Cum arata modelul german al salarizarii unice pe care Guvernul roman vrea sa-l preia

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Joi, 7 mai 2009, 23:34 Economie | Finanţe & Bănci


Grupul care lucreaza la grila unica de salarizare in sistemul bugetar se va inspira dupa modelul german. Pentru urmatoarea sedinta, membrii grupului vor studia acest model in vederea gasirii elementelor care pot fi aplicate si in Romania. Vicepremierul Dan Nica a declarat ca Executivul intentioneaza sa preia grila de salarizare a bugetarilor din Germania, deoarece aceasta este cea mai eficienta. HotNews.ro va prezinta principiile de baza ale sistemului german.

Potrivit acestui model, exista patru scheme de remunerare:
 • Schemele A si B reglementeaza remunerarea functionarilor publici, a diplomatilor si a personalului militar.
 • Schema W reglementeaza salariul profesorilor care se supun acelorasi restrictii si incompatibilitati ca si ceilalti functionari.
 • Schema Rreglementeaza remunerarea judecatorilor si a procurorilor publici.

In Germania, salariile cresc pe masura varstei

In prima schema exista niveluri de salarizare de la A2 pana la A16. Functionarii care apartin acestei scheme (marea majoritate a functionarilor publici, a politistilor, diplomatilor si personalului militar) primesc salarii crescatoare.
Schema 1 aloca urmatoarele grade de salarizare diferitelor categorii de functionari:

- Serviciu inferior: niveluri de la A2 pana la A6. Aici salariile de baza pornesc de la circa 1.600 de euro si ajung pana la 2.200 de euro pe luna
- Serviciu intermediar: niveluri de salarizare de la A6 pana la A9. Aici salariile pornesc de la circa 2.200 de euro si ajung pana la 2.700 de euro
- Serviciu intermediar superior: niveluri de salarizare de la A9 pana la A13. Aici salariile pornesc de la 2.700 de euro si ajung pana la 4.200 de euro
- Serviciu superior: niveluri de salarizare de la A13 pana la A16. Aici salariile pornesc de la 4.200 de euro si ajung pana la 5.800 de euro.

In contrast cu salariile fixe, in cazul celor crescatoare salariul de baza din cadrul fiecarui nivel de salarizare este impartit in mai multi pasi. Progresul pe aceasta scara este hotarat de varsta functionarului si de performanta. Salariul de baza creste in cadrul respectivului nivel salarial pana la al cincilea pas la intervale de doi ani, pana la al noualea pas la intervale de trei ani si dincolo de acestea la intervale de patru ani. In cazul nivelurilor mai ridicate ale claselor intermediare si superioare, salariul final de baza poate fi atins cel mai devreme la 49 si 53 de ani.   

Aproximativ 95% dintre functionari se afla la nivelurile A5 pana la A15.

La nivelurile A2-A4 intra muncitorii si soferii. La nivelurile A5-A8 sunt cuprinsi agentii de politie, subofiterii militari, referenti functionari publici. Nivelurile A9-A12 cuprind inspectorii de politie, ofiterii inferiori militari, expertii functionari publici. La nivelurile A13-A16 se afla comisarii de politie, ofiterii superiori militari, consilieri functionari publici.

Pentru functiile inalte, salarii intre 5.200 si 11.000 de euro

In schimb, funtionarii din schema B primesc salarii fixe. In schema B exista niveluri de la B1 la B11. Aceasta schema se aplica functionarilor publici, politistilor, diplomatilor si personalului militar in pozitii inalte. Este vorba despre secretarii de stat, directori generali, directori adjuncti, sefi de departamente, presedinti ai inaltelor agentii federale, generali. Schema B intra in categoria serviciilor superioare. In acest caz, salariile pornesc de la 5.200 de euro si  pot ajunge pana la 11.000 de euro.

La nivelurile B1-B7 intra cei cu functii de conducere in ministere, inclusiv directorii. La nivelurile B8-B10 sunt cuprinsi directorii generali, secretarii generali adjuncti si secretarii generali din ministere.  La nivelul 11 sunt secretarii de stat din ministere.

Cancelarul german are un coeficient de multiplicare de 1,6 fata de B11. Ministrii au un coeficient de multiplicare de 1,3 fata de B11, iar parlamentarii au un coeficient de multiplicare de 0,97 fata de B11.

5.000 de euro pentru un profesor cu 20 de ani de vechime

Schema W care reglementeaza salariul profesorilor are trei niveluri de salarizare. Primul nivel, W1, este echivalent cu A14. Aici sunt cuprinsi profesorii de liceu cu minim 14 ani vechime, pentru acestia salariul find de 3.600 de euro lunar. Al doilea nivel, W2, este echivalent cu A 15, aici fiind profesorii de liceu cu minim 17 ani vechime. Salariul acestora este de 4.100 de euro. La al treilea nivel, W3, care este echivalent cu A16, sunt profesorii de liceu cu minim 20 de ani vechime, salariul acestora ajungand la 5.000 de euro.

Schema de remunerare R (pentru judecatori si procurori publici) contine atat salarii fixe cat si variabile. La nivelurile R1 pana la R2, salariile sunt crescatoare, in functie de varsta, iar de la R3 pana la R10 sunt fixe). La nivelurile R1-R2, salariile pornesc de la 3.300 de euro la varssta de 27 de ani si ajung pana la 5.900 de euro la varsta de 49 de ani. La nivelurile R3-R10, salariile incep de la 6.500 de euro si ajung la 11.000 de euro.

In Romania, prima etapa a grilei de salarizare a fost finalizata

 
In primul nivel cu medicul primar de clinica sunt echivalate functii precum subcomisar, conferentiar universitar, maior, consilier superior din Ministerul Finantelor Publice, judecator de tribunal, consilier probatiune, asistent judiciar, procuror tribunal, consul, artist liric de opera, consilier superior de la Agentia Nationala a Functionarilor Publici
 
 
Primul nivel de echivalare
Grupul de lucru a finalizat, joi 7 mai, prima etapa a grilei unice de salarizare.

Potrivit schemei de echivalare finalizata la Ministerul Muncii, in primul nivel cu medicul primar de clinica sunt echivalate functii precum subcomisar, conferentiar universitar, maior, consilier superior din Ministerul Finantelor Publice, judecator de tribunal, consilier probatiune, asistent judiciar, procuror tribunal, consul, artist liric de opera, consilier superior de la Agentia Nationala a Functionarilor Publici.

Cel de-al doilea nivel face echivalarea cu profesorul gradul I de liceu cu vechime de 6-10 ani cu inspector din cadrul MAI, locotenent cu studii superioare de lunga durata si masterat de la MApN, expert principal sau inspector principal de la Ministerul Finantelor Publice, grefier gradul II studii superioare de la Ministerul Justitiei, consilier de relatii gradul III, de la MAE, muzeograf gradul II, preot de parohie de la Ministerul Culturii, farmacist, fiziokinetoterapeut de la Ministerul Sanatatii (MS), expert principal, consilier juridic principal si auditor principal de la Agentia Nationala a Functionarilor Publici.

