de salarizare de la A13 pana la A16. Aici salariile pornesc de la 4.200 de euro si ajung pana la 5.800 de euro.
In contrast cu salariile fixe, in cazul celor crescatoare salariul de baza din cadrul fiecarui nivel de salarizare este impartit in mai multi pasi. Progresul pe aceasta scara este hotarat de varsta functionarului si de performanta. Salariul de baza creste in cadrul respectivului nivel salarial pana la al cincilea pas la intervale de doi ani, pana la al noualea pas la intervale de trei ani si dincolo de acestea la intervale de patru ani. In cazul nivelurilor mai ridicate ale claselor intermediare si superioare, salariul final de baza poate fi atins cel mai devreme la 49 si 53 de ani.
Aproximativ 95% dintre functionari se afla la nivelurile A5 pana la A15.
La nivelurile A2-A4 intra muncitorii si soferii. La nivelurile A5-A8 sunt cuprinsi agentii de politie, subofiterii militari, referenti functionari publici. Nivelurile A9-A12 cuprind inspectorii de politie, ofiterii inferiori militari, expertii functionari publici. La nivelurile A13-A16 se afla comisarii de politie, ofiterii superiori militari, consilieri functionari publici.
Pentru functiile inalte, salarii intre 5.200 si 11.000 de euro
In schimb, funtionarii din schema B primesc salarii fixe. In schema B exista niveluri de la B1 la B11. Aceasta schema se aplica functionarilor publici, politistilor, diplomatilor si personalului militar in pozitii inalte. Este vorba despre secretarii de stat, directori generali, directori adjuncti, sefi de departamente, presedinti ai inaltelor agentii federale, generali. Schema B intra in categoria serviciilor superioare. In acest caz, salariile pornesc de la 5.200 de euro si pot ajunge pana la 11.000 de euro.
La nivelurile B1-B7 intra cei cu functii de conducere in ministere, inclusiv directorii. La nivelurile B8-B10 sunt cuprinsi directorii generali, secretarii generali adjuncti si secretarii generali din ministere. La nivelul 11 sunt secretarii de stat din ministere.
Cancelarul german are un coeficient de multiplicare de 1,6 fata de B11. Ministrii au un coeficient de multiplicare de 1,3 fata de B11, iar parlamentarii au un coeficient de multiplicare de 0,97 fata de B11.
5.000 de euro pentru un profesor cu 20 de ani de vechime
Schema W care reglementeaza salariul profesorilor are trei niveluri de salarizare. Primul nivel, W1, este echivalent cu A14. Aici sunt cuprinsi profesorii de liceu cu minim 14 ani vechime, pentru acestia salariul find de 3.600 de euro lunar. Al doilea nivel, W2, este echivalent cu A 15, aici fiind profesorii de liceu cu minim 17 ani vechime. Salariul acestora este de 4.100 de euro. La al treilea nivel, W3, care este echivalent cu A16, sunt profesorii de liceu cu minim 20 de ani vechime, salariul acestora ajungand la 5.000 de euro.
Schema de remunerare R (pentru judecatori si procurori publici) contine atat salarii fixe cat si variabile. La nivelurile R1 pana la R2, salariile sunt crescatoare, in functie de varsta, iar de la R3 pana la R10 sunt fixe). La nivelurile R1-R2, salariile pornesc de la 3.300 de euro la varssta de 27 de ani si ajung pana la 5.900 de euro la varsta de 49 de ani. La nivelurile R3-R10, salariile incep de la 6.500 de euro si ajung la 11.000 de euro.
In Romania, prima etapa a grilei de salarizare a fost finalizata
Grupul de lucru a finalizat, joi 7 mai, prima etapa a grilei unice de salarizare.
Potrivit schemei de echivalare finalizata la Ministerul Muncii, in primul nivel cu medicul primar de clinica sunt echivalate functii precum subcomisar, conferentiar universitar, maior, consilier superior din Ministerul Finantelor Publice, judecator de tribunal, consilier probatiune, asistent judiciar, procuror tribunal, consul, artist liric de opera, consilier superior de la Agentia Nationala a Functionarilor Publici.
