Dupa ce in ultimele luni analistii straini s-au intrecut in a prognoza un colaps al economiei romanesti, iata ca lucrurile incep usor usor sa se indrepte. Am sa expun mai jos motivele care ma fac sa cred ca economia a depasit socul initial si ca momentul cel mai greu al crizei a trecut.

Somajul

Anuntul de saptamana trecuta al ANOFM conform caruia numarul somerilor a ajuns la 518.000 a fost tratat cu superficialitate de presa de profil, toti scotand in evidenta faptul ca rata somajului a crescut la 5,7% si ca numarul somerilor a depasit “jumatate de milion de oameni”.

Daca intram in detalii insa, vedem ca numarul persoanelor trimise in somaj in luna aprilie a scazut dramatic comparativ cu lunile anterioare ajungand la 5.050, comparativ cu 41.466 in ianuarie, 32.953 in februarie si 35.761 in martie. Luand in considerare atat cifrele cat mai ales tendinta de scadere a ratei de crestere a somajului manifestata in ultimele 3 luni, putem deduce faptul ca cel putin pentru moment, in sectorul privat (care a generat 99% dintre someri) ajustarea numarului de angajati la noile conditii economice si-a consumat cea mai mare parte din potential. Asta nu inseamna ca rata somajului nu va mai creste, ci ca va creste din ce in ce mai lent. Nu cred in atingerea numarului de 1 milion de someri pana la sfarsitul lui 2010.

Pe viitor, sunt posibile doua scenarii: (i) tendinta de scadere a ritmului de crestere a somajului se va mentine, confirmand cele spuse mai sus sau (ii) in lunile urmatoare va urma un al doilea val de concedieri, generat de ineficienta si incoerenta actiunilor Guvernului. Din punctul meu de vedere, exista 70% sanse ca primul scenariu sa se materializeze. Graficul de mai jos este elocvent pentru a vedea evolutia lunara a numarului concedierilor.

Citeste restul materialului si comenteaza pe khris.ro.