Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P) a mentinut joi ratingul Romaniei la nivel speculativ (junk), in contextul in care economia tarii a intrat intr-o recesiune grava, informeaza agentia, citata de NewsIn. Totodata S&P a confirmat ratingul 'BB+/B' pentru credite in valuta si calificativul 'BBB-/A-3' pentru credite in lei ale Romaniei, in contextul riscurilor financiare cu care se confrunta tara.

Agentia a mentinut ratingul la nivel speculativ in contextul in care somajul se extinde si ar putea depasi nivelul de 11% pana in 2011.

Perspectiva asociata ratingurilor ramane 'negativa', a indicat S&P.

"In opinia noastra, economia Romaniei continua sa se confrunte cu riscuri financiare ample, din cauza scaderii abrupte a cererii externe si a ingustarii canalului de creditare comerciala, care si-a lasat amprenta asupra cererii interne", a declarat analistul Marko Mrsnik de la Standard & Poor's.

Agentia de evaluare financiara afirma ca economia a intrat intr-o recesiune grava, iar deficitul de cont curent se ajusteaza si ar putea sa se ingusteze pana la mai putin de 6% din PIB in 2009.

Rezultatul acestor evolutii este o temperare a cresterii salariilor si a inflatiei, desi evolutia acesteia depinde de o posibila continuare a deprecierii cursului valutar.

S&P sustine ca somajul se extinde si ar putea depasi nivelul de 11% pana in 2011, desi perspectivele raman nesigure.