Cel de-al treilea nivel finalizat prevede echivalarea referentului superior in minister (studii medii) cu agent politie debutant (MAI), secretar de scoala sau pedagog (MECI), functii corespunzatoare gradelor de soldat si gradat voluntar, referent pentru personalul civil (MApN), referent superior (MFP), grefier, studii medii (Ministerul Justitiei), curier de relatii gradul II (MAE), referent superior (Ministerul Culturii), statistician medical sau laborant (MS) si referent superior sde la Agentia Nationala a Functionarilor Publici.

In functie de cele trei niveluri stabilite in grupul de lucru, va fi hotarata pozitia care o vor ocupa toti salariatii din sistemul public. In noua grila vor fi cuprinsi si demnitarii.

Guvernul va hotari in sedinta de saptamana viitoare care va fi functia cel mai bina platita. Guvernul ar putea alege intre cea de presedinte al tarii, presedinte al Inaltei Curti de Casatie si guvernatorul BNR.

Ultima pozitie in aceasta grila va fi ocupata de cei care vor fi angajati cu salariul minim pe economie.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


34868 vizualizari

 • +6 (18 voturi)    
  vrem inapoi regatul (Vineri, 8 mai 2009, 0:17)

  sakura [anonim]

  Scrisoare dlui Nica
  Domnule Vicepremier,
  rugamintea mea ca ardelean este ca daca adoptam modelul german, sa faceti Restauratia . Asa cum Regele Carol II a venit la Cluj pe aeroport si o facut Restauratia, sa incepeti de la Cluj.
  Daca puteti sa clonati pe Maria Sa Regele Carol I si apoi pe Regele Ferdinand Intregitorul si Regina Maria, sa o faceti, sa o dispuneti.
  Daca va lasati iara sufocat de apa Dambovitei, nu faceti nimika numa forma fara fond!
  Nu ne faceti sa gandim ca si dl Iuliu Maniu, ,,ne-am unit cu tigania", ca daca de la Bucuresci soarele rasare, atuncea faceti cum o gandit inaintasii.
  Daca Imapartia Japoniei o gandit Era Meiji dupa modelul german si o mers, apoi Regatul Romaniei s-o facut pe modelul german si o mers, nu umblati numa la legi mincinoase, faceti fapte nu copiati fara sa stiti ce.
  Un clujean
  • -8 (16 voturi)    
   Poc (Vineri, 8 mai 2009, 8:23)

   G [anonim] i-a raspuns lui sakura

   Nu prea inteleg ce vrei sa spui pt ca esti incoerent.

   Inainte de a rade de bucuresteni insa, adu-ti aminte de unde vine emic poc.
   • 0 (4 voturi)    
    Propunere (Vineri, 8 mai 2009, 18:34)

    misu [anonim] i-a raspuns lui G

    Eu propun sa mutam capitala la Cluj-Napoca si apoi sa incepem sa-i injuram si sa ne batem joc de toti clujenii cand s-o muta toata tigania din Bucuresti acolo, ca deh ei si cu orasul lor de cacao o sa fie vinovati ca Romaniei nu ii merge bine. Noi bucurestenii o sa putem sa ne varasam naduful nostru de provinciali complexati pe capitalisti si o sa ne ducem multumiti la culcare dupa fiecare postare pe hotnews ca le-am zis-o capitalistilor aia cu nasul pe sus...
    • 0 (2 voturi)    
     esti complet off-topic (Sâmbătă, 9 mai 2009, 8:34)

     Symbol [utilizator] i-a raspuns lui misu

     Si daca tot esti,si orb sa fii si tot faci diferenta dintreNapoca/civilizatie si Bucuresti/tiganie, idiferent care ar fi capitala.Si-apoi nu te stresa, tiganii nu v-ar parasi asa usor, secole de convietuire nu se lasa in urma asa usor...
  • +7 (9 voturi)    
   Restauratia regatului (Vineri, 8 mai 2009, 8:54)

   Un Timisorean [anonim] i-a raspuns lui sakura

   Sakura, un comentariu corect + haios. Super!

   Absolut de acord! Traian Vuia, la timpul sau, spunea ca unirea Ardealului si Banatului ar trebui facuta in asa fel incat sa se evite adoptarea obiceiurilor rele din vechiul regat in noile provincii.

   Aparent chestia asta a reusit pana la catastrofa comunista.
   Acum insa toti suntem o apa si-un pamant.

   Deci, sa devenim un pic nemti n-ar fi rau.
   Cu totii! De la Tisa pana la Prut (sau Nistru?!).
  • +8 (8 voturi)    
   re:LegeaSalarizariiUnice (Vineri, 8 mai 2009, 8:57)

   s.g. [anonim] i-a raspuns lui sakura

   Intru totul de acord cu clujeanul!
   Asta ar fi salvarea noastra.
   Un moldovean!
  • +5 (5 voturi)    
   parere (Vineri, 8 mai 2009, 9:13)

   costica [anonim] i-a raspuns lui sakura

   Sakura, ca clujean iti spun ca nu aici s-a inventat roata si nici ca cinstea e de prin partile astea, o sa ramai uimit daca o sa ai curajul sa mai vezi si alte parti ale tarii ca multe lucruri sunt mai bine facute si uneori oamenii sunt mai buni la suflet ( chiar daca accentul lor o sa-ti zgarie urechea ta fina de ardelean).... in rest vreau sa-ti spun ca o asemenea legea ar fi bine sa apara si la noi, stiu ca in cultura occidentala intr-un fel sau altul salariatul la stat este privit ca unul care nu s-a prea putut rea;iza pentru ca in general cerintele sunt mai mici.
  • 0 (8 voturi)    
   sa ghicesc (Vineri, 8 mai 2009, 9:15)

   un_om_de_cal [utilizator] i-a raspuns lui sakura

   "Scrisoarea" e adresata vicepremierului pentru ca premierul e clujean, si nu se potriveau jignirile?
   • +3 (3 voturi)    
    Iti spun eu (Vineri, 8 mai 2009, 14:46)

    Dodo [anonim] i-a raspuns lui un_om_de_cal

    Pentru ca onorabilul Nica este sef la administratie, cel care ar trebui, pe langa salarizarea de kkt pentru 90% din functionarii publici, sa se ocupe de cariera functionarului public, de managementul functiei publice, de dezvoltarea profesionala a functionarului public, nu doar a militianului. Adica de reforma adevarata, macar sa fie si aia dupa modelul german, ca nici pe ala frantuzesc nu l-am dus la capat.
  • +1 (3 voturi)    
   Bai tovarase, (Vineri, 8 mai 2009, 10:15)

   Anonim [anonim] i-a raspuns lui sakura

   Capitala putea sa fie oriunde ar fi fost, romanul e neam prost de asta merg lucrurile prost. N-are treaba ca e ardelean sau oltean. Compara cum sunt intretinute orasele din Ardeal cu cele de pe langa Bucuresti sau Moldova. Am vazut asta vara un oras Sighisoara destul de aiurea intretinut, apoi Brasov. Si eu ma pot intitula oltean, muntean sau moldovean, dar cred ca in primul rand sunt roman si apoi sunt european.
  • -1 (1 vot)    
   mirceamihulet.blogspot.com (Vineri, 8 mai 2009, 10:18)

   Mircea Mihulet [utilizator] i-a raspuns lui sakura

   Pai si categoria din care fac eu parte?? Va ramane sa cerseasca in continuare de la cei mai saraci romani?
  • -4 (4 voturi)    
   despre sacura, Maniu si regateni (Vineri, 8 mai 2009, 12:06)

