Valoarea activelor bancilor din Romania au crescut in primul trimestru al acestui an cu 5,66% fata de finele anului 2008, la 332,46 miliarde de lei, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Fata de aceeasi perioada a anului trecut, activele bancilor s-au majorat cu 25,71%.

In acelasi timp, indicatorul de solvabilitate, adica raportul dintre fondurile proprii si activele ponderate in functie de riscuri, a scazut usor comparativ cu finele anului trecut, de la 12,34% la 12,03%. Limita minima pentru indicatorul de solvabilitate este de 8%.

Raportul dintre credite acordate clientelei si depozite atrase a crescut usor in primul trimestru, dupa ce in ultimul trimestru al anului trecut a scazut. Astfel, acest indicator a crescut de la 122,06% in trimestrul patru din 2008 la 124,66% in prima parte a anului.

Raportul dintre creditele restante si indoielnice si total portofoliu de credite la valoare neta aproape s-a dublat insa comparativ cu finele anului trecut, de la 0,35% la 0,66%. Imprumuturile restante si indoielnice aveau o pondere de 0,52% in totalul activelor bancilor la finele lunii martie, fata de 0,31% la 31 decembrie 2008.

Datele BNR arata ca rata anualizata a rentabilitatii activelor si rata anualizata a activelor au trecut pe minus, in conditiile in care sistemul bancar romanesc a intrat pe pierdere in primul trimestru al acestui an.

Nicolae Cinteza declara in data de 30 aprilie ca sistemul bancar romanesc a intrat pe pierdere in primul trimestru, pe fondul cresterii rapide a provizioanelor in primele doua luni ale anului. Directorul directiei de supraveghere din BNR estima ca pierderile bancilor s--au ridicat la 50 milioane de euro in primele trei luni.

"Personal suspectez un transfer al provizioanelor din 2008 pe 2009 pentru a inchide anul cu rezultate pozitive. In ianuarie si februarie, provizioanele au crescut semnificativ, iar sistemul bancar a inregistrat, in premiera, pierderi. Abia in martie s-a observat o revenire, dar soldul a ramas tot pe pierdere", a declarat acesta.

El a mai aratat ca BNR a declansat in luna februarie o investigatie in sistemul bancar pentru a vedea modul in care bancile si-au constituit provizioanele la sfarsitul anului trecut.