A trebuit sa vina un economist de talia lui Stiglitz ca sa spuna ca bancile vor continua sa retraga banii, indiferent de ce intelegeri tacite au incheiat, ca e loc pentru scaderea dobanzilor, ca recesiunea nu va fi in forma de V cum tot bat apa in piua unii sau altii si ca estul Europei (y compris Romania) va fi foarte afectat, cu toate asigurarile ca ne`am incheiat la criza si ca a iesit soarele. Tot discursul lui mi s`a parut o foarte utila lectie de economie politica la care sa luam cu totii notite.

“Daca ai o subsidiara ca banca din SUA sau Austria, de exemplu, iar bancile-mama au probleme, ai tendinta sa atragi banii si e normal sa protejezi piata de baza”, a spus Stiglitz.

El a explicat ca bancile-mama vor prefera sa piarda pe “pietele periferice”.El considera ca Romania are spatiu sa reduca dobanzile ca masura de stimulare a economiei. Pe de alta parte, economistul sustine ca Europa – inclusiv estul si sud-estul continentului – va fi afectata puternic, in contextul unei dependente mari de alte state europene, a unei contractii a creditarii si a problemelor din sectorul imobiliar.

“Economia Europei ar putea slabi mai mult decat cea a Statelor Unite, din cauza unui cadru de politici conservationiste si prost gestionate”, a precizat Stiglitz.

Ca raspuns la criza, Stiglitz considera ca trebuie regandite politicile care au fost considerate bune pana in prezent, precum si institutiile.

“Pietele nu se autoajusteaza, cel putin nu in timp suficient”, a mai spus economistul.

Citeste si comenteaza pe Dan Popa's Weblog.