Avand in vedere discutiile interminabile legate de perceptia investitorilor in ceea ce priveste Europa de Est, m-am gandit ca ar fi util sa aruncam o privire asupra indicelui care masoara sentimentul european al cresterii economice (ESI) aferent unora dintre aceste tari.

Astfel, ESI aferent Romaniei este de 65.5 puncte, in scadere fata de inceputul anului cand era de 79.5 puncte, insa in crestere usoara fata de martie (64.3). Exista o intreaga dezbatere privitoare la mersul economiei romanesti in acest an, prognozele variind intre -5% si 0% in cea ce priveste evolutia PIB si intre 3.95 si 4.7 cand vine vorba despre cursul valutar. Oricum, se pare ca primele semne de stabilizare au aparut deja, am vorbit despre ele aici.

In Ungaria, ESI are o valoare de 34.5 puncte, in scadere cu 60% comparativ cu luna mai 2008, aceasta valoare fiind cea mai mica dintre toate tarile membre UE. In acest an, Ungaria si-a ales un nou prim ministru cu un mandat limitat la un an si cu scopul clar de a scoate tara din criza.

Citeste restul materialului si comenteaza pe khris.ro.