Cel de-al doilea nivel face echivalarea cu profesorul gradul I de liceu cu vechime de 6-10 ani cu inspector din cadrul MAI, locotenent cu studii superioare de lunga durata si masterat de la MApN, expert principal sau inspector principal de la Ministerul Finantelor Publice, grefier gradul II studii superioare de la Ministerul Justitiei, consilier de relatii gradul III, de la MAE, muzeograf gradul II, preot de parohie de la Ministerul Culturii, farmacist, fiziokinetoterapeut de la Ministerul Sanatatii (MS), expert principal, consilier juridic principal si auditor principal de la Agentia Nationala a Functionarilor Publici.
Cel de-al treilea nivel finalizat prevede echivalarea referentului superior in minister (studii medii) cu agent politie debutant (MAI), secretar de scoala sau pedagog (MECI), functii corespunzatoare gradelor de soldat si gradat voluntar, referent pentru personalul civil (MApN), referent superior (MFP), grefier, studii medii (Ministerul Justitiei), curier de relatii gradul II (MAE), referent superior (Ministerul Culturii), statistician medical sau laborant (MS) si referent superior sde la Agentia Nationala a Functionarilor Publici.
In functie de cele trei niveluri stabilite in grupul de lucru, va fi hotarata pozitia care o vor ocupa toti salariatii din sistemul public. In noua grila vor fi cuprinsi si demnitarii.
Guvernul va hotari in sedinta de saptamana viitoare care va fi functia cel mai bina platita. Guvernul ar putea alege intre cea de presedinte al tarii, presedinte al Inaltei Curti de Casatie si guvernatorul BNR.
Ultima pozitie in aceasta grila va fi ocupata de cei care vor fi angajati cu salariul minim pe economie.
Domnule Vicepremier,
rugamintea mea ca ardelean este ca daca adoptam modelul german, sa faceti Restauratia . Asa cum Regele Carol II a venit la Cluj pe aeroport si o facut Restauratia, sa incepeti de la Cluj.
Daca puteti sa clonati pe Maria Sa Regele Carol I si apoi pe Regele Ferdinand Intregitorul si Regina Maria, sa o faceti, sa o dispuneti.
Daca va lasati iara sufocat de apa Dambovitei, nu faceti nimika numa forma fara fond!
Nu ne faceti sa gandim ca si dl Iuliu Maniu, ,,ne-am unit cu tigania", ca daca de la Bucuresci soarele rasare, atuncea faceti cum o gandit inaintasii.
Daca Imapartia Japoniei o gandit Era Meiji dupa modelul german si o mers, apoi Regatul Romaniei s-o facut pe modelul german si o mers, nu umblati numa la legi mincinoase, faceti fapte nu copiati fara sa stiti ce.
Un clujean
Inainte de a rade de bucuresteni insa, adu-ti aminte de unde vine emic poc.
Absolut de acord! Traian Vuia, la timpul sau, spunea ca unirea Ardealului si Banatului ar trebui facuta in asa fel incat sa se evite adoptarea obiceiurilor rele din vechiul regat in noile provincii.
Aparent chestia asta a reusit pana la catastrofa comunista.
Acum insa toti suntem o apa si-un pamant.
Deci, sa devenim un pic nemti n-ar fi rau.
Cu totii! De la Tisa pana la Prut (sau Nistru?!).
Asta ar fi salvarea noastra.
Un moldovean!
De fapt politicieni ardeleni au avut tot timpul un complex de inferioritate.
Ce sa mai spunem de Emic Boc!
- in Bucuresti sunt salarii mai mari
- in Bucuresti sunt pensii mai mari (exemplu concret maica-mea) desi in perioada comunista erau aceleasi salarii. Adicalea au gasit subterfugii sa mareasca doar la "centru" si nu in provincie cum va place voua sa spuneti.