   Barbu Stefanescu [anonim] i-a raspuns lui sakura

   Dl Iuliu Maniu, asa scrie presa, era ofensat ca ardelenii din parlamentul maghiar erau cosiderati mai putin patrioti decat ungurii neaosi.
   De fapt politicieni ardeleni au avut tot timpul un complex de inferioritate.
   Ce sa mai spunem de Emic Boc!
   • +5 (5 voturi)    
    Complex...de care? (Vineri, 8 mai 2009, 14:03)

    Complex - Supermarket [anonim] i-a raspuns lui Barbu Stefanescu

    Draga Delavrancea citeste te rog mai jos:
    - in Bucuresti sunt salarii mai mari
    - in Bucuresti sunt pensii mai mari (exemplu concret maica-mea) desi in perioada comunista erau aceleasi salarii. Adicalea au gasit subterfugii sa mareasca doar la "centru" si nu in provincie cum va place voua sa spuneti.
    - pentru orice rahat trebuie (acum mai putin este adevarat) sa mergi la Bucur sa mai dai o spaga..
    - cate si mai cate...

    Ti se par indeajuns de multe motive sa existe un anume disconfort?
    Sau voi va credeti superiori si meritati toate aceste "beneficii".
    Mai degraba vorbim de FURT!

    Stai linistit ca oricum Bucurestiul isi pierde in mod natural din importanta.
    Obsesia numita fotbal probeaza din plin acest lucru.

    PS: toata tara este de rahat nu doar Bucurestiul.
    Insa stii tu cum este: "pestele de la cap se (s-a) impute(it).
  • 0 (0 voturi)    
   capitala (Vineri, 8 mai 2009, 13:41)

   alex [anonim] i-a raspuns lui sakura

   Eu nu inteleg de ce nu se muta Capitala la Brasov sau la Alba Iulia.

   Asa s-ar termina cu discutiile astea ca suntem/devenim balcanici din cauza ca e capitala in Bucuresti.

   Un bucurestean
   • +1 (1 vot)    
    Sa-ti explic... (Vineri, 8 mai 2009, 16:15)

    Alba -iulianul [anonim] i-a raspuns lui alex

    Eu sint din Alba si stiu. Sediul guvernului ar fi la mine la liceu, ambasada Germaniei in pizzeria de pe Bulevard, Base s-ar muta intr-o vila catre Schit, avioanele ar ateriza la Sibiu (ar fi mai aproape ca Otopeniul, in timp de condus, totusi!) , meetingul NATO s-ar face in Casa de Cultura...si altele. Intelegi acuma. Sau crezi ca avem veva zeci-sute de miliarde sa construim o capitala noua, alde Brasilia?
    • +2 (2 voturi)    
     ok (Vineri, 8 mai 2009, 17:17)

     alex [anonim] i-a raspuns lui Alba -iulianul

     Ok, dar Alba-Iulia are o semnificatie istorica pentru Romania.

     Brasovul e in centrul Romaniei, deci nu ar mai trebui ca cei din Cluj sau Timisoara sa faca o zi cu masina pe drum pana in "Capitala". In fond nu toata lumea isi poate permite sa mearga cu avionul (la Bucuresti).

     Poate nu trebuie mutate toate institutiile statului din Bucuresti, poate doar o parte. Ar fi si un experiment ca sa vedem daca coruptia e legata de "Bucuresti" sau de "Capitala".

     Legat de costuri, eu nu cred ca sunt asa mari.

     PS: mi se pare haioasa/hazlie (la modul placut) descrierea asta cu ambasada in pizzerie si guvernul cu sediu in liceu samd. In fond...de ce nu? Eu as sustine un guvern mai mic, care sa incapa intr-un liceu :)
     • 0 (0 voturi)    
      Capitala (Duminică, 10 mai 2009, 6:33)

      Ion Codreanu [anonim] i-a raspuns lui alex

      Cred ca orasul cel mai bun pentru capitala e Sibiul .El e in centrul tarii .Sint mai multi nemti care o sa ne ajute si mai multi romani verticali.
    • +2 (2 voturi)    
     sa-ti explicam si noi! (Vineri, 8 mai 2009, 17:23)

     pehash [anonim] i-a raspuns lui Alba -iulianul

     daca s-ar face un referendum in bucuresti, cred ca toti bucurestenii ar fi de acord sa punem un ban gramada sa construiti voi in alba iulia un nou sediu pentru guvern / parlament. ambasadele se descurca. meeting-ul nato la casa de cultura e ok!
     orice numai sa scapam de haita asta de politicieni care s-a strans in bucuresti!
  • +2 (2 voturi)    
   puritatea etnica (Vineri, 8 mai 2009, 14:36)

   nedumeritu' [anonim] i-a raspuns lui sakura

   Amice:

   1. suntem in secolul XXI - multe state fac eforturi sa "naturalizeze" si sa se adapteze la alte culturi, sa fie mai deschise. In acest fel isi asuma niste riscuri, inerente. Exemplu: USA unde s-a discutat cu seriozitate ca a 2-a limba oficiala sa fie spaniola! gasim exemple si in UE
   2. Suntem in UE. Asta vine in completarea celor de la pct.1 Sau cumva crezi ca este mai bine ca granita UE sa fie pe arcul Carpatilor?
   3. Daca te uiti bine, fara prejudecati, poti gasi oameni cinstiti si inteligenti si-n afara Clujului sau a Transilvaniei.

   PS: Sunt ardelean, dar "m-am unit cu tigania" la Bucuresti. Inteleg nemultumirile fata de Bucuresti, multe sunt reale, impartasite de Bucurestenii "originali" indiferent de calitatea acestora. Dar sa vezi aici doar lucrurile rele, si nici macar unul bun, denota cel putin o "optica" neobisnuita...
  • 0 (0 voturi)    
   de ce vrei inapoi regatul? (Miercuri, 13 mai 2009, 21:55)

   Gabriel [anonim] i-a raspuns lui sakura

   1. daca vrei acest lucru ori ai 80 de ani si nu mai intelegi nimic din ce misca pe pamant,ori ai 20 de ani si judeci dupa amintirile bunicului.Frumos dar romantismul nu are ce cauta in politica.
   2.Chiar daca ar putea fi clonat Regele Carol I,nu ar putea sa faca ceva in increngatura asta mafiota care exista in Romania.Cred ca s-ar sinucide pntru a nu se murdari.
   3.In toata lumea,casele regale sunt decor.Vezi Suedia,Spania,chiar si Anglia
   Societata globala aflata in convulsii care nu stim ce vor crea, nu mai are nevoie de solutii care la 1700 au fost contestate in Europa civilizata.Daca esti convins ca asa ar fi bine,teleporteaza-te in epoca aia.O sa vezi ca era mai rau ca acum.Prea putine lucruri erau asa cum le prezinta Dumas
 • +2 (6 voturi)    
  MISTO... (Vineri, 8 mai 2009, 1:56)

  SISKA [anonim]

  ADICA SA AVEM SALARIU MEDIU DE 2000 EURO PE LUNA? NU VREM ASA CEVA !!!!
  • +6 (6 voturi)    
   nu (Vineri, 8 mai 2009, 5:37)

