Produsul intern brut al Romaniei a scazut cu 2,6% in primul trimestru din 2009, comparativ cu ultimele trei luni ale anului trecut, antrenand astfel intrarea tarii in recesiune tehnica, dupa noua ani de crestere economica.

Reculul activitatii economice in raport cu primul trimestru din 2008 a fost si mai abrupt - 6,4%, potrivit cifrelor provizorii prezentate vineri de Institutul National de Statistica.

PIB-ul se contractase deja cu 3,4% in ultimul trimestru din 2008, ceea ce inseamna ca Romania a intrat in recesiune.

Contractia PIB-ului, mai severa deca se asteptau analistii, si intrarea in recesiune intervin dupa o crestere economica de 7,1% in 2008, una dintre cele mai puternice rate din Europa.

Dupa previziunile optimiste pentru 2009 si un prim proiect de buget bazat pe o crestere de 2,5%, Guvernul condus de Emil Boc a trebuit sa accepte realitatea si sa admita ca Romania nu va putea evita criza economica globala, noteaza AFP.

Consumul gospodariilor, care a sustinut masiv cresterea economica in 2008, a incetinit si el de la inceputul anului, in timp ce productia industriala a scazut in martie pentru a sasea luna consecutiv.

In timp ce marile companii isi incetinesc activitatea, din cauza lipsei de comenzi, guvernul spera intr-un an agricol bun, care ar putea frana scaderea PIB-ului.

Estimarile FMI arata ca PIB-ul se va contracta cu 4,1% in 2009.