Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Mugur Isarescu: dobanzile vor scadea, BNR va reduce rezervele obligatorii si va cumpara valuta

Creditarea va fi reluata, iar dobanzile nu pot sa mearga decat in jos tinand cont de fundamentele economice actuale, s-a aratat convins ieri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. El a spus ca Banca Centrala va reduce rezervele obligatorii ale bancilor si va cumpara valuta. Rezervele minime obligatorii trebuie aduse si la lei si la valuta la 2 pana la 5%, pentru a ne apropia de conditiile pentru intrarea in zona euro, a explicat guvernatorul. Unul alt argument adus de Mugur Isarescu este ca bancile sunt in competitie pentru a nu-si pierde clientii. La dobanzile actuale atat persoanele fizice cat si societatile nu se mai pot atinge de credite. De exemplu, la imprumuturile in lei unele banci practica si dobanzi de 25%.

Standard and Poor's a mentinut evaluarea negativa a economiei. La Bucuresti autoritatile vad insa semne de revenire

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, afirma ca economia a aratat semne de îmbunatatire în aprilie. El sustine ca aceasta evolutie s-a inregistrat si datorita reformelor bugetare. Si guvernatorul BNR crede ca economia romaneasca s-a comportat bine în primul trimestru, iar rezultatele au fost peste asteptari. El a spus ca Romania a devenit un exemplu pozitiv despre cum sa reactionezi în fata crizei, gratie acordului de împrumut extern. Comentariile ministrului de Finante au venit dupa ce agentia de evaluare Standard and Poor's a anuntat ieri ca mentine ratingul Romaniei la nivel speculativ, clasa nerecomandata investitiilor.

Subsidiarele romanesti pierd clienti si profit dupa ce bancile mama au redus liniile de finantare

Bancile mama din Grecia si Austria au redus liniile de finantare catre subsidiarele lor din Romania cu aproape 2,3 miliarde de euro, între septembrie 2008 si martie 2009. Scaderea a fost mai mare catre filialele grecesti. In aceeasi perioada, potrivit datelor prezentate de viceguvernatorului BNR, Eugen Dijmarescu bancile franceze au sporit liniile de finantare catre subsidiarele romanesti cu 722 de milioane de euro, iar cele din Italia cu 134 de milioane de euro. Si bancile olandeze au crescut fondurile pentru subsidiarele din Romania, cu 36 de milioane de euro. Sustinerea s-a vazut cel putin in cazul ING care a anuntat pentru trimestrul intai un profit brut in crestere cu aproape 250% pana la 121 milioane de lei. Pentru subsidiara bancii austriece Raiffeisen, primul trimestru s-a concretizat in mai putini clienti si profit cu peste 55% mai mic.

Dacia merge din ce in ce mai bine pe timp de criza

La uzina Dacia salariatii vor lucra si sambata pana la sfarsitul lui iulie, pentru a fi onorate comenzile. Cererea creata de programele de tip Rabla din mai multe tari europene a determinat conducerea sa mareasca productia la 1.340 de masini pe zi. Ca modelele ieftine prind mai bine pe timp de criza se vede si din ultimele date ale Asociatiei Constructorilor Europeni de Automobile. Astfel, in topul marcilor europene, Dacia a urcat cu 1,4 la suta. Volkswagen ramane marca auto cu cea mai mare cota de piata din Europa, 11,3%. Ford, Fiat si Opel trec de 7%.

SUA: crestere puternica a numarului somerilor din cauza sectorului auto

Ramanem tot in sectorul auto, dar cel de dincolo de Ocean. Din cauza concedierilor tot mai numeroase din acesta industrie, numarul somerilor in Statele Unite a crescut foarte mult saptamana trecuta. Potrivit Departamentului Muncii, cei mai multi disponibilizati sunt de la constructorul Chrysler, care a intrat sub protectia legii falimentului in 30 aprilie. De la inceputul anului in fiecare saptamana cel putin 600.000 de americani au ramas fara loc de munca. Incercand sa-si imbunatateasca situatia, un sfert dintre dealeri vand masinile sub pretul de achizitie, doar pentru a scapa de stocuri.

Spania: cea mai mare contractie a economiei din ultimii 50 de ani

Dupa 14 ani de crestere economica, Spania a avut in primul trimestru cea mai mare contractie a economiei din ultimii 50 de ani, arata date preliminare, citate de BBC. Potrivit statisticilor ce urmeaza sa fie publicate saptamana viitoare, Produsul Intern Brut s-a redus cu 2,9% fata de perioada similara a anului trecut. In Germania analistii estimeaza o explozie a deficitului bugetar. Anul acesta se asteapta ca statul german sa anunte cel mai mare deficit din istorie: aproximativ 80 de miliarde de euro. Pana in 2012 acesta ar urma sa atinga 316 de miliarde de euro.

Leul isi continua deprecierea in fata monedei europene si a dolarului

Leul a pierdut ieri peste trei bani fata de moneda europeana. Cursul oficial pentru astazi este de 4,189 unitati pentru un euro, nivel maxim al ultimelor sapte sedinte. Moneda nationala s-a depreciat si un fata doalrului, cu peste patru bani pana la 3,082.

Bursa de la Bucuresti si-a accentuat declinul

Bursa de la Bucuresti a avut ieri o noua zi pe rosu. Actiunile SIF-urilor au inregistrat pierderi de peste 8%, ajungand in aceasta saptamana la cel mai abrupt declin, de circa 22 de procente. Principalele burse europene au închis insa in usoara crestere, sustinute de sectorul bancar, dupa trei zile consecutive de scaderi, Bursa americana a revenit aseara pe plus dupa ce in sedinta anterioara avusese o cadere severa.

Din agenda economica a zilei:

INS prezinta datele privind evolutia PIB pe primul trimestru din 2009

Dezvoltatorul imobiliar Impact prezinta rezultatele financiare pe primul trimestru al anului

Ultima zi de depunere a declaratiilor de venit pe 2008 la Administratiile Financiare