- pentru orice rahat trebuie (acum mai putin este adevarat) sa mergi la Bucur sa mai dai o spaga..
- cate si mai cate...
Ti se par indeajuns de multe motive sa existe un anume disconfort?
Sau voi va credeti superiori si meritati toate aceste "beneficii".
Mai degraba vorbim de FURT!
Stai linistit ca oricum Bucurestiul isi pierde in mod natural din importanta.
Obsesia numita fotbal probeaza din plin acest lucru.
PS: toata tara este de rahat nu doar Bucurestiul.
Insa stii tu cum este: "pestele de la cap se (s-a) impute(it).
Asa s-ar termina cu discutiile astea ca suntem/devenim balcanici din cauza ca e capitala in Bucuresti.
Un bucurestean
Brasovul e in centrul Romaniei, deci nu ar mai trebui ca cei din Cluj sau Timisoara sa faca o zi cu masina pe drum pana in "Capitala". In fond nu toata lumea isi poate permite sa mearga cu avionul (la Bucuresti).
Poate nu trebuie mutate toate institutiile statului din Bucuresti, poate doar o parte. Ar fi si un experiment ca sa vedem daca coruptia e legata de "Bucuresti" sau de "Capitala".
Legat de costuri, eu nu cred ca sunt asa mari.
PS: mi se pare haioasa/hazlie (la modul placut) descrierea asta cu ambasada in pizzerie si guvernul cu sediu in liceu samd. In fond...de ce nu? Eu as sustine un guvern mai mic, care sa incapa intr-un liceu :)
orice numai sa scapam de haita asta de politicieni care s-a strans in bucuresti!
1. suntem in secolul XXI - multe state fac eforturi sa "naturalizeze" si sa se adapteze la alte culturi, sa fie mai deschise. In acest fel isi asuma niste riscuri, inerente. Exemplu: USA unde s-a discutat cu seriozitate ca a 2-a limba oficiala sa fie spaniola! gasim exemple si in UE
2. Suntem in UE. Asta vine in completarea celor de la pct.1 Sau cumva crezi ca este mai bine ca granita UE sa fie pe arcul Carpatilor?
3. Daca te uiti bine, fara prejudecati, poti gasi oameni cinstiti si inteligenti si-n afara Clujului sau a Transilvaniei.
PS: Sunt ardelean, dar "m-am unit cu tigania" la Bucuresti. Inteleg nemultumirile fata de Bucuresti, multe sunt reale, impartasite de Bucurestenii "originali" indiferent de calitatea acestora. Dar sa vezi aici doar lucrurile rele, si nici macar unul bun, denota cel putin o "optica" neobisnuita...
2.Chiar daca ar putea fi clonat Regele Carol I,nu ar putea sa faca ceva in increngatura asta mafiota care exista in Romania.Cred ca s-ar sinucide pntru a nu se murdari.
3.In toata lumea,casele regale sunt decor.Vezi Suedia,Spania,chiar si Anglia
Societata globala aflata in convulsii care nu stim ce vor crea, nu mai are nevoie de solutii care la 1700 au fost contestate in Europa civilizata.Daca esti convins ca asa ar fi bine,teleporteaza-te in epoca aia.O sa vezi ca era mai rau ca acum.Prea putine lucruri erau asa cum le prezinta Dumas
dar daca in germania parlamentarii au 0,97 din 11000 euro si salariul mediu in administratia publica este vreo 3000 euro.. sa vezi daca facem la fel in romania :D
Da' de ce drq nu au inceput cu asta, cu studierea modelelor existente? Adica intai inventezi ceva, abia apoi cercetezi sa vezi daca nu este deja inventat? Numai incompetentii fac asa ceva, mai ales in domeniul socio-economic, la nivel macro...
