Economiile tarilor nou intrate in Uniunea Europeana (EU 10) se vor comprima cu aproximativ 3% in acest an si vor stagna in 2010, dupa ce in 2008 au inregistrat un avans de 4,1%, se arata intr-un raport al Bancii Mondiale publicat joi. Contractia economiilor celor zece state se datoreaza scaderii cererii pe pietele de export.

Banca Mondiala se asteapta ca tarile baltice sa sufere cea mai severa contractie.

"Reflectand dezechilibrele macroeconomice foarte mari si dependenta de capitalurile straine, tarile baltice vor suferi o scadere economica severa in acest an, estimata la aproximativ 15%. In acelasi timp, Polonia, ale carei fundamente economice sunt mult mai solide, s-ar putea mentine pe teritoriu pozitiv in acest an", a declarat Thomas Laursen, country manager pentru Polonia si tarile baltice.

"Printre tarile care par solide in acest moment se numara Cehia, dar si Polonia. Slovacia si Slovenia rezista rezonabil, desi Slovacia are dificultati ca urmare a dependentei de sectorul auto. Pe de alta parte, suntem ingrijorati in privinta Letoniei si Ungariei", a declarat Kaspar Richter, analistul Bancii Mondiale.

Acesta a mai spus ca programele adoptate pana in prezent, printre care si ajutorul din partea Fondului Monetar International (FMI) acordat Ungariei, Letoniei si Romaniei, au dus la imbunatatirea situatiei din aceste economii.

Cu toate acestea, pespectivele de crestere si convergenta ale tarilor din aceasta regiune sunt incerte in urmatorii ani, se mai arata in raportul institutiei. Aceasta se datoreaza faptului ca recastigarea increderii in pietele financiare necesita timp, iar reluarea exporturilor si a fluxurilor financiare se face gradual.