Royal Bank of Scotland, creditorul britanic salvat recent de la faliment de catre autoritati, a inregistrat in primul trimestru al acestui an pierderi de 857 milioane de lire sterline (959 milioane de euro), in urma deprecierilor de active si a creditelor neperformante, potrivit AFP. In perioada similara a anului trecut, grupul financiar a inregistrat un profit de 245 milioane de lire sterline.

RBS a anuntat ca împrumuturile neperfomante şi deprecierile de active legate de preluarea grupului olandez ABN Amro au totalizat 4,92 miliarde de lire sterline, fiind insa compensate de rezultatele pozitive inregistrate de divizia de investitii.

Profitul operational al bancii a crescut cu 42%, la 4,07 miliarde de lire, iar veniturile sale au ajuns la 9,7 miliarde de lire, in crestere cu 26% comparativ cu perioada similara din 2008.

RBS, puternic afectata de criza creditelor si de preluare ain 2007 a grupului olandez ABN Amro, este detinuta in proportie de 70% de guvernul britanic, care a injectat anul trecut miliarde de lire sterline in aceasta banca pentru a o salva de la faliment.

Pentru a face economii de 2,5 miliarde de lire, grupul financiar a anuntat luna trecuta ca va disponibiliza 9.000 de angajati, jumatate dintre acestia fiind din Marea Britanie.

In luna februarie, RBS a anuntat vânzarea activelor din mai multe state, printre care şi România. Planul prezentat de grup prevede impartirea afacerilor in 3 grupe de importanta. Prima grupa este cea a pietelor strategice pentru grupul britanic, care vor fi pastrate. A doua este grupa afacerilor care sunt pasibile "reorientarii", iar pentru a treia, care include si RBS Romania, banca din Marea Britanie "cerceteaza oportunitatile unui nou actionariat". In afara de Romania, in grupa a treia mai sunt incluse, printre altele, Slovacia, Portugalia, Argentina si Noua Zeelanda.