Uniunea Europeana va efectua teste de stres ale sistemului sau bancar pentru a vedea daca poate face crizei financiare si a determina daca este capitalizat in mod adecvat, au declarat surse din cadrul UE, citate de Reuters.

Testele de stres vor fi efectuate de catre autoritatile nationale, urmand sa fie finalizate pana in septembrie.

"Decizia a fost luata de ministrii de finante din Uniunea Europeana. Ei au cerut Comitetului Supraveghetorilor din sistemul bancar european (CEBS) sa organizeze un test de stres", a declarat o sursa, adaugand insa ca "acestea nu sunt teste ale unor institutii individuale, asa cum fac americanii. Este mai degraba un test de stres colectiv, care ar trebui sa indice gradul de rezistenta al sistemului bancar din UE in ansamblul sau".

Sursa a mai precizat ca testul "va arata daca e necasar capital aditional sau daca bancile sunt capitalizate suficient pentru actuala situatie".

Informatia privind testele de stres a venit in aceeasi zi in care directorul FMI pentru Europa, Marek Belka, a declarat ca Fondul doreste ca bancile europene sa fie supuse unor teste de stres similare cu cele aplicate institutiilor financiare din SUA.