Legea salarizarii unice: Medicii, profesorii de gradul I de liceu si judecatorii ar putea castiga cel mult 9 salarii minime lunar
Valoarea salariului minim pe economie este in prezent de 600 de lei, ceea ce ar insemna ca salariul lunar al acestor categorii de bugetari ar putea ajunge la maximum 5.400 de lei.
Pe aceeasi treapta de salarizare ar urma sa fie incadrati si subcomisarii angajati in Ministerul Administratiei si Internelor, conferentiarii universitari, consulii si judecatorii de tribunal si consilierii superiori.
"Am propus aplatizarea grilei de ierarhizare a functiilor, astfel incât la ultimul nivel din grila negociata cu sindicatele sa avem un coeficient de maximum noua ori salariul minim pe economie, şi in pozitiile 9-15 sa poata intra functiile de conducere, de decizie şi demnitate publica. Astfel pentru primul nivel al grilei am putea vorbi de un coeficient maxim de salarizare de 3,4, in cel de-al doilea nivel de un coeficient de 5, şi in cel de-al treilea nivel de un coeficient de maxim 9 salarii minime pe economie", a declarat Valentin Mocanu, secretar de stat in Ministerul Muncii, la finalul discutiilor cu sindicatele.
La randul lor, inspectorii din MAI, profesorii de gradul II de liceu cu o vechime de 6-10 ani si farmacistii sa castige cel mult cinci salarii minime pe economie (3.000 lei), iar agentii de politie, secretarii de scoala si referentii superiori din Ministerul Finantelor, cel mult 3,5-4 salarii minime pe economie.
"Daca este sa discutam despre functiile cuprinse in grila de salarizare cu coeficientul de maximum 4, spre exemplu, putem vorbi practic de dublarea salariilor in urmatorii ani, in conditiile in care pana acum angajatii pe functiile respective nu au salarii mai mari de 1.000 de lei", a adaugat Valentin Mocanu.
In schimb, salariile procurorilor si ale judecatorilor, care castiga in prezent pana la 8.000 de lei lunar, ar urma sa stagneze in urmatorii ani, pana cand vor fi ajunse din urma de salariile celorlalti angajati din sistemul public aflati pe aceeasi treapta de salarizare, a explicat Valentin Mocanu.
Secretarul de stat din Ministerul Muncii a mai adaugat ca "exista sanse ca legea sa fie finalizata pana pe 20 iunie, astfel incat sa existe suficient timp de dezbatere a actului normativ in celelalte institutii ale statului pana pe 30 iunie, urmand ca Guvernul sa-si poata asuma raspunderea in Parlament pana la incheierea sesiunii".

VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO De ce nu pot să aleg tipul de vaccin cu care mă vaccinez?
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
INTERVIU Răsvan Radu, UniCredit: Au scăzut mult cererile de suspendare la plată a ratelor în ianuarie-februarie 2021 față de 2020
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
asadar, anumite categorii de personal, fara a tine seama de ce spune Constitutia la “ARTICOLUL 16(1): Cetatenii sunt egali în fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari”, prin loby de tip sindical si de alta natura, si-au construit diferite statuturi (de casta) cu fel de fel de sporuri- mai multe si mai mari ca ale cosmonautilor.
Pentru a stabili ce e mai important: productia sau birocratia, oul sau gaina,etc. ?
Un posibil model, ar putea fi, echilibrul recesiv energie activa-energie reactiva din sistemul electroenergetic.Echilibrul recesiv, avem intre 2 factori(aparent contradictorii) din care unul domina(sta inainte) ,iar al doilea este dominat(recesiv-desi mai slab are semnificatie mai inalta).In timp, sunt anumite perioade cind cei 2 factori basculeaza:cel dominant devine recesiv si invers.[B]Mircea Florian-Recesivitatea ca structura a lumii,Ed.Eminescu,Buc, 1983.
