OTP a majorat dobanzile la creditele acordate angajatilor

de Dan Popa     Dan Popa's web blog
Sâmbătă, 9 mai 2009, 12:52 Economie | Finanţe & Bănci


Redau mai jos o scrisoare a unui angajat din OTP. Pe scurt, printr-un mail intern, angajatilor OTP care au luat credite in conditii mai avantajoase decat restul clientilor li s-a majorat dobanda in mod unilateral. Asa cum pateste orice client de rand al oricarei alte banci, scrie Dan Popa, pe blogul lui.

Lucrul acesta i-a revoltat pe angajatii bancii, ceea ce e normal. Anormal e ca ei sa protesteze doar cand li se majoreaza lor dobanzile, nu si oricarui alt client. E un fel de 'Dom`ne, am ajuns noi intre noi bancherii sa ne marim dobanzile?'.

Una peste alta, problema trebuie ridicata. Creditele au fost date la costuri care nu au treaba cu actuala criza, dar se invoca tocmai criza pentru cresterea costurilor. E ca si cum vanzatorul de paine care v-a vandut acum o luna o franzela v-ar mai cere azi inca un rest de bani pe acea franzela, pentru ca intre timp a lovit criza.

Iata scrisoarea:

"Buna ziua, as dori sa va semnalez o situatie de incalcare a prevederilor OUG nr.174/2008.

OTP Bank Romania a modificat in mod abuziv dobanzile percepute la creditele in sold ale clientilor - salariati proprii, incepand cu 01.05.2009, desi conform contractelor dar si legislatiei in vigoare nu avea acest drept.
Toti salariatii au fost efectiv obligati sa semneze notificari prin care sunt de acord ca dobanda sa le fie majorata cu 1%, desi in contract era precizata o formula clara, Euribor/Libor + marja %. Practic, banca si-a notificat clientii ca, incepand cu data de 01.05.2009, marja creste cu 1%, Euribor/Libor+marja+1%, contrar prevederilor OUG 174/2008 precum si prevederilor contractuale, care prevad ca orice modificare se face prin acordul partilor, prin act aditional.

De asemenea si OUG mentionata prevede la fel, ca orice modificare trebuie sa se faca numai prin acordul clientului si prin act aditional. Acordul a fost obtinut, insa in conditii de forta. Nu s-a respectat nici termenul de 30 zile, conform OUG. Practic, totul s-a facut intr-o saptamana, de la trimiterea mailul de informare, la semnarea notificarilor si modificarea dobanzii in sistem.

De asemenea, banca isi anunta salariatii proprii printr-un mail intern ca si in viitor aceasta marja urmeaza sa fie revizuita in functie de deciziile unor comitete interne. Acum, practic, contractele pot fi modificate oricand de catre banca, oricand putand sa ne asteptam la viitoare cresteri ale marjei.

Va rog sa luati atitudine impotriva unui astfel de comportament abuziv.
Acest abuz este evident mai ales luand in calcul si prevederile art 9 3, punctul e), din OUG 174/2008 a ANPC, referitor la interdictia adresata bancilor de a mai modifica dobanzile din elemente ce nu tin de evolutii externe, ci de propriile decizii (ex. variatia fata de Euribor, Libor este admisa, pe cand cresteri arbitrare in functie de 'evolutiile pietei' nu mai sunt admise).

Va stau la dispozitie cu precizari suplimentare, insa doresc sa-mi pastrez anonimatul, din motive care cred ca sunt lesne de inteles. Practic, exista o teama generala la nivelul colegilor de a protesta, intrucat fiecare s-a gandit la eventuale represalii daca nu semneaza notificarea respectiva. Din punct de vedere juridic, notificarea este nula, intrucat nu a fost intocmit un act aditional, insa nimeni nu are curajul sa se impotriveasca.

Va confirm ca a fost transmis un mail intern, prin care tuturor salariatilor le-a fost adus la cunostinta ca trebuie sa semneze in decurs de 2 zile notificari privind majorarea marjei, cu aplicabilitate peste 5 zile (1 mai), precizandu-se ca se vor strange liste cu acei salariati care din diverse motive nu doresc sa semneze. Practic s-a exercitat o presiune psihologica asupra colegilor care nu ar fi fost de acord cu acea modificare.

Justificarile aduse de banca sunt extrem de nefundamentate, cu atat mai mult cu cat riscul de tara este in scadere acum, costurile cu rezerva minima obligatorie tocmai sunt pe cale sa se reduca (prin ultimele reglementari BNR) si mai ales datorita faptului ca aceste credite sunt deja luate de banca, cu fonduri atrase in trecut, la costuri neafectate de actuala criza. Orice modificare de costuri ar fi acceptabila pentru creditele noi, ce se acorda de azi inainte, dar nu si pentru creditele deja trase, pentru care banca este acoperita sau ar fi trebuit sa fie acoperita la riscurile generate de cresterea CDS pe Romania sau alte riscuri.