   Lucian_Mares [utilizator] i-a raspuns lui SISKA

   Nici n-o sa aveti, stati linistiti.
  • +5 (5 voturi)    
   resursele alocate pentru salarii vor fi aceleasi (Vineri, 8 mai 2009, 8:42)

   Sabin Stratan [anonim] i-a raspuns lui SISKA

   numai ca vor fi oarecum altfel impartite, cred.. ce poti face acum e doar sa te uiti la capra vecinului, atat. DACA va trece legea, zi mersi daca pentru un euro al lor, vei primi un leu de-al nostru... in locul tau nu m-as bizui pe asta!
   • 0 (0 voturi)    
    resursele vor fi mai mici.. (Vineri, 8 mai 2009, 17:31)

    alin [anonim] i-a raspuns lui Sabin Stratan

    ca n-au de unde sa le mai taie la amaratii de functionari care lucreaza direct la ghiseu.
    dar daca in germania parlamentarii au 0,97 din 11000 euro si salariul mediu in administratia publica este vreo 3000 euro.. sa vezi daca facem la fel in romania :D
  • +3 (3 voturi)    
   nu ai inteles! (Vineri, 8 mai 2009, 9:17)

   danut [anonim] i-a raspuns lui SISKA

   mai citeste odata
   • 0 (0 voturi)    
    ? (Luni, 11 mai 2009, 21:03)

    SISKA [anonim] i-a raspuns lui danut

    fratilor, eu chiar faceam misto ! chiar sint roman si sint ferm convins ca nu e posibil !! continua sa ma mire insa prostia cu paralela la salariile altora in loc sa se trezeasca la realitate. oricum elita are salariile astea si la noi,stati linistiti !
  • +3 (3 voturi)    
   o sa avem (Vineri, 8 mai 2009, 10:15)

   MirceaA [anonim] i-a raspuns lui SISKA

   o sa avem aceste salarii cand vom produce calitatea germana. Atat timp cat muncitorii romani nu stiu cum sa se imbete mai repede, sa fure mai mult si sa chiuleasca cat se poate, va primi fiecare cat merita.
 • -4 (6 voturi)    
  MAREA DILEMA (Vineri, 8 mai 2009, 6:43)

  muncitorul [anonim]

  am o mare dilema m-am saturat sa ascult despre problemele bugetarilor ma-m s a t u r a t ! ! ! problema salarizarii nu e la ei domnilor ci la cei care le fac salariile adica la sfantul muncitor care produce ! ! ! el trebuie sa fie numarul 1 in politica tuturor ca de la el pleaca salariile grase la stabarime ! ! ! nu? e cumva altfel? sau am gresit eu planeta pe care ma-am nascut?
  • +5 (5 voturi)    
   ce? (Vineri, 8 mai 2009, 10:16)

   MirceaA [anonim] i-a raspuns lui muncitorul

   sfantul muncitor care produce ce?? Rebuturi?
   • +2 (2 voturi)    
    exista muncitor bugetar? :)) (Vineri, 8 mai 2009, 13:43)

    Florin [anonim] i-a raspuns lui MirceaA

    ... macar produce ceva.
    • +1 (1 vot)    
     pardon (Vineri, 8 mai 2009, 15:53)

     MirceaA [anonim] i-a raspuns lui Florin

     ai dreptate, muncitorii bugetari produc nervi celorlalti.
 • -5 (5 voturi)    
  sistem comunist (Vineri, 8 mai 2009, 8:08)

  tanar [anonim]

  vad ca salariile sunt in functie de varsta si nu de competenta....cu ce este un comunist de 50 de ani mai competent profesional decat un tanar de 30 de ani...de ce unul care are 50 de ani trebuie sa manance mai mult decat unul de 30 ani...astea sunt grile comuniste...la patron nu conteaza cati ani ai conteaza ce stii sa faci si cat de bine...restul e vrajeala
  • +3 (3 voturi)    
   mai atent putin... (Vineri, 8 mai 2009, 10:18)

   MirceaA [anonim] i-a raspuns lui tanar

   salariile cresc in functie de varsta si de competenta. daca nu are competenta, nu sta mult in slujba aia, deci nu apuca marirea de varsta. cel putin asa e la nemti. la noi e functie de partidul din care faci parte.
  • +1 (1 vot)    
   competenta / experienta (Vineri, 8 mai 2009, 11:53)

   bitzi [utilizator] i-a raspuns lui tanar

   ce nu intelegi tu si altii ca tine... e ca cel de 50 are o competenta si o experienta net superioara unuia de 30.... Exemplu :un pilot cu varsta de 30 de ani cu 500 ore de zbor la activ fata de unul de 45-50 cu 3000 -5000 ore de zbor
   • 0 (0 voturi)    
    experienta (Marţi, 1 septembrie 2009, 22:03)

    napastuitu' [anonim] i-a raspuns lui bitzi

    sa nu uiti bitzi ca si cel de 50 de ani cu experienta a avut canda 30 de ani
 • +3 (3 voturi)    
  anapoda... (Vineri, 8 mai 2009, 8:20)

  Laur006 [anonim]

  "Pentru urmatoarea sedinta, membrii grupului vor studia acest model in vederea gasirii elementelor care pot fi aplicate si in Romania."

  Da' de ce drq nu au inceput cu asta, cu studierea modelelor existente? Adica intai inventezi ceva, abia apoi cercetezi sa vezi daca nu este deja inventat? Numai incompetentii fac asa ceva, mai ales in domeniul socio-economic, la nivel macro...
 • 0 (6 voturi)    
  Germania,Economia #1 Europeana (Vineri, 8 mai 2009, 8:35)

  Dan B.Charles [anonim]

  Tupeu nerusinat,nesimtit si tipic comunist sa aveti pretentia sa aveti salarile in EURO ca in Germania.
  Uitativa la tara de care va bateti joc de ea, murdara, fara iinfrastructura, plina de hoti si banditi comunisti,
  in spitale omorati pacientii care nu au bani sa plateasca doctorul criminal si peste tot caini murdari ca in tarile abandonate de dumnezeu din Africa.Cata NESIMITIRE.Pacat de generatia nou si copii torturati de sistemul de tampiti comunisti din aceasta tara frumoasa. Pacat ca inca bestiile comuniste inca sunt la putere.
  • +6 (6 voturi)    
   Nu ai inteles nimic (Vineri, 8 mai 2009, 9:45)

   Catalin [anonim] i-a raspuns lui Dan B.Charles

   Nu e vorba de a avea salarii egale cu cele din Germania.

   E vorba de a aplica sistemul de salarizare din Germania in domeniul bugetar.

   Un sistem foarte bun de altfel.

