BNR cere majorari de capital in cazul a 12 banci din Romania, in valoare totala de aproximativ 4,15 miliarde lei, in urma testelor de stres aplicate la solicitarea FMI, au declarat, pentru NewsIn, surse din piata bancara.

Bancile trebuie sa aduca necesarul suplimentar de capital in doua transe, prima pana la 30 septembrie 2009, iar a doua pana la 31 martie 2010.

"Initial, stabilisem ca intreaga suma necesara recapitalizarilor sa fie adusa pana la finalul lunii septembrie, insa dupa intalnirea de la Bruxelles am hotarat sa le cerem bancilor pana la 30 septembrie suma aferenta lui 2009, iar pana la 31 martie suma care reiese din aplicarea testelor de stres pentru 2010", a explicat pentru NewsIn seful delegatiei FMI in Romania, Jeffrey Franks.

Bancile trebuie sa aduca, in urmatoarele luni, capital suplimentar, astfel incat sa ramana la o rata a solvabilitatii peste 10%, nivel stabilit in mod prudential de catre banca centrala, in conditiile in care nivelul minim reglementat este de 8%.

In cadrul testelor de stres aplicate la solicitarea FMI, BNR a luat in calcul doua scenarii, care arata felul in care ar evolua bancile in cazul inrautatirii conditiilor din piata, pe baza catorva indicatori principali precum cresterea economica, cursul de schimb, inflatia, dobanda interna, la lei, si dobanda externa, pentru valuta.

Testele sunt realizate pe 2 ani, 2009 si 2010, iar referinta pentru evolutia principalilor indicatori financiari este finalul anului trecut.

Astfel, testele evalueaza necesarul de capital suplimentar raportat la indicatorii de la finalul lui 2008, insa de la inceputul acestui an pana in prezent o serie de banci si-au majorat deja capitalul, inclusiv prin incorporarea profiturilor obtinute anul trecut.

Potrivit surselor citate, pentru recapitalizarile solicitate bancilor, BNR ia in calcul un scenariu de baza care aplica prognoze de scadere a economiei cu 4% in 2009 si un curs mediu de aproximativ 4,4 lei/euro in acest an.

"Scenariul de baza are in vedere scaderea economiei cu 4% in acest an. Pentru cursul de schimb, testul ia in calcul deprecierea cu aproximativ 20% a leului, pe medie, in 2009 si cu inca 5-6% in 2010", au mai precizat sursele, pentru NewsIn.

Scenariul negativ releva un necesar de capital de 6,7 miliarde lei

Al doilea scenariu, care nu este insa aplicat pentru cerintele de capital, evalueaza calitatea portofoliilor de credite ale bancilor si a fondurilor proprii in conditiile scaderii economiei cu 7% in 2009 si deprecierii cursului cu aproximativ 30% in acest an, respectiv pana la o rata medie de aproximativ 4,8 lei/euro.

In 2008, cursul mediu a fost de 3,6827 lei/euro, iar calculat pe primele 4 luni ale acestui an, acesta se plaseaza la 4,2485 lei/euro.

Potrivit surselor citate, in conditiile scenariului de baza, pana la finalul lui 2010 si fara recapitalizarile pe care bancile s-au angajat sa le faca, adecvarea capitalului pe intregul sistem bancar ar scadea la aproximativ 9,7%, in timp ce pe scenariul negativ scaderea ar fi mai ampla, pana la aproximativ 8%, de la aproximativ 12,3% la sfarsitul anului trecut.

De asemenea, potrivit celui de-al doilea scenariu, suma necesara pentru a mentine solvabilitatea bancilor peste 10% in 2009 si in 2010 ar fi de 6,7 miliarde lei, cu 63% mai mare decat in cazul scenariului de baza.

Cele noua banci-mama si reprezentanti ai Bancii Nationale a Romaniei (BNR) se vor intalni din nou peste sase luni sa rediscute termenii asupra carora au cazut de acord marti, 19 mai, la Bruxelles.

Principalele grupuri bancare straine prezente in Romania, ai caror reprezentanti s-au intalnit pentru prima data la Viena, la sfasitul lunii martie, cu oficiali ai FMI si ai BNR sunt Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Unicredit, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank si Piraeus Bank.