Legea salarizarii unice a bugetarilor poate creste somajul in sectorul privat
In acest moment, salariul minim pe economie este de 600 lei, cel mediu este prognozat sa atinga 1800 lei in 2009 iar in sectorul bugetar, salariul mediu este cu 20% mai mare decat cel mediu pe economie (avem o situatie de-a dreptul debila in care cei care produc banii, castiga mai putin decat cei care ii consuma).
Acum, sa vedem ce inseamna corelarea in doar 3-4 ani a salariilor bugetarilor conform noii legi de salarizare. Aceasta lege presupune aducerea aproximativ la acelasi nivel a salariilor diferitelor profesii aflate pe aceeasi treapta de salarizare, prin cresterea salariilor mici. Pe scurt, un profesor de liceu gradul I, se afla pe aceeasi treapta de salarizare cu un Curier de Relatii din MAE, singura problema fiind faptul ca acesta din urma castiga de 4 ori mai mult decat profesorul de liceu.
Prin urmare, salariul profesorului va creste cu minim 100-150% in urmatorii 3-4 ani, pentru a ajunge la un nivel cat de cat decent comparativ cu venitul bugetarului din MAE. Exista insa cu mult mai multi profesori decat curieri, astfel incat peste 75-80% dintre persoanele aflate la acelasi nivel al grilei de salarizare vor avea lefurile marite. Si nu vorbim despre o marire de 20-30-40%, ci despre o dublare in cel mai rau caz.
Generalizand la nivelul intregului sector bugetar, din cei 1.4 milioane de slujbasi ai statului, minim un milion vor avea salariile dublate sau chiar triplate in urmatorii 3-4 ani astfel incat, conform declaratiilor d-lui Marian Sarbu, salariul minim pe economie va creste de la 600 lei cat este acum, la 1500-1600 lei pana in 2012. Acest lucru inseamna o crestere anuala de ~30% atat a salariului minim pe economie, cat si a salariului mediu in sectorul bugetar care, dupa ce aceasta lege va fi aplicata, va depasi cu siguranta 1000 eur/luna, mai ales stiind ca Guvernul nu poate tine pe loc timp de 4 ani nici salariile mari - si acestea vor creste, dar mai putin.
Iar aceste cresteri uriase de salarii nu vin ca urmare a vreunei evaluari a competentelor bugetarilor si nu sunt nici insotite de o restructurare a acestui sector, ci vin doar ca urmare a aplicarii acestei legi. Cu alte cuvinte, daca esti bugetar, ai siguranta faptului ca in urmatorii 3-4 ani, salariul tau de va dubla sau chiar tripla, fara sa se intrebe cineva daca meriti sau nu aceasta marire.
Care sunt implicatiile acestor cresteri asupra sectorului privat? Daca statul va creste masiv salariile in sectorul bugetar, si companiile private vor fi nevoite sa le creasca, numai ca spre deosebire de stat unde cresterea acestora este decisa politic, firmele private se uita in primul rand la eficienta, la productivitate si la valoarea adaugata pe care fiecare angajat o genereaza. In aceste conditii, mi se pare imposibil ca sectorul privat sa faca fata unui ritm de crestere anual de 25-30% a bugetului de salarii, mai ales tinand cont ca cel putin 2009 si 2010 vor fi ani de criza.
Prin urmare, daca patronii vor fi obligati sa creasca salariile intr-un ritm care depaseste cu mult castigul de productivitate, acestia vor face concedieri pentru ca altfel nu vor mai fi competitivi pe piata. Cat de multe concedieri? Cu atat mai multe cu cat salariile bugetarilor vor creste mai mult si mai repede. Pe de alta parte, si in acest moment statul are probleme cu plata salariilor bugetarilor - ce se va intampla daca va trebui sa scoata cel putin cateva miliarde de euro in plus pe an pentru a acoperi aceste cresteri?
Bomboana de pe coliva va fi reprezentata de cresterea punctului de pensie in concordanta cu marirea salariului mediu pe economie, de care este legat. Astfel, o dublare a salariului mediu va genera in urmatorii 3-4 ani si o dublare a pensiilor. Cum va fi sustinuta aceasta marire, altfel decat prin cresterea fiscalitatii?