Aici,putem neglija acuzatia de reductionism , deoarece orice model se apropie doar asimptotic de realitate.In cazul de fata,simpla utilizare a unui model analogic adecvat conduce la cresterea informatiei( a ordinii) si scaderea entropiei...Ceeace si dorim.
Energia reactiva(birocratia) ajuta la producerea energiei active-valutare (productia), care doar ea se factureaza.
Orice crestere necontrolata a energiei reactive(birocratia) conduce la "incarcarea" suplimentara a retelelor cu "supratensiuni" si posibile "conturnari"...
****://www.glasulmaramuresului.ro/main.php?show=40&lang=ro&name=#Catastrofa_Electrica_scurtcircuiteaza_baimarenii, cind la citeva blocuri, ca efect, a aparut o supratensiune care a ars toate aparatele casnice..
In prezent, asistam la o crestere nemaintilnita a birocratiei( a muncii asa zis intelectuale) -vezi birocratia administrativa de la toate nivelele, inclusiv financiare, cu rezultatele negative care se vad, de ex., in cazul financiar-criza actuala.
Ori, prioritara este productia de bunuri materiale, care aduce aport “valutar”, este energia activa. Acesta poate fi si unul din criteriile de salarizare, astfel ca de cele mai bune salarii sa beneficieze salariatii care creaza si produc masini (constructia de masini-machines makers,sa), nu cei care le exploateaza sau cei care ajuta la productie(care sunt indirect productivi).Pt.noi, sub acesta prioritate, s-au realizat, inainte de "89, toate obiectivele industriale si de constructii de care beneficem si azi.
Daca reducem putin amploarea cercetarii unor evenimente recente, neproductive, imature la nivel istoric si o crestem pe cea a istoriei tehnologice recente reale a tarii noastre vom gasi raspunsuri la cum s-au realizat inainte "89, cu aceelasi tip de oameni miracole pt.ziua de azi : autostrazi, baraje, lacuri de acumulare, metrou, transfagarasan, porturi si aeroporturi, poduri peste dunare, canal dunare-marea neagra, ecluze, docuri uscate, hidro, termo centrale, fabrici, echipamente si masini, combinate chimice, siderurgice, mine de suprafata, constructii de locuinte, sistematizari de orase,agricultura, canale irigatii, sere, etc.
Toate cele de mai sus s-au facut cu o lege de salarizare cu grile echilibrate si cu multa munca organizata, care a produs productie, nu numai divertisment, publicitate, sinecuri, cabotinaj, ca in prezent.
dupa 20 de ani ("Vingt ans après"), trebuie data putin foaia inapoi, sa cautam, sa vedem ce inseamna: IPCM, IPTANA,IPCF, IPROMET, IPROLAM, ICPET, ISPH, IPCF, CCSITEH, CCSITMRTU, PROIECT, IPROTIM, TCInd, ICH, Energoconstructia, Energomontaj,Eectromontaj, CCCF, ICIM, etc + fabricile, IAS-urile, etc. care produceau atunci... si cum aceasta cultura tehnologica romaneasca, adaptata, ne poate ajuta pentru ce avem de facut acum , pt. ca de 20 ani, in regie proprie romaneasca, nu s-a mai construit nici o lucrare de anvengura, altfel, nu peste mult timp, o sa apara la noi, o noua disciplina- arheologia tehnologica romana!
Asta inseamna ca de anul viitor lucrurile vor fi si mai bune. Practic s-a ajuns la normalitate. Valorile sociale sunt recastigate, lumea este multumita de asistenta sociala. Sa fie asta Eden-ul mult cautat de toata lumea. Hm! Ei as !
Sa fim seriosi. Praf in ochii tuturor.
Un stat ... ce seamana mai mult cu statul la coada. Toata lumea asteapta izbavirea. Are sa mai curga multa apa pe raurile din tara asta pana ce vom putea sa facem ceva.