As dori sa va rog sa expuneti public aceasta problema poate in acest fel vom corecta acest abuz. Eu cred in forta mass mediei si a institutiilor statului.

Va multumesc si va stau la dispozitie pentru precizari.

Comenteaza pe Dan Popa's weblog.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


2444 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  tare (Sâmbătă, 9 mai 2009, 13:17)

  Ghita [anonim]

  Una peste alta, problema trebuie ridicata. Creditele au fost date la costuri care nu au treaba cu actuala criza, dar se invoca tocmai criza pentru cresterea costurilor. E ca si cum vanzatorul de paine care v-a vandut acum o luna o franzela v-ar mai cere azi inca un rest de bani pe acea franzela, pentru ca intre timp a lovit criza.

  din cele de mai sus rezulta pentru a nush cata oara ca nu ai absolut nici o idee despre cum functioneaza creditul bancar. poti scrie cu succes la rubrica de necrologuri.
 • 0 (0 voturi)    
  hai sictir! (Sâmbătă, 9 mai 2009, 13:48)

  BNR-ul [anonim]

  Dar cand OTP a acordat salariatilor credite la dob preferentiale, atunci acestia nu au fost deranjati asa tare nu? Chiar daca era in mod evident o favorizare, nu??? Hai sictir, magarilor angajati in banci pe pile si trafic de influenta!
 • -1 (1 vot)    
  Concediati (Sâmbătă, 9 mai 2009, 13:51)

  Neacornel [anonim]

  Eu cred ca toti angajati care reclama trebuie dati afara.
  • +1 (1 vot)    
   Sa fim seriosi (Luni, 11 mai 2009, 9:03)

   Eu [anonim] i-a raspuns lui Neacornel

   Este normal ca o societate comerciala sa isi bonifice angajatii in diverse moduri. In banci au ales sa le ofere dobanzi mai mici, din diverse motive, unul fiind si acapararea unui portofoliu de clienti care nu vor fi niciodata rau platnici.

   Nu mai dati apa la moara proverbului cu capra vecinului.

   Ar fi mai bine sa vedeti ce argumente au folosit cei din OTP, si sa ridicati aceeasi problema cand o banca va dori sa modifice dobanda la creditul pe care l-ati luat.

   Nu va mai ofticati doar ca sa pareti ofticati.

   O zi buna in continuare
 • +3 (3 voturi)    
  peste tot e asa (Sâmbătă, 9 mai 2009, 14:28)

  The Saker [utilizator]

  si eu lucrez in sistemul bancar; peste tot au facut magarii din astea; la noi s-au trimis spre semnare angajatilor, acte aditionale la contractele de credit prin care precizau ca banca isi rezerva dreptul sa modifice unilateral dobanda "in functie de evolutia pietei" (sic) dupa ce angajatul va parasi banca , " indiferent din ce moive".
  tin sa precizez un lucru, insa: nu esti obligat se semnezi; totul tine de atitudinea, caracterul fiecaruia. ei merg pe fatorul psihologic, mizeaza ca angajatii sunt speriati si vor semna, caci altfel ii da afara.
  Eu, personal, nu am semnat.
 • 0 (0 voturi)    
  adica cum? (Sâmbătă, 9 mai 2009, 16:12)

  Catelu [anonim]

  Individul a luat un credit cu dobanda variabila, acum dobanda variaza, si solicita "sa luati atitudine". Mai exact cine sa ia atitudine? Hotnews.ro? Sau eu?
  Daca intelegerea dintre el si banca contravine legii, de ce nu face o plangere la tribunal?
 • 0 (0 voturi)    
  ironia (Sâmbătă, 9 mai 2009, 17:13)

  da-da-da-daaaaaaaaaaa [anonim]

  uite ca angajatii iau teapa! cate tepe au dat ei clientilor din pozitia de reprezentanti ai bancilor cu cea mai mare seninatate? totul pentru vanzari, totul pentru profit! acum poate realizeaza si ei cum se simt clientii lor ;)
 • 0 (0 voturi)    
  credite (Duminică, 10 mai 2009, 0:03)

  anonim angajat [anonim]

  cine a facut acesta scrisoare nu stie ce conditii sunt in alte banci. Eu zic ca aceste credite date de OTP pt. angajati sunt super convenabile, asa ca ar trebui sa spuna macar multumesc.
 • 0 (0 voturi)    
  Protectia consumatorilor, nu articole in presa (Duminică, 10 mai 2009, 0:18)

  OPC [anonim]

  Nu mi se pare corect cum a procedat nici angajatul bancii. Ai o problema de incalcare de legislatie? Ai unde sa te adresezi, dar pana la a publica in presa e cale lunga.
  Cred ca angajatul bancii nici nu prea avea voie sa faca publice astfel de detalii.

  Seamana, din afara tarii, cu ceea ce a facut Becali cand i s-a furat masina: i-a sechestrat si batut pe hoti. Asa si cu emailul de la angajat si publicarea lui pe hotnews, suna a propria razbunare.

