Economia Romaniei isi va continua contractia in urmatoarele doua trimestre, urmand sa isi revina la finele acestui an sau la inceputul lui 2010, a declarat vineri Jeffrey Franks, seful misiunii Fondului Monetar International (FMI) in Romania. Acesta a mentionat insa ca ritmul de contractie al economiei se va tempera in perioada urmatoare comparativ cu primul trimestru al anului.

De asemenea, el a precizat ca o eventuala seceta severa va avea un impact negativ asupra Produsului Intern Brut (PIB).

Jeffrey Franks a spus FMI va revizui in mod regulat estimarile privitoare la evolutia economiei Romaniei, avand in vedere ca delegatia Fondului vine in tara noastra o data la trei luni. Deocamdata, nu se pune insa problema revizuirii acestor estimari, dupa scaderea peste asteptari a PIB-ului din primul trimestru.

Totodata, seful misiunii FMI a aratat ca deja se vad primele semne de imbunatatire a conditiilor economice ca urmare a semnarii acordului cu FMI, si anume scaderea primei de risc si o presiune mai redusa asupra cursului de schimb. De asemenea, acordul cu FMI a permis BNR sa relaxeze politica monetara, pentru a stimula economia. Cu toate acestea, 2009 va fi un an dificil pentru Romania, a subliniat Franks.

Jeffrey Franks a mai precizat ca, in cazul in care situatia economica se va inrautati, FMI ar putea renegocia acordul de imprumut cu Romania, precum s-a intamplat in cazul Ungariei si Islandei.

Fondul Monetar International (FMI) va publica in cateva zile acordul de imprumut cu Romania, a mai spus Franks.

In primul trimestru al acestui an, economia Romaniei s-a contractat cu 6,4% comparativ cu perioada similara a anului anterior. Pentru acest an, FMI prognozeaza o scadere de 4% a produsului intern brut, insa Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a declarat de mai multe ori ca spera ca Romania sa se mentina pe teritoriu pozitiv in 2009.