Mult succes.
dlor guvernanti,masinaria(dezmatul,obezitatea salariala si de schema(conf.celor afirmate de dvs),nu se poate remedia prin fitness sau jogging,ci chirurgical, prin liposuctie) trebuie sa poata fi oprita,exact cum,la avarie,tragi un heblu,la nevoie,deconectind curentul. altfel,se alege praful.constitutia,nu contine precizari exprese,in acest sens,dar are un articol generic(53 )[b],cred, pt.cauze de "forta majora"*****deci,intrebare:
ce se intimpla daca alunecarea economiei nationale (publice si private) pe toboganul crizei mondiale globale actuale se apropie de un punct critic-de faliment(ceeace nu ne dorim sau poate chiar si am atins acest punct, deja)?pt.eliminarea("tunderea") aberatiilor si dezmatului in sectorul de stat(nu uitati, obama, a umblat,recent, chiar la salariile directorilor de banci private) a sporurilor si pensiilor speciale(acumulate in 20 de ani de experimente, asa zis democratice), aducerea lor chiar prin diminuare(recalculare) la acelasi numitor pt. toti cetatenii tarii conf. unor noi legi unitare de salarizare si pensii, care sunt in curs de elaborare la ministerul muncii,pt. o reasezare a lor pe principii economice,predictibile de incadrare in posibilitatile bugetului de stat,in baza actualei constitutii[b],conf cu ARTICOLUL 53- restrângerea exercitiului unor drepturi sau al unor libertati(slava domnului ca, parintii constitutiei s-au gindit si la "forta majora",nedeclarata explicit)- se poate da o lege in parlament de situatie de urgenta(sau altfel denumita),un fel de "patriotic act", care sa rezolve aceste probleme,precum si altele grave cu care ne vom confrunta(de ex criza alimentara,sa),fara a invoca cutuma "bunului odata cistigat..."?trebuie interesat si la ue.****://***.hotnews.ro/stiri-international-5668597-ungaria-pregateste-majoreze-tva-reduca-pensiile.htm
De ce este asa de scumpa justitia noastra?
Justitia este un sector consumator de bani, finantat de sectorul privat.
Si Sanatatea si Invatamantul sunt la fel (consumatoare de bani), dar aceste sectoare nu sunt platite cu asa salarii nesimtite!!!
Mai mult, calitatea actului de justitie lasa de dorit!
Imi este lehamite sa stiu cati bani ia o persoana in roba, care bate cu un ciocanel de lemn din cand in cand!
Noi astia prostii sa muncim de sa ne saa ochii, pentru a plati impozite, sa aiba judecatorii si procurorii salarii de 8.000 RON!
Aplici rationamentul ca bugetarii sunt platiti de noi, cei din mediul privat pana dincolo de limitele acestuia si faci o mare greseala confundand magistratii cu ceilalti bugetari, oricat de importanta este profesia acelora. ( salvatori de vieti, etc)
Raspunsul la intrebarea ta, de ce castiga judecatorii 8000 lei luna este foarte simpla.
1. Au nenumarate restrictii, iar celelalte categorii nu. Nu dau meditatii la negru, nu platesc impozite, nu primesc celebrul baccis sau alte atentii cu care sunt obistuiti TOTI ceilalti bugetari.
2. Nu sunt bugetari obisnuiti, ci sunt una dintre cele TREI puteri ale statului, pe langa executiva si legislativa. Chestia asta conteaza mai mult decat crezi.
3. Nu ai face fata nici 10 minute stresului din magistratura. Magistratii care au facut INM -ul au un nivel de pregatire si putere de munca similar celor mai bine pregatiti oameni de stiinta. Toti au terminat dreptul la stat ( cu o concurenta de 15 pe loc), au intrat la INm, cu o concurenta asemnanatoare, si mai departe s-au batut intre ei pentru un post in oras, ca la final e pe repartitii nationale.