   Dar e greu sa citesti si sa si intelegi cand ai carente grave in educatie...Mai usor e sa injuri si sa jignesti. Adica un comportament tipic comunist, tupeist si nerusinat.
   • +2 (2 voturi)    
    good point!!!! catalin (Vineri, 8 mai 2009, 13:52)

    bogdan [anonim] i-a raspuns lui Catalin

    Multi citesc putini inteleg
   • +2 (2 voturi)    
    . (Vineri, 8 mai 2009, 14:04)

    qqq [anonim] i-a raspuns lui Catalin

    D-le Dan B.Charles, putina gramatica de baza nu ti-ar strica
  • +3 (3 voturi)    
   Catalin a raspuns corect. (Vineri, 8 mai 2009, 14:02)

   Victor [anonim] i-a raspuns lui Dan B.Charles

   Sistemul de salarizare a bugetarilori din Germania este una f.buna(un membru al fam.a fost Beamter=bugetar).Salariile ptr.cerintele traiului de zi cu zi nu sunt senzationale,dar statul iti ofera multe alte facilitati(de ex.preia 65%-((inainte erau 85))din asigurarea de sanatate sau sistemul de pensie,etc.)
   Un bugetar este ales pe viata si nu poate fi schimbat dupa culorile politice(numai daca incalca greu statutul)sau un bugetar nu are voie sa demonstreze ptr.mariri de salarii(cei care o fac nu sunt bugetari,ci angajati cu statul temporar-care se prelungeste din 2 in 2 ani si ajunge uneori si pana la pensionare.
   Daca se copiaza sistemul de salarizare,ar fi corect sa se copieze si statutul de bugetar.
   Dar precum si-n Germania,sa nu se faca ocupari de pozitii dupa cumetrie ci prin concurenta corecta si adecvata:oamenii potriviti si capabili la locurile potrivite.
   • +1 (1 vot)    
    Solutia (Vineri, 8 mai 2009, 14:15)

    Catalin [anonim] i-a raspuns lui Victor

    Solutia la precizarea ta e una singura.

    Un sistem de selectie ca cel pentru functionari europeni.

    Nu e complicat, implica un organism de testare independent, si un sistem de testare foarte
    bine pus la punct, care elimina nepotismele si copiatul.

    A se vedea site-ul EPSO (European Personnel Selection Office) pentru detalii.
    http://europa.eu/epso/
   • +1 (1 vot)    
    Vise, baiatu' (Vineri, 8 mai 2009, 16:19)

    Ion [anonim] i-a raspuns lui Victor

    Foarte comic , auzi:
    "sa nu se faca ocupari de pozitii dupa cumetrie ci prin concurenta corecta si adecvata"
    Da' ce , o sa aduca si nemti?
 • +2 (2 voturi)    
  Traducere la economia romaneasca (Vineri, 8 mai 2009, 8:41)

  Ion [anonim]

  Daca raportam totul la un salariu mediu de acolo de 2200 EUR, constatam ca un profesor cu 20 de
  ani vechime are 2,2 salarii medii si un functionar inalt are 5 salarii medii, adica aici cam 3700 RON,
  respectiv 8500 RON. Si acolo se ajunge nu dupa doar cativa ani si sustinut politic.
  Pare corect, vazut din afara sistemului bugetar.
  Ramane sa ajungem la eficienta germana in privinta colectarii si folosirii banilor din buget.
 • -3 (3 voturi)    
  si.... (Vineri, 8 mai 2009, 8:57)

  studintu' [anonim]

  daca tot se adopta modelul german.... se aplica si astea?
  a special health plan (which covers half of many of the expenses),
  an index-linked pension of (at most) 71.5% of the last salary,
  the virtual impossibility of losing one's job .
  Compared to other employees, civil servants 'only' have to pay taxes and regularly 50% of their private health insurance for life.
  Every child has to be insured individually up to a maximum age of 25.

  Sau adopta modelul cu salariul fixat direct prin lege doar ca sa scoata sindicatele din poza?
 • -4 (4 voturi)    
  Nobrain's land (Vineri, 8 mai 2009, 9:00)

  Führer Adam [anonim]

  Sa lasam glumele de gradinita. Imi place ca daca vrei ca cineva sa te aprobe atunci treci in titlu cuvantul cheie "GERMAN". Astfel, toti cei care "citesc" articolul nu mai au nevoie de creier si-l pot dona altora.
  In curand ministerele din romania vor importa modelul de kkt german ca-i mai parfumat si, daca iti este foame, poti sa-l si mananci de mai multe ori. Asta da reciclare!
 • +2 (6 voturi)    
  sakura (Vineri, 8 mai 2009, 9:02)

  zap [anonim]

  postul lui sakura nu este al unui ardelean.
  sakura s-a chinuit foarte tare sa faca pe ardeleanul ,dar el reprezinta o voce teleghidata care are ca scop -acum pe aceasta perioada electorala - doar exarcebarea unui anti ardelenism care se va capitaliza la psd si pnl.
  o simpla tactica de campanie.
  ardeleni nu scriu transcriind fonetic regionalismele , doar le rostesc! Limba scrisa este tot cea literara, iar obstinenta cu care sunt transcrise regionalismele certifica tactica descrisa anterior. coalizarea se face mai usor pe un fond antiardelenesc al celor care nu locuiesc in transilvania/banat.
  • 0 (2 voturi)    
   bravo, zap (Vineri, 8 mai 2009, 12:11)

   silu [anonim] i-a raspuns lui zap

   Excelenta si corecta replica, zap! Exact asta voiam sa scriu si eu, dar mi-ai luat-o inainte! Tipul are 2 obiective clare: exacerbarea antiardelenismului (asa cum, corect, spui), respectiv exacerbarea antiromanismului (in text e clar resentimentul lui antiromanesc, mascat intr-un complex de superioritate ardelenesc). Tipul nu numai ca nu e ardelean, nu e nici macar roman!
   Si eu sunt roman, si-apoi ardelean, dar tertipurile astea ma dezgusta la culme. Ardelenii NU detin, oricum, monopolul cinstei, corectitudinii si frumusetii in Romania. Chiar daca, e adevarat, au un plus la capitolele motivatie, sentiment patriotic (adica ceea ce nu are sakura ala- de fapt, are, pt ai lui, ca nu e roman) şi ordine. Faptul ca dl. Boc nu onoreaza toate astea nu e un motiv sa-i blamam pe ardeleni.
   P.S. Cea mia mare ticalosie este sa incerci sa-l asociezi, în mod mincinos, pe enormul patriot Iuliu Maniu cu blestematiile antiromanesti ale unora!
  • 0 (0 voturi)    
   asa... (Vineri, 8 mai 2009, 14:11)

   alex [anonim] i-a raspuns lui zap

   Cum era vorba aia: "intarata-i drace..." :)

   Orice ne intarata impotriva altor oameni (ardeleni contra ragateni, romani contra unguri, albi contra negri samd) nu e bun si ar trebui descurajat.