O problema si mai mare va fi faptul ca Romania va deveni neatractiva pentru multi dintre investitorii straini care doresc sa investeasca aici. Sa nu ne amagim - chiar daca acum salariul unui roman este de 5-6 ori mai mic decat al unui german spre exemplu, daca vom compara productivitatea, vom vedea ca neamtul produce de cel putin trei ori mai mult decat romanul. In aceste conditii, o dublare a salariului mediu in doar 3-4 ani, va anula complet avantajul competitiv pe care il avem fata de tarile din vest.
Care ar fi solutia? Nimeni nu neaga faptul ca avem nevoie de aceasta lege, insa o aplicare a ei intr-o perioada prea scurta va genera tensiuni extreme pe piata muncii. Pentru a le evita, Guvernul poate decide aplicarea acestei legi nu in 3-4 ani, ci in 7-10 ani, tinand cont de diferentele extrem de mari intre salariile diferitelor categorii de bugetari.
In 2012 insa, vom avea alegeri parlamentare…..
Citeste si comenteaza pe Khris.ro.
Legea unica de salarizare: Presedintele tarii, sefii Parlamentului si ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie vor avea cele mai mari salarii
VIDEO UPDATE Sindicalistii din BNS au protestat in Bucuresti, solicitand pastrarea locurilor de munca
Sedinta tensionata: Emil Boc participa la intalnirea grupului de lucru pentru elaborarea legii unice a salarizarii
Ministerele se feresc sa introduca functiile bine platite in grila unica de salarizare

Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
Corecta este analizarea raportului productivitate - eficienta - salariu ! DESTEAPTA-TE ROMANE !
Pentru numele lui Dumnezeu, traim in Balcani, si singura contributie a zonei la dezvoltarea civilizatiei umane a fost birocratia si coruptia. Problemele de acum nu sunt noi, sunt de sute de ani, adanc inradacinate in istorie, o volbura care n-o sa se lase smulsa asa usor, infricosata de clampaneala nu stiu carui politician in cativa ani.
~Nautilus
Daca privatii nu au de un de da, nici bugetarii nu vor primii in mana salariile de pe hartie!
E simplu, dar tu esti si mai simplu....
Domnule Boc, cum ramne cu salariile "nesimtit" de mari? Ucideti micile afaceri, generatoare de locuri de munca si venituri bugetare si cresteti in continuare cheltuielile bugetare. Dramatic, ar fi sa cheltuiti banii obtinuti de FMI pt. a va acoperi gaurile din buget.
Daca nu va fi asa si daca nu se va face o simulare a efectelor aplicarii noii legi inainte de a fi facute publice grilele va fi jale mare ... Mizerile facute in sistemul de justitie in ultimii ani vor deveni o amintire placuta ...
2. Tot in sectorul privat avem sute de mii de lucratori in constructii, zilieri, confectioneri, muncitori, vanzatoare etc., care au maxim studii medii.
3. In sectorul bugetar, majoritatea angajatilor au cel putin studii universitare ( in domeniiile sanitar, educatie, administratie centrala sunt foarte multi cu postuniversitare si doctorate).
4. O mare parte dintre bugetari ( functionarii publici si cei cu statut special) nu au voie sa desfasoare alte activitati remunerate ( respectiv sa-si mai ia un job).
Concluzie: da, este normal ca in conditiile de mai sus, salariul mediu in sectorul bugetar sa fie mai mare decat in domeniul privat.
Unde in lume ai mai auzit ca salariile din sectorul bugetar sa fie macar egale cu cele din sectorul privat?!
Lasa ca la noi in agentii sunt salarii nerusinat de mari fata de cele din sectorul privat!
Asa este, stim ca tu stii, dar ce tu nu stii este ca noi stim si ca tu doar crezi ca stii ce este la negru si ce nu....
Marian las-o sa incaseze taxa auto , ca precis cu asta se ocupa....
1.cu munca la negru las-o mai moale fatuc-o ca nu-i chiar asa, argumenteaza ,nu te trezi vorbind aiurea in tren. sectorul bugetar sustine bugetul! mai sa fie! daca statul se sustine singur ce nevoie mai e de privati?
1. In sectorul privat, ponderea este data de firmele multinationale (Nokia, Siemens, Alcatel, Vodafone, Orange, Carefoure, Metro, Cosmote, Unilever, McDonald, etc.), care platesc salariile si impozitele 100% legal (nu si-ar permite altfel!). Firmele care platesc la negru sau gri, sunt cele cu max. 20-30 de angajati si nu au o pondere mare la evaluarea salariului mediu in sectorul privat.