Arata-mi mie un domeniu bugetar unde ca sa fii titular concurenta e atat de mare pe o perioada atat de lunga!!
4,5,6, ETC ETC ETC. Nu mai vreau sa spun ca e clar ca habar nu ai ce vorbesti.
PS lucrez in domeniul privat si nu am rude magistrati.
nu pot face alta comparatie decat intre cele doua cazuri.
1. din pregatiri nu s epot obtine milioane de lei, chiar si pt acei putini profesori care fac asa ceva (matem, romana, etc.)
2. apoi pentru a ocupa un post in invatamant, pana la a fi titular te prezinti la un examen cu o concurente si de 100 persoane pe un loc, ani la rand uneori, pana se iveste un post disponibil (exista persoane care toata viata faca sa ceva, nu pt ca nu sunt pregatiti ci pt ca pur si simplu nu s eivesc posturi titularizabile)
salarizarea e net inferioara, si munca depaseste orele din program intotdeauna
3. puterea de munca nu e comparabila cu a unor oameni de stiinta, care lucreaza intens ani intregi pana la o descoperire in timp ce judecatorii, si din cauza proastei organizari a sistemului judiciar, frunzaresc dosare prost intocmite la solicitarea lor;
4. mita e mereu la ordinea zilei;
5. referitor la pregatire, sunt domenii in care ea e si mai complexa si de mai lunga durata (de ex in medicina). cat despre invatamant, sunt n examene, trepte si inspectii care se dau pana a ajunge un prof de gr I
6. nu compara nici stresul nici raspunderea pe care o are un judecator cu cea a unui medic chirurg de exemplu , cu turele de noapte, cu urgentele medicale si tot asa
7.8 etc, etc
sincer afirmatiile tale mi s epar superficiale si partinitoare ca din parte aunui jurist
adevarul e ca la noi in tara suntem obisnuiti cu lucruri facute prost si de care ne mai si amndrim apoi
eu am luat contact cu ambele sisteme si am vazut cat de prost pregatiti sunt si avocatii si judecatorii uneori
iar ideea de a avea salarii amri doar pt a nu fi coruptibile e aiurea
si ei, ca si mediciii depun un juramant. el ar trebui sa fie la baza corectitudinii lor alaturi de vocatie si nu altceva
nu contest ca salarizarea judecatorilor sa fie buna, ci doar ca diferentele dintre diferitele categorii bugetare nu ar trebui sa fie asa amri.
********
[b]constitutia romaniei-****://***.cdep.ro/pls/dic/site.page?id=339
ARTICOLUL 53 Restrângerea exercitiului unor drepturi sau al unor libertati
"(1) Exercitiul unor drepturi sau al unor libertati poate fi restrâns numai prin lege si numai daca se impune, dupa caz, pentru: apararea securitatii nationale, a ordinii, a sanatatii ori a moralei publice, a drepturilor si a libertatilor cetatenilor; desfasurarea instructiei penale; prevenirea consecintelor unei calamitati naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.
2) Restrângerea poate fi dispusa numai daca este necesara într-o societate democratica. Masura trebuie sa fie proportionala cu situatia care a determinat-o, sa fie aplicata în mod nediscriminatoriu si fara a aduce atingere existentei dreptului sau a libertatii."
Iar daca tu crezi ca e realist un salariu de 5400 RON pentru un profesor de liceu cu vechime de 6 ani (sau poate chiar 6300 RON ca era o discutie sa se mareasca minimul la 700 RON) atunci fa un calcul simplu. La un salariu mediu net in privat de 2000 RON cu studii superioare contributiile catre stat sunt aproximativ 1200 RON. Asta inseamna ca 4 oameni din privat muncesc ca sa plateasca salariul unui profesor. Si nici asta nu ar fi grav ca ponderea dintre angajatii in sistemul public si cei din privat aproape ar permite lucrul asta doar ca mai avem si pensionari de intretinut, mai sunt si ceva strazi de construit si alte cateva detalii. Sicer iti zic mai curge multa apa pe Dambovita pana vor fi salariile alea in sectorul public.
