Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Masuri guvernamentale pentru deblocarea creditarii si a pietei imobiliare

Executivul a decis ieri sa garanteze 80% din creditul pentru achizitia primei locuinte in cazul celor care nu au beneficiat anterior de un credit ipotecar. Limita maxima garantata este de 60.000 de euro. Finantarea totala a acestui program se ridica la un miliard de euro, a anuntat premierul Emil Boc. Programul va fi operational in maximum 60 de zile, a asigurat primul ministru. Totodata, Guvernul a majorat de 20 de ori bugetul ajutoarelor de stat pentru IMM-uri, de la 5 la 100 de milioane de euro.

Gheorghe Pogea: Codul Fiscal va fi aprobat in a doua parte a anului

Noul Cod Fiscal ar putea fi aprobat in a doua parte a anului, dupa discutii cu partenerii sociali, a anuntat ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea. Forma rescrisa a Codului Fiscal este asteptata de mai multe luni, insa pana acum pe site-ul ministerului Finantelor nu a aparut niciun astfel de proiect.

Pretul gazelor naturale scade din nou de la 1 iulie

Gazele naturale se ieftinesc cu inca 5 procente de la 1 iulie, a anuntat premierul Emil Boc. Pretul a scazut cu 3% si la inceputul lunii mai. Autoritatea in domeniu anuntase ca in primele patru luni din 2009 consumul de gaze s-a redus cu o treime fata de aceeaşi perioada a anului trecut, pe fondul crizei economice. Distribuitorii sustin ca actualele tarifele nu le acopera costurile. In incercarea de a reduce pretul gazelor de import ministrul Economiei, Adriean Videanu, se intalneste astazi la Moscova cu reprezentantii companiei Gazprom.

Cotatia petrolului urca la un nou maxim

Pretul petrolului a atins ieri un nou maxim al ultimelor şase luni. Barilul a depasit 62 de dolari atat la Londra cat si la New York, dupa ce s-a anuntat scaderea puternica a stocurilor in Statele Unite.

La noi in tara companiile se adapteaza rapid noilor preturi. Petrom va creste de astazi preturile de referinta la benzina cu 5 bani pe litru. Ieri si Rompetrol a scumpit din nou benzina cu 3 bani.

Leul s-a depreciat usor atat fata de euro cat si fata de dolar

Moneda nationala s-a depreciat usor ieri in fata euro, pana la 4,163. Leul a pierdut si in raport cu dolarul american. Cursul oficial de astazi este 3,052 lei/dolar. Pe plan international, dolarul a coborat, ieri, la minimul ultimelor patru luni fata de un coş valutar. Investitorii si-au recastigat apetitul pentru plasamente mai riscante.

Sedinte volatile pe marile burse mondiale

Bursa de Valori Bucureşti a urcat ieri cu 1% sustinuta de actiunile companiilor din sectorul energetic. Principalele burse europene au inchis indecis o sedinta volatila. Cele mai mari creşteri le-au avut titlurile companiilor din sectorul materiilor prime, ca urmare a creşterii cotatiei titeiului şi metalelor. Bursa americana a trecut pe rosu in ultima ora de tranzactionare dupa ce Rezerva Federala a revizuit in scadere estimarea privind PIB-ul Statelor Unite in 2009. Acesta ar urma sa scada cu pana la 2%.

Economia Spaniei a avut cea mai slaba evolutie din ultimii 39 de ani

Economia Spaniei s-a contractat cu 3% in primul trimestru, cel mai acut ritm de scadere din 1970. Datele oficiale arata cea mai slaba economie din ultimii 39 de ani. Spania a intrat puternic in recesiune la finele anului trecut, dupa zece ani de dezvoltare sustinuta.

E oficial: trei oferte pentru preluarea Opel

Filiala europeana a constructorului american General Motors a confirmat aseara ca a primit trie oferte de preluare pentru Opel: de la Fiat, din partea canadienilor de la Magna si de la compania RHJ International, din Belgia. Un oficial guvernamental declarase ieri ca autoritatile din Germania prefera oferta Magna pentru Opel, in detrimentul celei prezentate de Fiat. Unul dintre motive: grupul canadiano-austriac nu prevede sa inchida fabrici in Germania. Opel are 25.000 de angajati in aceasta tara.

Piata telefoanelor mobile trece prin cel mai greu an din istoria sa

Vanzarile in acest sector au scazut cu 8,6% in primele trei luni din acest an, cel mai mare declin trimestrial de pana acum. Pierderile vor afecta in continuare acest sector unde se vor face importante restructurari. Astfel, vanzarile de telefoane mobile vor mai scadea cu 14,5% in intervalul aprilie-iunie, potrivit analiştilor intervievati de Reuters. Mari companii precum Motorola, Nokia sau Sony Ericsson au anuntat deja mii de concedieri.