   In unire sta puterea, nu?
 • +3 (3 voturi)    
  de ce germanii pot si noi nu (Vineri, 8 mai 2009, 9:04)

  Clau [anonim]

  este un model de societate in Germania. La ei de ce se poate. In Romania imensa inechitate sociala . Salarizari tampite, de aceea nu functioneaza nimic. Un profesor castiga mai putin decat un muncitor. Suntem dementi. Mai avem si pretentii. Un director de companie sa castige mai mult decat presedintele?? o aberatie.
  • +1 (1 vot)    
   echitate? (Vineri, 8 mai 2009, 9:49)

   Lucian_Mares [utilizator] i-a raspuns lui Clau

   angela merkel are un salariu brut de 17.000 Euro / luna (net putin mai mult decat eba de la luxten) iar managerul de la Telekom 250.000 Euro / luna. Ce fac companiile e treaba lor, atata timp cat nu platesc din banul public.
   • +1 (1 vot)    
    ... (Vineri, 8 mai 2009, 11:37)

    bb [anonim] i-a raspuns lui Lucian_Mares

    cred ca se referea la asa zisele companii nationale, nu la cele private
  • -3 (3 voturi)    
   muncitor vs profesor (Vineri, 8 mai 2009, 14:32)

   Flavia Barb [anonim] i-a raspuns lui Clau

   Sa nu uitam ca un profesor lucreaza 16 ore pe saptamana iar un muncitor lucreaza cel putin 16 ore in doua zile. Din cele 16 ore lucrate de un profesor intr-o saptamana 2,5 ore sunt de fapt pauze. (Sa presupunem ca cele 16 ore porfesorul le efectueaza in 4 zile. Adica 4 ore pe zi. 4 ore pe zi contin de fapt si 4 pauze. De obicei o pauza are 10 minute. Deci 4 x 4 x 10 = 160 minute ~ 2,5 ore). Plus sa nu uitam ca profesorul are 3 luni de concediu pe an. Asa ca pofta in cui.
   • +3 (3 voturi)    
    gogule probleme maaa ? (Vineri, 8 mai 2009, 15:15)

    dumil [utilizator] i-a raspuns lui Flavia Barb

    esti dus amice...

    calculezi pauzele? adica gogu munceste nonstop? tu muncesti nonstop? stai matale intr-o clasa de liceu 4h pe zi sa vezi ce dureri de cap te apuca, iar cele 4h de fapt 6h. Iar pe cele 6h tre sa le pregatesti acasa 1-2h pe zi + corectat lucrari, teze etc.

    3 luni de concediu gogule !?!? pai matale poate nu stii dar mai sunt examene, corigente + scoala incepe pt profesori pe 1 sept amice nu pe 15....

    a da si era sa uit...un profesor are cel putin 16 ani de studiu, adica vreo 2x fata de gogu

    deci cum spuneam mai sus....
    • -2 (2 voturi)    
     gogu (Vineri, 8 mai 2009, 15:27)

     Flavia Barb [anonim] i-a raspuns lui dumil

     Avand in vedere ca un asa-zis profesor are de doua mai multa scoala decat gogu inseamna ca gogu a devenit mai repede productiv decat asa-zisul profesor.

     Apropos, esti cumva profesor? Asa te exprimi si in clasa? De aceea te doare capul dupa 4h.
    • 0 (0 voturi)    
     cat studiaza dom' profesor (Marţi, 1 septembrie 2009, 22:10)

     napastuitu' [anonim] i-a raspuns lui dumil

     asa este are cel putin 16 ani de studiu .trebuie sa mai studieze ca la ce note obtin la examenele de titularizare....
   • +2 (2 voturi)    
    Timpu' trece leafa merge... (Vineri, 8 mai 2009, 17:22)

    Catalin [anonim] i-a raspuns lui Flavia Barb

    Ia zi muncitorule, un pompier daca are doar un incendiu pe saptamana inseamna ca munceste doar 4 zile pe luna?
    Un medic chirurg daca are 2 operatii pe saptamana munceste doar 8 zile pe luna?
    Militarul daca are un razboi odata la 65 ani si o inundatie odata la 5 ani cat munceste?
    Prezentatorul stirii de la ora 20:00 daca apare pe sticla doar juma de ora munceste doar 30 minute pe zi?

    Miturile proletare mergeau azi, ca e zua PCR si se sarbatoresc 88 de ani de la infiintare, dar vrajelile astea nu prea tin.

    Si ia zi, tu asta care muncesti 8 ore pe zi, pui cumva la socoteala si timpul petrecut pe site-uri de stiri (si la cata inteligenta ai si de pornache sigur), ca vad ca dupa ce citesti mai ai timp si de conversat pe forumuri?

    Profesorul in clasa nu intra pe net sa debiteze prostii in alea 50 minute, tu insa vad ca muncesti la greu, vezi sa nu-ti oboseasca ochii, si mai usor cu siteurile deochiate ca de acolo ai virusat serverul de la serviciu acum o saptamana.
 • +3 (3 voturi)    
  brut (Vineri, 8 mai 2009, 9:04)

  cadiro [anonim]

  este vorba de salarii brute. Scadeti din astea impozitele care sunt preluate la sursa si dupa, o sa vedeti ca nu sunt asa de mari.
  • +2 (2 voturi)    
   corect (Vineri, 8 mai 2009, 9:41)

   Lucian_Mares [utilizator] i-a raspuns lui cadiro

   la un salariu brut de 2200 Euro, dupa plata impozitului si a obligatiilor sociale raman cam 1000 Euro net. ar trebui sa se inteleaga ca un sistem de lux ca in germania costa bani, nu poti avea autostrazi, asistenta sociala si medicala, politie, scoala,etc. fara sa contribui. si ca sa capeti banii astia, trebuie mai intai sa produci o valoare echivalenta. a se vedea statistica referitoare la productivitatea pe natiuni: romanii sunt iarasi in coada listei.
 • +4 (4 voturi)    
  Felicitari (Vineri, 8 mai 2009, 9:14)

  adrian marinescu [anonim]

  In sfarsit o veste mai buna! BRAVO d-le Nica , ati gandit normal, un sistem german care functioneaza asa cum trebuie! Intrebarea e ce au facut acesti impotenti de la Iliescu pana la Basescu...atatia ani s-au lafait astia speciali...o societate nu functioneaza cu prea multi speciali...
  • +2 (2 voturi)    
   mai moale (Vineri, 8 mai 2009, 13:34)

   cucu [anonim] i-a raspuns lui adrian marinescu

   cu laudele la adresa lui nica,fiindca nu el a gandit acest sistem,el doar e trompeta guvernului.

   daca vb de un merit,este meritul guvernului in ansamblu pentru decizia politica de a nu reinventa roata si de a aplica un sistem functional.

   deci felicitari guvernului boc.
   • 0 (0 voturi)    
    Sistemul german ! (Vineri, 8 mai 2009, 17:48)

    Marku [anonim] i-a raspuns lui cucu

    Guvernul actual nu stie decat sa promita si sa inventeze noi taxe si dari. Asa ca nu are nici un merit, ar trebui demis si anchetat de urgenta !!!!!!!!!
 • +1 (3 voturi)    
  varsta sau vechimea in functie? (Vineri, 8 mai 2009, 9:14)

  Nautilus [anonim]

  Progresul pe aceasta scara este hotarat de varsta functionarului si de performanta, iar intervalele la care se poate promova in gradul superior sunt fixe, fiindca "ei" s-au gandit la o modalitate de a obliga functionarul sa ramana in sistem cat mai multa vreme, de la iesirea din scoala si pana la pensie... dinozaurii nostri de 65-70 de ani nu mai au nevoie de asa ceva, ei oricum fug de pensie ca de Dracu' si vor sa moara la birou :)

  ~Nautilus
 • +2 (4 voturi)    
  mda... (Vineri, 8 mai 2009, 9:32)

  liviu_ [utilizator]

  impartim salariile nemtilor la 10 sau la 15 si obtinem salariile ce vor fi date romanilor
  • +3 (3 voturi)    
   pai normal (Vineri, 8 mai 2009, 10:22)