Cu siguranta vor fi judecatori care vor castiga 5400Ron, adica cat castiga si acum, dare cu siguranta nu vor profesori de liceu gradul I care sa castige la fel.
Apoi daca sunt platiti prost sunt coruptibili, deci nu e normal ca sa fie foarte bine platiti ?
Ai sa spui ca sunt magistrat, ei bine nu, sunt inginer si n-am nici cea mai mica cunostinta de magistrat, dar dupa peste 10 ani de stat prin Europa te asigur ca sunt o categorie de oameni foarte bine platita in intreaga Europa.
Eu inteleg ca profesorii sunt prost platiti dar de ce nu se fac magistrati daca tot se "compara" fara sa existe termene de comparatie.... sa fie oare faptul ca nu le-ar place sa stie un pericol potential permanent "deasupra capului lor sau al familiei lor" sau faptul ca mai trebuie multa scoala si examene pentru a deveni magistrat decat un amarat de profesoras ?
Bai, voi mai si ganditi din cand in cand, sau cerdeti ca accesatul net-ului tine loc de rationament!???
Ba tu mai gandesti din cand sau crezi ca accesatul net-ului tine loc de rationament!???
medicii ar trebui sa fie totusi pe o treapta superioara...
profii lucreaza 4 ore/zi ce naiba...
oricum ideea in esenta nu e rea... da nustiu cum o sa fie aplicata...
Asa o fi mergand la scoala la care ai invatat tu sa nu-ti respecti dascalii!
Dar hai sa iti ofer si un motiv de gandire (atata cata mai ai): salariul nu reflecta numai munca depusa ci si importanta sociala a muncii depuse! Daca n-ai dascali buni, vei avea numai niste loaze de absolventi si in consecinta niste loaze de medici! Dar e greu de dus un rationament pana la capat, cand e mai usor/simplu sa vezi doar varful nasului in care te scobesti!
Stiu foarte bine ce inseamna munca de profesor insa din experienta va spun ca nici 10% din toti dascalii din Romania nu merita sa ramana pe posturi. Mai trebuie sa ai si dar,calm ,dedicare , pasiune ca sa profesezi nu doar sa fii bun la scoala.
Am in schimb ambii parinti profesori si stiu ce inseamna sa pregatesti o lectie de predare, ce inseamna sa corectezi sute de lucrari sau teze etc. Singura lor mandrie era ca aveau elevi cu premii la olimpiadele nationale. ca de bani nici vorba! Si tocmai pentru ca stiu cata munca implica si (mai ales) cata bataie de joc inghit oamenii astia de la toti Vangheliotii ajunsi politicieni, am decis ca NU voi fi profesor veci de veci!
Dar de ce sa stai tu sa gandesti un pic cand e mai usor sa iti dai cu presupusul si apoi sa delirezi pe seama iluziei pe care ti-ai varat-o in cap!?...
Oricine poate sa invete cu creionul si cartea in mana!? Hai nu zau! Asa ai trecut tu prin scoala sau? Chiar crezi asa ceva!? Pai atunci hai sa desfiintam scoala, stimabile vangheliot!
Nimeni nu spune ca efortul copilului nu e important (iara te duci dintr-o extreme in alta) dar daca nu motivezi copilul la clasa ce obtii!??? Ai dumneata timp sa stai zi de zi cu copilul dumitale sa ii predai toate cele? Nu ai o slujba, n-ai nici un fel de altfel de preocupari!? Miram-as!...
iai 2-3 copii minim / 2 ore, le dai probleme de facut si te duci sa-ti faci treaba prin casa (sau vorbesti cu ei politica etc)
Daca profii chiar faceau treaba eram de acord sa aiba un salariu bune , dar nu chiar printre cele mai mari... da asa...
