Fondul Monetar International (FMI) este pregatit sa relaxeze conditiile fiscale ale acordului de imprumut extern incheiat cu Romania, dar si cu Letonia si Ungaria, a declarat pentru Reuters un consilier al Fondului. Initiativa FMI vine in contextul inrautatirii situatiei economice in regiune, a adaugat sursa citata.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, spune insa ca tara noastra nu are nici un motiv sa ceara acest lucru. El a declarat pentru NewsIn ca Guvernul estimeaza ca tendinta de scadere a economiei se va tempera la sfarsitul trimestrului II si începutul trimestrului III cand se va relua cresterea economica.

Ministrul a explicat ca sunt semnale pozitive in acest sens. Intre acestea: investitiile straine au scazut mai putin decat estimarile, cursul de schimb s-a stabilizat, iar in aprilie a crescut cu 60% ponderea lucrarilor in constructii.

Declaratiile vin dupa ce vineri Institutul National de Statistica anuntase cea mai abrupta scadere a PIB-ului Romaniei din ultimii 11 ani, 6,4%.

Initiativa FMI vizeaza si Letonia si Ungaria si vine in contextul inrautatirii situatiei economice in regiune, a declarat pentru Reuters un consilier al Fondului.

Letonia si Ungaria cerusera deja FMI cresterea deficitului bugetar la 7%, respectiv 3,9%.

Pentru Ucraina, Fondul ar putea suplimenta finantarea initiala în valoare de 16,5 miliarde de dolari, a mai precizat oficialul FMI.