California, cel mai mare stat american - a carui economie luata separat se situeaza pe locul opt in lume - se confrunta cu probleme deosebite. Pe fondul crizei economice, incasarile la buget au scazut considerabil, astfel incat deficitul bugetar a ajuns la un nivel la care creeaza probleme deosebite autoritatilor, scrie Cristian Orgonas, pe blogul lui.

In acest moment, valoarea acestui deficit este de 21 de miliarde de dolari, insa el creste cu 2 miliarde pe luna.

Guvernatorul Arnold Schwarzenegger a propus unele masuri de crestere a veniturilor prin cresterea taxelor insa populatia nu a fost de acord, in conditiile in care acest stat are deja unul dintre cele mai mari niveluri de fiscalitate din SUA.

Cum populatia a votat contra maririi taxelor, Schwarzenegger a fost nevoit sa gaseasca alte modalitati de reducere a acestui deficit, astfel incat a hotarat reducerea cu 18% a salariilor tuturor alesilor locali incepand cu mandatele castigate in alegerile de anul viitor.

Aceasta masura nu este insa nici pe departe suficienta pentru a restabili echilibrul bugetar si, prin urmare, Trezorierul Californiei a cerut Trezoreriei americane sa cumpere prin intermediul programului TARP (programul de salvare a sistemului bancar american) obligatiunile pe care California le va emite pentru a face rost de bani, ceea ce practic inseamna ca statul California va fi salvat de la faliment de trezoreria americana (bailout).

Mai multe date gasiti aici.

In Romania, dl. Pogea creste taxele de capul sau fara sa intrebe pe nimeni, iar despre reducerea macar simbolica a salariilor alesilor nici nu poate fi vorba.

Probabil ca in Romania, criza nu este atat de grava ca in SUA…

Comenteaza pe Khris, un 'blog cu atitudine'.