Era platit pt. doua ore, si ne tinea cate patru pana la sase, in functie de cat considera el ca e necesar ca sa bage carte in noi.
Mai mergea sa-si vada de treburi, si la meditatii (de matematica) nu erau doi sau trei elevi, ci cinci sau sase sau chiar mai multi, din clase si de niveluri diferite. Da' se ocupa de fiecare in parte, acumulase o biblioteca de probleme de matematica enorma, si isi copia si pregatea singur tot materialul didactic. Si mergeam la meditatii de patru ori pe saptamana.
Acuma, daca ala nu-si merita banii pe meditatii, inseamna ca nimeni in lumea asta nu si-i merita.
BTW, amurit la putin peste 40 de ani de diabet - de stress si preocupare de orice in afara de propria sanatate a uitat efectiv sa-si ia la timp doza.
Desi nu cred despre mine ca-s tampit, si munca ce o fac presupune oricum efort intelectual ridicat, am incercat si eu sa fac treaba asta, si m-am lasat. Comparativ, o jumatate de zi de sapa mi se pare ceva mai usoara decat doua ore de meditatii cu doi elevi, daca nu esti facut special pt. treaba asta.
fate tu medic si spune-mi ce meserie e mai grea aia de prof sau aia de medic
Principiu e urmator: omul ca sa invete, trebuie intai sa respire...
Si inca ceva... eu fac meseria care o fac pentru ca am invatat TOT acasa, nimic nu m-au invatat profesorii (aici ma refer la cei universitari, cei de liceu m-au invatat ceva, chit ca tactica lor era hai sa zicem ciudata). Si iti pun eu intrebarea: d c sa castige profesorii atat cand, cel putin aia universitari , nu fac nimic (muncesc asistentii pentru ei).
oricum stiu si profesorii de liceu cat interes isi dau... Bine nu spun ca sunt toti asa, dar marea majoritate...
PS: inainte sa sariti cu gura pe mine o sa spun ca nu-s medic...
Din exterior avem tendinta sa spunem: "profesorii au vacante deodata cu elevii"... Da, probabil, insa inainte de-a le avea,corecteaza lucrari chiar in sala de asteptare de la dentist... (caz real in mediu universitar).
Fiecare meserie cu dificultatile sale... Insa , dupa parerea mea, aceste doua meserii, dascal & medic, trebuie bine pretuite intr-o societate...
Pe de alta parte, nu cred ca leafa e ceea e motiveaza dascalii. O leafa prea mare risca sa atraga in educatie oameni care n-au ce cauta acolo. Bonusuri de genul calatorie gratuita pe CFR, reducere 50% sau mai mult la orice carte cumparata, facilitati pt. dezvoltare profesionala etc. sunt chestiile care cred eu ca ar trebui facute, nu musai lefuri mari.
In plus, la medic te duci cand ai ghinion sau cand esti prost, ca un om destept are singur grija de sanatatea sa, si doar din ghinion ajunge sa se imbolnaveasca. Pe cand de la scoala lipsesti doar daca ai ghinion - o educatie de calitate e singura chestie care te poate ajuta sa reusesti in viata. Dascalul e ala responsabil sa te invete sa muncesti constiincios si eficient, si sa te invete sa gandesti. Si fara calitatile astea, indiferent ce soi de afaceri te apuci sa faci (de la vanzare de droguri pana la preotie) tot o dai in bara.
se vede ca nu esti informat si ca, precum majoritatea, vorbesti fara sa te informezi.
