Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Surse guvenamentale: veniturile bugetare au crescut cu 25% in luna aprilie

Veniturile la bugetul de stat au crescut cu 25% in aprilie fata de martie, la 15 miliarde lei, pe fondul unor incasari mai mari din CAS si din impozitul pe profit, au declarat, pentru NewsIn, surse guvernamentale. De asemenea, deficitul bugetar pe primele patru luni este de maximum 1,7% din Produsul Intern Brut, au precizat sursele. Pentru finalul trimestrului doi tinta de deficit convenita cu FMI este de 14,5 miliarde lei.

Ministrul Muncii: revenire a economiei si mai putin de 800.000 de someri in 2009

Romania ar putea avea mai putin de 800.000 de someri la sfarsitul anului, cat se estimase initial, a declarat pentru NewsIn, ministrul Muncii. Marian Sarbu argumenteaza ca in aprilie numarul somerilor a crescut cu doar 0,1% fata de martie, ceea ce ar putea insemna o imbunatatire a economiei romanesti. Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca anuntase, saptamana trecuta, ca numarul somerilor a depasit cifra de 500.000 la sfarsitul lunii aprilie, un nou nivel maxim al ultimilor trei ani.

Controale la comerciantii ilegali de pe drumurile nationale

Solutii de criza de la Compania de Autostrazi si Drumuri Nationale. Comerciantii de pe marginea soselelor care nu platesc pentru ca folosesc drumul national vor fi controlati si taxati. Sunt vizati circa 2.500 de comercianti ilegali. Veniturile de utilizare a zonei drumurilor sunt de peste 3,7 milioane lei in primul trimestru, bani insuficienti pentru intretinerea drumurilor, sustine compania.

Germania va anunta pana la sfarsitul lunii daca salveaza Opel

Guvernul de la Berlin va decide pana la sfarsitul acestei luni daca va acorda garantii de stat constructorului auto Opel aflat in dificultate financiara. Anuntul a venit de la un responsabil social democrat din coalitia aflata la putere. Pana acum, italienii de la Fiat si-au anuntat intentia de a achizitiona divizia europeana a constructorului General Motors. Si compania rusa GAZ ar putea sa faca o oferta pentru achizitia unei participatii la capitalul Opel.

Exportatorii de petrol, amenintati de o recesiune prelungita

Economiile tarilor exportatoare de petrol din Orientul Mijlociu ar putea suferi o recesiune prelungita din cauza scaderii cererii si a pretului titeiului, estimeaza FMI intr-un raport publicat ieri. In acelasi timp, un oficial din Kuweit a estimat ca OPEC nu va reduce productia de petrol in cadrul urmatoarei intruniri care va avea loc spre finalul lunii mai.

Prima pierdere din ultimii opt ani a companiei lui Warren Buffett

Compania de investitii a miliardarului american Warren Buffett a anuntat pierderi, pentru prima data in ultimii opt ani. Acestea se ridica la peste 1,5 miliarde dolari, pe primul trimestru, din cauza actiunilor cumparate la companii petroliere intr-un moment nefavorabil, scrie BBC. Compania a cumparat actiuni ale unor grupuri petroliere inaintea ieftinirii puternice a petrolului, spre finalul lui 2008.

Turcia refuza cererea FMI de reducere a cheltuielilor

Turcia refuza in continuare sa-si reduca cheltuielile, conditie impusa de Fondul Monetar International pentru a-i acorda un imprumut. Premierul Tayyip Erdogan spune ca trebuie continuate investitiile pentru a crea noi locuri de munca. Guvernul de la Ankara poarta discutii de mai mult timp cu reprezentantii Fondului pentru un imprumut de pana la 45 miliarde dolari, necesari consolidarii economiei aflata in pragul recesiunii.

Elvetia: posibile restrictii pe piata muncii pentru cetatenii UE

Guvernul Elvetiei, unde somajul a crescut semnificativ in ultimele luni, va analiza saptamana aceasta posibilitatea introducerii temporare a unor restrictii pe piata muncii pentru cetatenii Uniunii Europene. Daca aceasta clauza este activata, restrictiile vor viza timp de maximum doi ani imigrantii din primele 15 tari membre. Numarul somerilor a crescut in Elvetia cu peste 35% in aprilie, fata de aceeasi luna a anului trecut.

Curs BNR: un euro = 4,1380 lei

Leul incepe saptamana la un curs de 4,138 fata de euro, dupa ce vineri s-a depreciat usor. Fata de dolarul american, moneda nationala s-a apreciat pana la 3,088.

Agenda economica a zilei:

Angajatii combinatului siderurgic ArcelorMittal Galati intra, de luni, in somaj tehnic pentru cate zece zile, pana la sfarsitul lunii iulie.

PNL prezinta motiunea de cenzura pe tema impozitului forfetar si a OUG privind deconcentratele