Uitativa la tara de care va bateti joc de ea, murdara, fara iinfrastructura, plina de hoti si banditi comunisti,
in spitale omorati pacientii care nu au bani sa plateasca doctorul criminal si peste tot caini murdari ca in tarile abandonate de dumnezeu din Africa.Cata NESIMITIRE.Pacat de generatia nou si copii torturati de sistemul de tampiti comunisti din aceasta tara frumoasa. Pacat ca inca bestiile comuniste inca sunt la putere.
E vorba de a aplica sistemul de salarizare din Germania in domeniul bugetar.
Un sistem foarte bun de altfel.
Dar e greu sa citesti si sa si intelegi cand ai carente grave in educatie...Mai usor e sa injuri si sa jignesti. Adica un comportament tipic comunist, tupeist si nerusinat.
Un bugetar este ales pe viata si nu poate fi schimbat dupa culorile politice(numai daca incalca greu statutul)sau un bugetar nu are voie sa demonstreze ptr.mariri de salarii(cei care o fac nu sunt bugetari,ci angajati cu statul temporar-care se prelungeste din 2 in 2 ani si ajunge uneori si pana la pensionare.
Daca se copiaza sistemul de salarizare,ar fi corect sa se copieze si statutul de bugetar.
Dar precum si-n Germania,sa nu se faca ocupari de pozitii dupa cumetrie ci prin concurenta corecta si adecvata:oamenii potriviti si capabili la locurile potrivite.
Un sistem de selectie ca cel pentru functionari europeni.
Nu e complicat, implica un organism de testare independent, si un sistem de testare foarte
bine pus la punct, care elimina nepotismele si copiatul.
A se vedea site-ul EPSO (European Personnel Selection Office) pentru detalii.
http://europa.eu/epso/
"sa nu se faca ocupari de pozitii dupa cumetrie ci prin concurenta corecta si adecvata"
Da' ce , o sa aduca si nemti?
ani vechime are 2,2 salarii medii si un functionar inalt are 5 salarii medii, adica aici cam 3700 RON,
respectiv 8500 RON. Si acolo se ajunge nu dupa doar cativa ani si sustinut politic.
Pare corect, vazut din afara sistemului bugetar.
Ramane sa ajungem la eficienta germana in privinta colectarii si folosirii banilor din buget.
a special health plan (which covers half of many of the expenses),
an index-linked pension of (at most) 71.5% of the last salary,
the virtual impossibility of losing one's job .
Compared to other employees, civil servants 'only' have to pay taxes and regularly 50% of their private health insurance for life.
Every child has to be insured individually up to a maximum age of 25.
Sau adopta modelul cu salariul fixat direct prin lege doar ca sa scoata sindicatele din poza?
In curand ministerele din romania vor importa modelul de kkt german ca-i mai parfumat si, daca iti este foame, poti sa-l si mananci de mai multe ori. Asta da reciclare!
sakura s-a chinuit foarte tare sa faca pe ardeleanul ,dar el reprezinta o voce teleghidata care are ca scop -acum pe aceasta perioada electorala - doar exarcebarea unui anti ardelenism care se va capitaliza la psd si pnl.
o simpla tactica de campanie.
ardeleni nu scriu transcriind fonetic regionalismele , doar le rostesc! Limba scrisa este tot cea literara, iar obstinenta cu care sunt transcrise regionalismele certifica tactica descrisa anterior. coalizarea se face mai usor pe un fond antiardelenesc al celor care nu locuiesc in transilvania/banat.
Si eu sunt roman, si-apoi ardelean, dar tertipurile astea ma dezgusta la culme. Ardelenii NU detin, oricum, monopolul cinstei, corectitudinii si frumusetii in Romania. Chiar daca, e adevarat, au un plus la capitolele motivatie, sentiment patriotic (adica ceea ce nu are sakura ala- de fapt, are, pt ai lui, ca nu e roman) şi ordine. Faptul ca dl. Boc nu onoreaza toate astea nu e un motiv sa-i blamam pe ardeleni.
P.S. Cea mia mare ticalosie este sa incerci sa-l asociezi, în mod mincinos, pe enormul patriot Iuliu Maniu cu blestematiile antiromanesti ale unora!