pe langa cele 18 ore pe saptamna, cat are norma unui profesor de ore predate, din pct de vedere legal, un prof lucreaza tot atata timp cat orice alt salariat. adik 8 ore pe zi. (trecute in contr de munca). pe langa acestea alte zeci d eore neplatite cu organizarea concursurilor scolare, elab subiectelor pt examene nationale, pregatiri suplimentare cu elevii, etc. meseria de prof este in prezent ceva ce tine doar de vocatie, si care nu este remunerata delco asa cum ar trebui. am toata stima fata d eprof mei din liceu care faceau pregatire cu noi ore in sir dupa program, fara a accepta vreun ban d ela noi, pt a lua note mari la bac. imi pare rau ca o pers care a trecut prin scoala nu a inteles macar atat si nu a invatat macar sa respecte profesia celor care i-au permisa s amearga mai departe
Legea propune salarii mult mai mari inclusiv pentru rezidentii!
Rezidentii vor avea intre 3 si 5 salarii minime pe economie, adica intre 1800 (anul 1 de rezi) si 3000 (anul 5 and on de neurochirurgie si chirurgie cardiovasculara) de lei pe luna!
Ce tot cartesti acolo de-aiurea!?
".....DECENTE toata societatea n-ea sarit in cap.Eu cu 50 %....."
ESTI CRETIN SAU AI RAMAS CRETIN?
Esti cumva de sport, lucru manual, atelier ceva? Ce treaba are raportul pe justitie cu aceasta lege?
Slava domnului ca nu avem un raport pe Invatamant/Educatie!
Este inadmisibil sa discutam dspree subiectul salarizarii unice in conditiile in care categorii sociale cum sunt lucratorii din MAI, militarii MApN nu pot negocia practic nimic. Conider ca si in aceste domenii ar trebui sa existe sindicate ass cum exista in toate celelslte domenii. salariile nu pot si nu vor fi niciodata asa cum sunt descrise in articolul acesta pentru ca ar fi nevoie de o groaza de bani in plus fata de situatia actuala.
Asadar solutia o reprezinta negocierea sindicate angajatori privati sau de stat. Cine ma contrazice?
Si acolo tot legea pietei determina lefurile, dar la nivelul intregii categorii profesionale, nu la nivelul entitatilor care functioneaza in ramura.
In invatamant in mod particular cred ca ar merita facut un sistem care sa se bazeze pe piata. Anume, lefurile n-ar trebui determinate centralizat. Fiecare unitate de invatamant ar trebui sa fie finantata pe baza a doi factori: numarul de elevi/studenti si calitatea pregatirii. Cu teze unice, profi pt. examenele de licenta trimisi de la o universitate la alta si alte asemenea, ar trebui sa existe posibilitatea de apreciere relativ echitabila si neechivoca a nivelului calitativ al unitatilor de invatamant unele relativ la altele. Ar trebui determinat un buget per persoana scolita, care ar trebui ajustat in functie de calitatea pregatirii, in sus sau in jos, si platit scolilor. Scolile cu dascali prosti sau administratie proasta vor avea rezultate proaste, vor primi din ce in ce mai putini bani si vor disparea. Scolile cu administratie buna si dascali buni vor primi din ce in ce mai multi bani si mai multi elevi, si vor putea suplini minusul creeat de scolile care dau faliment - sau le vor putea prelua in administrare. Foamea de bani si de joburi va face ca scolile sa functioneze bine.
Efectul pozitiv, dupa parerea mea, ar mai fi unul. Pe moment, chiar si acolo unde "se face scoala" sunt de obicei pregatite cateva varfuri care sa ia premii pt. scoala, dar pregatirea de calitate nu e generalizata. Pe sistemul asta, media pregatirii calculata pe toti cei scoliti e cea care ar conta, si in loc sa avem cateva varfuri si o gramada de pleava am avea cateva varfuri plus o gramada de oameni bine pregatiti.
Deci ce au facut magistratii se cheama imbogatire fara justa cauza, banii trebuie inapoiati. imediat.
pui de catele comuniste
Eu am fost judecator in Romania si am plecat in Danemarca unde sunt asistent la o firma de avocatura si castig cam de 80 de ori mai mult decat in romania ... si nimeni nu m-a acuzat vreodata ca munca pe care o fac nu merita recompensa respectiva. Doar in Romania mai exista gandirea asta "haiduceasca" ce tradeaza o lipsa completa de bun simt si constiinta colectiva.
