Un punct de vedere corect
El a atras atentia ca se repeta astfel episodul din Japonia anilor 90, cand aceeasi incercare de salvare a sistemului bancar a condus in cele din urma la aparitia unor banci “zombie”, la o incetinire a cresterii economice si la deflatie. Practic, in perioada respectiva, o serie de banci din Japonia au fost mentinute artificial in viata prin injectii de capital de la stat, nefiind lasate astfel sa falimenteze.
Ele nu au reusit insa sa depaseasca dificultatile, fiind banci moarte din punct de vedere al activitatii, desi oficial erau in viata. In timp, ele s`au transformat din zombie in “vampiri”, absorbind banul public intr`o maniera insatiabila.
De asemenea, riscul dobanzii aproape de zero – daca acest nivel e mentinut mai multa vreme - e de natura a descuraja economisirea (ce rost are sa iti plasezi bani la randamente scazute?), incitand oamenii sa caute plasamente alternative mai avantajoase, in alte tari cu dobanzi mai bune. Efectul? Moneda nationala din tara respectiva slabeste, cu toate efectele ce decurg de aici (castigul exportatorilor fiind singurul benefic).
Citeste si comenteaza pe Dan Popa's Weblog.

Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?