2. In sectorul de stat (primarii, administratie locala, etc.) sunt zeci de mii de angajati care abia au terminat liceul (unii nici pe ala): casieri, dactilografe, sefe de cabinet, inspectori (pe la spatii verzi, pe la mediu, pe la salubritate, etc), primari chiar (vezi Vanghele si Piedone, dar si marea majoritate a primarilor din zonele rurale).
3. Statistic. persoanele fizice care desfasoara si alte mici actifitati private sunt tot majoritar din randul bugetarilor (tarabe in piete, ateliere de incarcat cartuse de imrimante, distribuitori produse cosmetice Oriflame, etc), pentru ca au si timp pentru asa ceva. Cei ce lucreaza la multinationale, din cauza target-urilor, dead-line-urilor, evaluarilor, etc, ajung acasa deobicei noaptea.
4. Contributia pentru pensie si asigurari de sanatate este fireasca si personala, dar restul banilor (aia cu care te duci acasa in ziua de leafa) sunt bani proveniti din sectorul privat, pentru ca activitatea ta de bugetar nu a adus plus valoare (n-a produs bani).
Cred ca acum ti-e mai clar!
dlor guvernanti,masinaria(dezmatul,obezitatea salariala si de schema(conf.celor afirmate de dvs),nu se poate remedia prin fitness sau jogging,ci chirurgical, prin liposuctie) trebuie sa poata fi oprita,exact cum,la avarie,tragi un heblu,la nevoie,deconectind curentul. altfel,se alege praful.constitutia,nu contine precizari exprese,in acest sens,dar are un articol generic(53 )[b],cred, pt.cauze de "forta majora"*****deci,intrebare:
ce se intimpla daca alunecarea economiei nationale (publice si private) pe toboganul crizei mondiale globale actuale se apropie de un punct critic-de faliment(ceeace nu ne dorim sau poate chiar si am atins acest punct, deja)?pt.eliminarea("tunderea") aberatiilor si dezmatului in sectorul de stat(nu uitati, obama, a umblat,recent, chiar la salariile directorilor de banci private) a sporurilor si pensiilor speciale(acumulate in 20 de ani de experimente, asa zis democratice), aducerea lor chiar prin diminuare(recalculare) la acelasi numitor pt. toti cetatenii tarii conf. unor noi legi unitare de salarizare si pensii, care sunt in curs de elaborare la ministerul muncii,pt. o reasezare a lor pe principii economice,predictibile de incadrare in posibilitatile bugetului de stat,in baza actualei constitutii[b],conf cu ARTICOLUL 53- restrângerea exercitiului unor drepturi sau al unor libertati(slava domnului ca, parintii constitutiei s-au gindit si la "forta majora",nedeclarata explicit)- se poate da o lege in parlament de situatie de urgenta(sau altfel denumita),un fel de "patriotic act", care sa rezolve aceste probleme,precum si altele grave cu care ne vom confrunta(de ex criza alimentara,sa),fara a invoca cutuma "bunului odata cistigat..."?trebuie interesat si la ue.****://***.hotnews.ro/stiri-international-5668597-ungaria-pregateste-majoreze-tva-reduca-pensiile.htm
********
[b]constitutia romaniei-****://***.cdep.ro/pls/dic/site.page?id=339
ARTICOLUL 53 Restrângerea exercitiului unor drepturi sau al unor libertati
"(1) Exercitiul unor drepturi sau al unor libertati poate fi restrâns numai prin lege si numai daca se impune, dupa caz, pentru: apararea securitatii nationale, a ordinii, a sanatatii ori a moralei publice, a drepturilor si a libertatilor cetatenilor; desfasurarea instructiei penale; prevenirea consecintelor unei calamitati naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.
2) Restrângerea poate fi dispusa numai daca este necesara într-o societate democratica. Masura trebuie sa fie proportionala cu situatia care a determinat-o, sa fie aplicata în mod nediscriminatoriu si fara a aduce atingere existentei dreptului sau a libertatii."
2. daca PIB-ul creste, cu un anumit procent va cresc salariile cu acel procent, daca PIB-ul scade, va scad salariile.
3. cum va stabiliti criterii de ierarhizare a functilor publice e treaba dumneavoastra, dar atentie, sa nu depasiti PIB-ul!
4. nu sufocati sectorul privat cu taxe si impozite, pentru a sustine un sector bugetar numeros si tot mai flamand.
poate asa vor fi si ei mai motivati sa reduca numarul. bine, si legislativul cu executivul ar trebui sa realizeze ce inseamna administrare eficienta, nu legile lor, adesea, imbecile!