Probabil D-zeu lea dat unor romani doar gura si a uitat sa le dea si minte.
In al doilea rand, domnilor bugetari, aveti cea mai mica idee cat trebuie sa produca un privat pentru ca, din impozitele pe care, cu drag si spor, i le ia statul, sa puteti beneficia de "micile" salarii la care aspirati??!!
NU este fortsa de munca o marfa?
Nu se stabileste pretul in economia de piata pe baza legii cererii si ofertei?
cui ii e teama de un asemenea regim?
celor de la privat?
aha.....!
PAAI normal ca atunci cand nu ai c vinde....ceri mila sa ti se dea de la bugetari....
eu cred ca in mediul privat lucreaza in general oameni fara studii, cei carora nu le-a placut munca de fapt.
Un alt plus ar fi ca atunci cand iti platesc un serviciu pe care nu il livrezi in parametri calitativi ceruti sa stiu macar si eu ca privat fara minte si puturos ca am dreptul sa te tarasc prin tribunale pana iti vinzi rinichii sa imi platesti daune.
Invatamantul e intr-o stare jenanta, ca si nivel. Exigente ioc, rezultate asemenea. E un lucru evident.
Despre magistrati: daca voi considerati ca un salariu de 4000 de lei pt un magistrat e nesimtit de mare, atunci nu stiti ce vorbiti. Cam asta e salariul care se-nvarte prin justitie. F multi nici n-ajung la suma asta. Nu va mai uitati la sumele alea fabuloase aratate ostentativ de Base, alea sunt castigate de un procent ff mic dintre magistrati, fara a avea un caracter reprezentativ.
Pe de alta parte, fara a comenta volumul de munca, raspunderea sau alte asemenea elemente, nu se poate pune semnul egalitatii intre justitie, sanatate, invatamant sau orice alt domeniu, pt un motiv extrem de simplu si in acelasi timp cu maxima greutate : Justitia, potrivit Constitutiei reprezinta o putere in stat. Orice om educat si rational ar trebui sa inteleaga asta.
am in familie un porcuror si nu vrei sa stii cate baneficii sunt nejustificate. nu am s ale insir acum. toata lumea care s-a confruntat cu un proces stie cum fucntioneaza justitia. de semenea toata lumea cu contact in lumea judiciara stie ce 90% din procese sunt divorturi, partaje si mosteniri si nici acelea nus utn solutionate iar dosarele sunt doar usor rasfoite.
profesorii insa au ft putine stimulente pt munca lor si in plus ani d zile au fost santajati prin intermediul elevilor. cand justitia a dorit mariri imediat au intrat in greva si ele s-au aprobat. cand educatia a intrat in greva, profesorii au fost blamati ca distrug viitorul copiilor.
Ganditi-va numai ce s-ar intampla daca nu ar mai fi gunoieri de exemplu, sau nu ar mai fi medici, ca sa dau 2 exemple total diferite.
Am citit tot ce s-a scris aici pe acest subiect si se vede egoismul oamenilor din ziua de azi. Eu cred ca putini reusesc sa aiba o pozitie echidistanta fata de acest fenomen al salarizarii, cei mai multi gandesc in mod subiectiv. Aceasta lege isi propune, sper sa si reuseasca, sa repare multe din anomaliile aparute dupa revolutie in privinta salarizarii si eu cred ca acel raport ar fi trebuit sa fie de 10 la 1 si nu de 15 la 1.
In incheiere mai spun ca aceasta lege ar trebui sa fie urmata si de o lege a responsabilitatii unice sau unitare. Sa fii ars la buzunar atunci cand gresesti, tot proportional cu salariul pe care il primesti.