Orice ne intarata impotriva altor oameni (ardeleni contra ragateni, romani contra unguri, albi contra negri samd) nu e bun si ar trebui descurajat.
In unire sta puterea, nu?
calculezi pauzele? adica gogu munceste nonstop? tu muncesti nonstop? stai matale intr-o clasa de liceu 4h pe zi sa vezi ce dureri de cap te apuca, iar cele 4h de fapt 6h. Iar pe cele 6h tre sa le pregatesti acasa 1-2h pe zi + corectat lucrari, teze etc.
3 luni de concediu gogule !?!? pai matale poate nu stii dar mai sunt examene, corigente + scoala incepe pt profesori pe 1 sept amice nu pe 15....
a da si era sa uit...un profesor are cel putin 16 ani de studiu, adica vreo 2x fata de gogu
deci cum spuneam mai sus....
Apropos, esti cumva profesor? Asa te exprimi si in clasa? De aceea te doare capul dupa 4h.
Un medic chirurg daca are 2 operatii pe saptamana munceste doar 8 zile pe luna?
Militarul daca are un razboi odata la 65 ani si o inundatie odata la 5 ani cat munceste?
Prezentatorul stirii de la ora 20:00 daca apare pe sticla doar juma de ora munceste doar 30 minute pe zi?
Miturile proletare mergeau azi, ca e zua PCR si se sarbatoresc 88 de ani de la infiintare, dar vrajelile astea nu prea tin.
Si ia zi, tu asta care muncesti 8 ore pe zi, pui cumva la socoteala si timpul petrecut pe site-uri de stiri (si la cata inteligenta ai si de pornache sigur), ca vad ca dupa ce citesti mai ai timp si de conversat pe forumuri?
Profesorul in clasa nu intra pe net sa debiteze prostii in alea 50 minute, tu insa vad ca muncesti la greu, vezi sa nu-ti oboseasca ochii, si mai usor cu siteurile deochiate ca de acolo ai virusat serverul de la serviciu acum o saptamana.
daca vb de un merit,este meritul guvernului in ansamblu pentru decizia politica de a nu reinventa roata si de a aplica un sistem functional.
deci felicitari guvernului boc.
~Nautilus
problema e ca in principiu intai tre sa dai si apoi sa ceri...
1. Salariile nesimtite nu trebuie sa scada
2. Salariile mici ar trebui sa creasca dar "nu sunt bani"
3. Se vor face atatea echivalari intre caporali, profesori universitari si grefieri stagiari, incat sa se obtina o maxima dezbinare sociala.
Cred ca, daca episodul istoric numit Carol I a fost o sansa unica si irepetabila pentru Romania, macar un premier neamt am putea cauta.
- coeficient minim 1, muncitori necalificati 600 lei;
- coeficient minim 1,2, muncitori calificati 720 lei;
- coieficient minim liceu 1,2, functii administrative, 720 lei, postliceala 1,25, 750lei; studii superioare de scurta durata 1,5; studii superioare 2.
În discutiile actuale trebuie sa se faca asezarea si dupa studii. În prezent sunt cu studii medii si superioare de scurta durata care au salarii de baza mai mari decat personal cu studii superioare. Nivelul maxim de baza la studii medii sa fie nivelul minim de baza la studii superioare de scurta durata. Maximul la studii sup. de sc. durata sa fie minimul la studii superioare de lunga durata. Nivelul de salarizare al diferitelor categorii de studii sa nu se suprapuna. În cadrul aceleeasi categorii de studii se pot realiza etape mai simple de avansare si nu ceva complex cum este acum pe 3 clase, 4 grade profesionale si fiecare grad pe 3 trepte de salarizare.
pentru inceput sa aplicam legea lor ca sigur e mai buna decat ce o sa scoatem noi
Deci cam asa se remunereaza intr-o tara profesorii. Dar pentru ca noi nu intelegem asta de 20 de ani inseamna ca asa ne place sa traim.