   MirceaA [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   cam tot asta e diferenta de calitate a bunurilor produse.
   • +1 (3 voturi)    
    depinde... (Vineri, 8 mai 2009, 12:50)

    liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui MirceaA

    la noi aia cu salarii mici muncesc de rup si aia cu salarii mari freaca menta (bine in general)...

    problema e ca in principiu intai tre sa dai si apoi sa ceri...
 • +7 (7 voturi)    
  Modelul german cu amendamente originale (Vineri, 8 mai 2009, 10:02)

  Justin Puscasu [anonim]

  Oricat ar fi de bun un model legislativ, democratia originala damboviteana il va amenda in asa fel incat sa tina seama de urmatoarele cerinte:
  1. Salariile nesimtite nu trebuie sa scada
  2. Salariile mici ar trebui sa creasca dar "nu sunt bani"
  3. Se vor face atatea echivalari intre caporali, profesori universitari si grefieri stagiari, incat sa se obtina o maxima dezbinare sociala.
  Cred ca, daca episodul istoric numit Carol I a fost o sansa unica si irepetabila pentru Romania, macar un premier neamt am putea cauta.
  • +2 (2 voturi)    
   comentariu (Vineri, 8 mai 2009, 11:24)

   un om de rand [anonim] i-a raspuns lui Justin Puscasu

   Un consilier de probatiune poate fi ekivalat cu un judecator, un subcomisar s.a.m.d.? Doamne, ce veste extraordinara...
  • +1 (1 vot)    
   Sunt aproape sigur.... (Vineri, 8 mai 2009, 11:38)

   Ariel [utilizator] i-a raspuns lui Justin Puscasu

   ca se vor produce atatea modificari sub presiunea diferitelor cercuri de interese incat acest asa zis model german va semana cu originalul cum seamana hartia igienica reciclata cu documentele din care provine! Nu este prima si nici ultima noastra incercare de a copia modele.
 • +1 (3 voturi)    
  Succes! (Vineri, 8 mai 2009, 11:38)

  Cristian [anonim]

  Aplicati sistemul german inclusiv cifrele dar in loc de EUR vor fi RON (in loc de 5000 EUR vom avea 5000 RON).
 • -1 (1 vot)    
  Propuneri grila de salarizare bugetari (Vineri, 8 mai 2009, 12:05)

  ianic [anonim]

  Grila unica de salarizare trebuie sa tina seama si alte cateva elemente esentiale cum este prevazut in art. 40 din Contractul colectiv de munca la nivel national pe anii 2007-2010, începand cu 01.01.2009, cum ar fi:
  - coeficient minim 1, muncitori necalificati 600 lei;
  - coeficient minim 1,2, muncitori calificati 720 lei;
  - coieficient minim liceu 1,2, functii administrative, 720 lei, postliceala 1,25, 750lei; studii superioare de scurta durata 1,5; studii superioare 2.
  În discutiile actuale trebuie sa se faca asezarea si dupa studii. În prezent sunt cu studii medii si superioare de scurta durata care au salarii de baza mai mari decat personal cu studii superioare. Nivelul maxim de baza la studii medii sa fie nivelul minim de baza la studii superioare de scurta durata. Maximul la studii sup. de sc. durata sa fie minimul la studii superioare de lunga durata. Nivelul de salarizare al diferitelor categorii de studii sa nu se suprapuna. În cadrul aceleeasi categorii de studii se pot realiza etape mai simple de avansare si nu ceva complex cum este acum pe 3 clase, 4 grade profesionale si fiecare grad pe 3 trepte de salarizare.
  • -1 (1 vot)    
   salarizare bugetari (Vineri, 8 mai 2009, 12:49)

   nae [anonim] i-a raspuns lui ianic

   Propunerea ta ar trebui transmisa de HotNews la Ministerul Muncii poate se inspira cineva.
  • 0 (0 voturi)    
   o mare prostie spui (Sâmbătă, 9 mai 2009, 16:40)

   aiurea [anonim] i-a raspuns lui ianic

   competenta e mai importanta ca studiile. e plina tara de posturi supracalificate sau purtatori 'ilegali' de diplome...
   pentru inceput sa aplicam legea lor ca sigur e mai buna decat ce o sa scoatem noi
 • 0 (2 voturi)    
  N-o sa ne comparam cu nemtii nici peste 999 ani (Vineri, 8 mai 2009, 12:16)

  Frankie [utilizator]

  N-avem cultul lucrului bine facut
 • +1 (1 vot)    
  Salariul inferior de la 1600€????? (Vineri, 8 mai 2009, 12:23)

  Cristina [anonim]

  Neto vrea sä spunä domnul. Altfel este aberantä afirmatia. Locuind in Germania stiu mai bine...
 • +1 (1 vot)    
  Salariul inferior... (Vineri, 8 mai 2009, 12:27)

  Cristina [anonim]

  Pardon am vrut sä spun Bruto.
 • +3 (3 voturi)    
  modelul german in invatamant (Vineri, 8 mai 2009, 13:45)

  abc [anonim]

  "Primul nivel, W1, este echivalent cu A14. Aici sunt cuprinsi profesorii de liceu cu minim 14 ani vechime, pentru acestia salariul find de 3.600 de euro lunar. Al doilea nivel, W2, este echivalent cu A 15, aici fiind profesorii de liceu cu minim 17 ani vechime. Salariul acestora este de 4.100 de euro. La al treilea nivel, W3, care este echivalent cu A16, sunt profesorii de liceu cu minim 20 de ani vechime, salariul acestora ajungand la 5.000 de euro."

  Deci cam asa se remunereaza intr-o tara profesorii. Dar pentru ca noi nu intelegem asta de 20 de ani inseamna ca asa ne place sa traim.
  Cel mai dureros e ca multi dintre ministrii au fost profesorii iar la taierile de bugete primele sacrificate au fost invatamantul si sanatatea.
  • -2 (2 voturi)    
   Eficienta (Vineri, 8 mai 2009, 16:10)

   danbenq [anonim] i-a raspuns lui abc

   Alea sunt salarii brute, mai raman cam cu jumatate din banii aia, mai ales ca si impozitul in Germania creste cu cat castigi mai mult.
   Dar faptul ca sunt platiti bine profesorii nu face ca eficienta invatamantului sa fie mai buna, din contra, scoala germana e la pamant.
 • -2 (2 voturi)    
  sistem eficient (Vineri, 8 mai 2009, 15:05)

  jena [anonim]

  sistemul german este mai eficient pentru cine ?
 • +1 (1 vot)    
  Echivalare meserii (Vineri, 8 mai 2009, 15:33)

  Gicu [anonim]

  Ptr.medic primar de spital/clinica echivalarea corecta este cu cea a judecatorului de curte de apel,cea de medic primar de medicina generala de familie se poate asimila ce cea de judecator de tribunal !
 • +1 (1 vot)    
  sistemele de salarizare europene (Vineri, 8 mai 2009, 16:40)

  Gogu [anonim]

  sunt cam toate la fel, de ce dracu' trebuie noi mai intai sa inventam apa calâie, s-o aplicam si de-abia apoi sa vedem daca cineva are cumva apa fierbinte?
 • +1 (1 vot)    
  LEGEA SALARIZARII (Vineri, 8 mai 2009, 17:07)

  Ioan Neacsu [anonim]

