Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Mugur Isarescu: presiunea asupra leului a trecut

Leul s-a apreciat puternic ieri fata de euro, cu aproape 4 bani, pana la un curs oficial de 4,128. Pe piata interbancara cotatiile au coborat si mai mult, pana sub 4,12 lei pentru un euro. Aprecierea leului vine dupa ce in conturile BNR au intrat primele 5 miliarde euro de la FMI. Guvernatorul Mugur Isarescu a anuntat ca varful presiunii asupra leului a trecut. Analistii financiari merg chiar mai departe si spun ca nu este exclus ca leul sa ajunga sub 4 unitati pentru un euro. Pe plan international moneda europeana a atins cel mai ridicat nivel din ultima luna faţa de dolar, dupa masurile neconvenţionale anunţate de BCE pentru susţinerea zonei euro.

Tot ieri Banca Centrala Europeana a redus si dobanda de politica monetara cu un sfert de punct procentual, pana la 1%.

Este un minim istoric de la crearea BCE, in 1998. Pe de alta parte, Banca Angliei a menţinut, ieri, dobanda cheie la minimul istoric de 0,5%.

Crestere spectaculoasa pe BVB

Bursa de la Bucuresti (BVB) a crescut substantial ieri cu 6,9%, pe cea mai mare lichiditate din ultimele 11 luni. Cel mai important avans a fost inregistrat pe sectorul companiilor energetice. Acţiunile Petrom au urcat cu 10%, cu o zi înainte de anunţarea rezultatelor financiare pe primul trimestru. Bursele europene au inchis insa in scadere, dupa declinul cotatiilor din domeniile minier, farmaceutic şi bancar. Si bursa americana a inchis pe rosu, investitorii marcandu-si profitul cu o zi inaintea anuntarii verdictului testelor privind stabilitatea marilor banci americane.

Barilul de petrol a depasit 58 dolari

Preţul petrolului a trecut de 58 dolari pe baril, aproape de maximul ultimelor şase luni. Numai in ultimele doua saptamani cotatia titeiului a crescut cu 15% dupa mai multe date privind atenuarea crizei economice mondiale care relanseaza consumul de energie.

BERD: Economia Romaniei va creste cu 0,4% in 2010

Estimari optimiste privind economia Romaniei in 2010. Aceasta ar putea creste cu 0,4%, prognozeaza Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare. Previzunile le depasesc pe cele de pana acum ale Comisiei Europene si Comisiei Nationale de Prognoza. Pentru acest an, BERD se asteapta la o comprimare cu 4% a economiei romanesti. Totodata institutia financiara a revizuit in scadere estimarea privind PIB-ul in Europa de Sud-Est, anticipand un declin de 3,2 procente.

Bucurestiul nu a atras nicio investitie imobiliara in acest an

Piata investitiilor imobiliare din Europa a atins cel mai scazut nivel al recesiunii actuale. In primul trimestru din 2009 au fost investiti 3,5 miliarde euro in scadere cu aproape 80% fata de perioada similara al anului trecut. Asa arata un raport al companiei de consultanta imobiliara BNP Paribas Real Estate, care monitorizeaza activitatea investitionala in 20 mari orase europene. Bucuresti, Manchester si Lille sunt orasele care nu au atras nicio investitie in primele trei luni din acest an.

Lucrarile de constructii, in crestere cu 5,2% in primul trimestru

Volumul lucrarilor de constructii din Romania a crescut cu 5,2% in primul trimestru din acest an, fata de perioada similara din 2008, arata datele Institutului National de Statistica. Cel mai mult a crescut sectorul rezidential, cu peste 21%. In schimb, segmentul cladirilor nerezidentiale a scazut cu aproape 5 procente.

De teama impozitului forfetar, zeci de mii de firme si-au intrerupt activitatea

Peste 14.000 de firme si-au suspendat activitatea luna trecuta. Cifra este cu 1330% mai mare fata de aceeasi perioada din 2008. Analistii spun ca patronii s-au grabit sa-si intrerupa afacerile de teama impozitului forfetar pentru ca oricum nu aveau profit sau functionau pe minus.

Veniturile Romtelecom au scazut cu 8%

Romtelecom a anuntat venituri in scadere cu 8% pe trimestrul intai mai ales pe sectorul liniilor de telefonie fixa. Operatorul a inregistrat, insa, cresteri pe segmentele de internet si televiziune prin satelit, dar acestea au fost mai mici din cauza crizei economice. 200 de locuri de munca au fost desfiintate luna trecuta, pentru reducerea costurilor.

Europenii pot cumpara mai usor masini noi din orice stat membru

Cetatenii Uniunii Europene isi vor putea cumpara mai usor autoturisme noi din orice alt stat membru chiar de luna aceasta. Comisia Europeana a adoptat un nou regulament care simplifica procedurile administrative. Producatorii vor fi obligati sa inmaneze cumparatorului un certificat de conformitate care dovedeste ca autoturismul indeplineste standardele tehnice din Uniune si, prin urmare, poate fi inmatriculat in orice stat membru.

Piaţa auto britanica, la minimul ultimilor 18 ani

Piaţa auto mondiala nu da semne de redresare. Vanzarile de autovehicule in Marea Britanie au coborat cu un sfert în aprilie, faţa de aceeaşi luna din 2008, ajungand la nivelul minim al ultimilor 18 ani. Aprilie a fost a unsprezecea luna consecutiva de declin al pieţei auto britanice ceea ce a determinat autoritatile sa ofere o prima de casare de 2.000 de lire sterline. Nici de dincolo de ocean nu vin vesti bune. Gigantul auto General Motors a anuntat ieri pierderi nete de 6 miliarde dolari in primul trimestru, aproape duble fata de inceputul lui 2008.

Din agenda economica a zilei:

Compania Petrom isi anunta rezultatele financiare pe primul trimestru