Cel mai dureros e ca multi dintre ministrii au fost profesorii iar la taierile de bugete primele sacrificate au fost invatamantul si sanatatea.
Dar faptul ca sunt platiti bine profesorii nu face ca eficienta invatamantului sa fie mai buna, din contra, scoala germana e la pamant.
Legea armonizării retribuţiilor bugetare
Mihail Manoilescu, unul dintre cei mai mari oameni politici pe care i-a avut România, scrie în „Memorii” (Editura Enciclopedică, Bucureşti, 1993, vol. I, pp. 87-91): „…legea mea cea mai de seamă, la care lucrasem cu o mare dârzenie timp de un an de zile, era aceea numită oficial: Legea armonizării retribuţiilor bugetare. Prin ea stabileam 36 de tipuri de salarii şi clase (fără ca aceasta să însemne o definire ierarhică în stat) incluzând pe toţi salariaţii statului în aceste 36 de categorii. Se înţelege la ce competiţii, la ce rivalităţi şi la ce ambiţii dădea naştere alcătuirea unei asemenea legi! Lupta pentru salarii mari a diferitelor corpuri în stat ajunsese să transforme la un moment dat Camera într-un Parlament corporativ din care fiecare breaslă îşi susţinea interesele prin deputaţii din tagma ei! Dar ce operă de dreptate realiza această lege, punând capăt anomaliei ca funcţionari identici de la ministere diferite să fie plătiţi cu lefuri diferite şi suprimând ierarhizarea arbitrară, după norocul şi îndrăzneala fiecărei categorii de funcţionari…
Evident, nu este locul să vorbesc aici de principiile unei legi al cărei cuprins şi expunere de motive reprezintă un volum de câteva sute de pagini în formatul Monitorului Oficial. Am însă pretenţia că, cu toate greşelile ei posibile, această lege constituie o lucrare ştiinţifică, nu atât prin bogăţia documentării, cât prin metodele întrebuinţate în studiul şi în formularea ei, prin complexitatea şi potrivita sistematizare a criteriilor de clasare a funcţionarilor în diferite categorii de salarii, cât şi prin mecanismul ei financiar suplu care permitea (prin sistemul unor coeficienţi variabili de la an la an) să se sporească salariile progresiv până la nivelul ideal al retribuţiilor în lei aur.
(…) Zilnic primeam delegaţii care formulau pretenţii exagerate până la ridicol. Fiecare tagmă de funcţionari se socotea axa în jurul căreia se învârte statul sau fundamentul pe ca
Schema A - serviciu inferior : 925 - 1275 RON
Schema A - serviciu intermediar : 1275 - 2425 RON
Schema A - serviciu superior : 2425 - 3350 RON
Schema B (functii inalte) : 3000 - 6350 RON
Schema R (judecatori si procurori)
R1-R2 : 1900 - 3400 RON
R3-R10 : 3750 - 6350 RON
Schema W (profesori)
W1 : 2100 RON
W2 : 2375 RON
W3 (maxim) : 2900 RON
Reamintesc, e vorba de salarii BRUTE.
miza mi se pare a fi alta....fiecare categorie vrea sa obtina o pozitie privilegiata in grila
e drept ca mai raman doua probleme:
1. ce ne facem cu pozitiile pe care ei nici in vis nu le-au creat in sistem?
2. s-ar putea sa fie nevoie si de reduceri de efective in functie de ponderile germane si de necesarul nostru pe diverse domenii.
cine nu va fi multumit poate parasi sistemul. cred ca nu ar mai fi prea multe de comentat daca copiem100% un sistem dintr-o tara 'avansata'.
insa, sunt curios ce va iesi la final =)))))
Isi baga baietzii coada, isi fac praf orice chestie functionala !!!
Cite sisteme occidentale nu s-au copiat ?!
Stiti ceva care chiar functioneaza ?!
Asa ca nu va mai obositi sa comentati, oricum s-alege praful, pot paria o leafa !!!