  19
  Legea armonizării retribuţiilor bugetare

  Mihail Manoilescu, unul dintre cei mai mari oameni politici pe care i-a avut România, scrie în „Memorii” (Editura Enciclopedică, Bucureşti, 1993, vol. I, pp. 87-91): „…legea mea cea mai de seamă, la care lucrasem cu o mare dârzenie timp de un an de zile, era aceea numită oficial: Legea armonizării retribuţiilor bugetare. Prin ea stabileam 36 de tipuri de salarii şi clase (fără ca aceasta să însemne o definire ierarhică în stat) incluzând pe toţi salariaţii statului în aceste 36 de categorii. Se înţelege la ce competiţii, la ce rivalităţi şi la ce ambiţii dădea naştere alcătuirea unei asemenea legi! Lupta pentru salarii mari a diferitelor corpuri în stat ajunsese să transforme la un moment dat Camera într-un Parlament corporativ din care fiecare breaslă îşi susţinea interesele prin deputaţii din tagma ei! Dar ce operă de dreptate realiza această lege, punând capăt anomaliei ca funcţionari identici de la ministere diferite să fie plătiţi cu lefuri diferite şi suprimând ierarhizarea arbitrară, după norocul şi îndrăzneala fiecărei categorii de funcţionari…
  Evident, nu este locul să vorbesc aici de principiile unei legi al cărei cuprins şi expunere de motive reprezintă un volum de câteva sute de pagini în formatul Monitorului Oficial. Am însă pretenţia că, cu toate greşelile ei posibile, această lege constituie o lucrare ştiinţifică, nu atât prin bogăţia documentării, cât prin metodele întrebuinţate în studiul şi în formularea ei, prin complexitatea şi potrivita sistematizare a criteriilor de clasare a funcţionarilor în diferite categorii de salarii, cât şi prin mecanismul ei financiar suplu care permitea (prin sistemul unor coeficienţi variabili de la an la an) să se sporească salariile progresiv până la nivelul ideal al retribuţiilor în lei aur.
  (…) Zilnic primeam delegaţii care formulau pretenţii exagerate până la ridicol. Fiecare tagmă de funcţionari se socotea axa în jurul căreia se învârte statul sau fundamentul pe ca
 • 0 (0 voturi)    
  corelarea pensiilor (Vineri, 8 mai 2009, 17:50)

  profesor pensionar gradul1 [anonim]

  Ar trebui ca un prof. pensionat cu gradul 1 sa ia aceeasi pensie cu un locotenent cu studii superioare? Numai ca dansii nu ies locotenenti la pensie. Va fi un sistem unic de pensii?
 • 0 (0 voturi)    
  o mare greseala (Sâmbătă, 9 mai 2009, 12:51)

  kllaus [anonim]

  ar fi sa adoptam alte modele de salarizare. Este foarte adevarat ca in multe tari vestice profesorii, de exemplu , sunt pe o treapta de salarizare intermediara. Insa noi, aflandu-ne la un nivel la care putem pune niste baze solide pentru un sistem echitabil care sa dureze minim 2 decenii, trebuie sa ne rupem de aceste conceptii invechite, conform carora sistemul de invatamant de stat reprezinta calea catre viitor. Este si va fi permanent un sistem complet ineficient si care nu va produce decat rateuri. Se stie ca tot ceea ce reprezinta cercetare, evolutie si progres in tarile vestice se bazeaza pe sisteme de invatamant private, sustinute partial de catre stat, dar nu controlate, unde se pun bazele unei elite . Sistemul de invatamant de stat este in general o mare cloaca, care nu va produce niciodata efecte benefice pentru societate. In aceste conditii trebuie sa reconsideram importanta acestui sistem si sa-l aducem cu picioarele pe pamant. Statul roman trebuie sa puna pe primul plan dezvoltarea invatamantul privat orientat catre cercetare si mai putin catre tiparirea de documente pe banda rulanta. Abia atunci, cand vom intelege roadele muncii unei categorii sociale si nu ale presiunilor sindicale, isi va gasi rostul o grila de salarizare unica in sistemul de stat.
 • 0 (0 voturi)    
  Comparatie (Sâmbătă, 9 mai 2009, 13:27)

  nae [anonim]

  Daca s-ar aplica modelul german in raport cu salariul mediu din Romania atunci salariile BRUTE ar arata cam asa :

  Schema A - serviciu inferior : 925 - 1275 RON
  Schema A - serviciu intermediar : 1275 - 2425 RON
  Schema A - serviciu superior : 2425 - 3350 RON

  Schema B (functii inalte) : 3000 - 6350 RON

  Schema R (judecatori si procurori)
  R1-R2 : 1900 - 3400 RON
  R3-R10 : 3750 - 6350 RON

  Schema W (profesori)
  W1 : 2100 RON
  W2 : 2375 RON
  W3 (maxim) : 2900 RON

  Reamintesc, e vorba de salarii BRUTE.
  • 0 (0 voturi)    
   evident (Sâmbătă, 9 mai 2009, 16:46)

   ean [anonim] i-a raspuns lui nae

   evident ca raportat la mediu nu ar creste spectaculos pentru majoritatea. la unii ar scade insa.

   miza mi se pare a fi alta....fiecare categorie vrea sa obtina o pozitie privilegiata in grila
 • 0 (0 voturi)    
  plagiatul nu ar fi rau! (Sâmbătă, 9 mai 2009, 16:53)

  corect [anonim]

  eu zic sa luam sistemul asa cum e si sa-l aplicam. sigur in loc de EUR vom aveam maxim RON, dar asta e nivelul. nici de asta nu sunt convins ca ne permitem, dar se rezolva rapid cu o inflatie/scadere curs daca sarim calul.

  e drept ca mai raman doua probleme:
  1. ce ne facem cu pozitiile pe care ei nici in vis nu le-au creat in sistem?
  2. s-ar putea sa fie nevoie si de reduceri de efective in functie de ponderile germane si de necesarul nostru pe diverse domenii.

  cine nu va fi multumit poate parasi sistemul. cred ca nu ar mai fi prea multe de comentat daca copiem100% un sistem dintr-o tara 'avansata'.

  insa, sunt curios ce va iesi la final =)))))
 • 0 (0 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 10 mai 2009, 17:06)

  [anonim]

 • 0 (0 voturi)    
  Nu va faceti iluzii !!! (Luni, 11 mai 2009, 11:12)

  gheorghe [anonim]

  Orice sistem functional dintr-o tara civilizata preluat in Romania si "adaptat specificului romanesc" da CHIX !!!
  Isi baga baietzii coada, isi fac praf orice chestie functionala !!!
  Cite sisteme occidentale nu s-au copiat ?!
  Stiti ceva care chiar functioneaza ?!
  Asa ca nu va mai obositi sa comentati, oricum s-alege praful, pot paria o leafa !!!
 • 0 (0 voturi)    
  salarii mai mari cu bani inexistenti (Luni, 11 mai 2009, 15:01)

  Calin [anonim]

  Poate cineva sa ma lamureasca si pe mine de unde se vor gasi bani pentru introducerea salarizarii unice, adica cresterea sustinuta a salariilor mici (majoritare), nereducand niciun salariu actual (ci doar a sporurilor si primelor imense)? Daca in prezent avem salarii inghetate din lipsa de bani la buget, de unde fonduri pentru introducerea legii de la 1 ianuarie 2010? Suna a campanie electorala.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by