  Criticati sistemul bancar ca e imperfect, dar nici cu jurnalismul nu ma laud. Vorbesc de etica. Si uite asa ne educam generatiile care vin, prin astfel de 'exemple'.
 • +1 (1 vot)    
  sa nu ne lasam inselati de banca (Duminică, 10 mai 2009, 5:47)

  din_timis [anonim]

  in calitate de client al OTP(nu lucrez la banca lor), va pot relata ca si la mine au avut o tentativa
  de a ma excroca si de a imi mari dobanda in mod nejustificat.
  In principiu mi-au trimis o scrisoare de notificare in care conditionau o modificare a dobanzii de cumpararea unui serviciu de la ei.
  Exact asa era formulata notificarea.
  Desi nu am cumparat nimic de la ei si in mod clar am mers la banca si i-am informat ca nu doresc sa cumpar nici acum nici in viitor,
  ei mi-au aplicat o dobanda abuziva de 6,99% in loc de formula care era spiritul contractului si formula care m-a atras la vremea cand am luat credit de la ei.
  Formula este 5,5+LiborCHf la 3 luni.
  Dar ei au anticipat ca va scade LIBORUL si desigur a si scazut de 7,xx ori.
  Dupa formula ar trebui sa platesc sub 5,9%. In realitate, banca vrea sa modifice unilateral dobanda si sa imi ia dobanda nejustificata, cat vor ei.
  Totusi la mine in contract nu scrie explicit ca banca poate modifica unilateral dobanda.
  Insa am vazut contracte OTP unde se scrie explicit lucru asta.
  Sincere condoleante pentru cei care au semnat asa ceva!!!

  Dupa o lupta de cateva luni de zile, in care am implicat si ANPC, am reusit sa dovedesc banca OTP si sa ii oblig sa respecte contractul.
  Procesul a fost foarte greu si banca nu a fost deaccord sa respecte contractul decat sub amenintarea amenziilor ANPC,
  amenzicerute expres de mine pentru notificare mincinoasa, foloase necuventie prin aplicare abuziva a contractului de credit, nerespectarea
  termenelor legale de a raspunde la sesizarile ANPC.

  Lupta mea, nu e complet incheiata, pentru ca banca cica asteapta de la mine sa semnez un act aditional.
  Logic eu nu vreau sa semnez un act aditional.
  Eu am un contract cu ei care ar trebui respectat de catre banca.

  Rog toata lumea care are contract cu 5,5+LiborCHf la 3 luni si este abuzat de catre banca sa se adreseza ANPC.
  Doar asa putem dovedi banca.
  • 0 (0 voturi)    
   dobanda otp (Joi, 17 septembrie 2009, 13:30)

   intel77 [anonim] i-a raspuns lui din_timis

   Sunt in aceeasi situatie cu tine si as dori sa putem discuta mai multe pe messenger..//
 • 0 (0 voturi)    
  Verba volant scripta manent (Marţi, 12 mai 2009, 9:23)

  igor [anonim]

  Este normal ca banca sa nu aiba in contractele de credit clauza de majorare a dobanzii unilateral, pentru ca ar fi o incalcare a legilor in vigoare si bine-inteles este o clauza abuziva. Ulterior banca incearca sa te agate sa semnezi acte aditionale. vezi si scandalul in care a fost implicata si Banca Tiriac.
  Este o mare greseala sa semenzi acte aditionale atata timp cat nu iti pune nimeni pistolul la cap.
  Fara sa se acopere de hartii, banca nu face nimic. Pe vorbe nu majoreaza domanzile. Cu respect
  • 0 (0 voturi)    
   sub lege libertas (Marţi, 12 mai 2009, 10:13)

   vorenius [anonim] i-a raspuns lui igor

   OUG174/2008 PREVEDE LA ART 93):
   “h) sunt interzise clauzele contractuale care dau dreptul furnizorului de servicii financiare să modifice unilateral clauzele contractuale fără încheierea unui act adiţional, acceptat de consumator;
   i) orice notificare cu privire la modificarea conţinutului clauzelor contractuale referitoare la costuri va fi transmisă consumatorilor cu cel puţin 30 de zile înainte de intrarea acesteia în vigoare. Consumatorul are la dispoziţie un termen de 15 zile de la primirea notificării pentru a comunica opţiunea sa de acceptare sau de neacceptare a noilor condiţii. Neprimirea unui răspuns din partea consumatorului în termenul menţionat anterior nu este considerată acceptare tacită;
 • 0 (0 voturi)    
  OTP...."AVEM INCREDERE" (Joi, 16 iulie 2009, 13:59)

  PROSTU [anonim]

  De 3 luni merg la banca si vorbesc la telefon si pe mail cu cei din CENTRALA si toti imi zic ca rata se modifica in functie de POLITICA BANCII.
  Si cand ii intreb care e POLITICA BANCII nu stie nimeni sa zica ceva; sunt PENIBILI.
  Are cineva un raspuns de la OPC?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by