Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

BNR solicita recapitalizarea a 12 banci, in urma testelor de stres

Banca Nationala cere majorari de capital pentru 12 banci din Romania, in valoare totala de aproximativ 4,15 miliarde de lei. Solicitarea vine in urma testelor de stres aplicate la cererea Fondului Monetar International, au declarat surse bancare, pentru agentia NewsIn. Pentru recapitalizarile cerute, BNR ia in calcul o scadere a economiei cu 4% si un curs mediu de aproximativ 4,4 lei/euro in acest an.

Gheorghe Pogea: Din august-septembrie, bancile vor putea da credite pentru Prima Casa

Bancile ar putea incepe sa dea credite pentru programul Prima Casa incepand din lunile august-septembrie, a declarat ministrul Finantelor. Gheorghe Pogea a explicat ca, astfel, institutiile bancare au posibilitatea sa isi micsoreze cheltuielile cu provizioanele. Prin acest program, statul va garanta 80% din valoarea imprumutului pentru cumpararea locuintei. Nu exista limita de varsta pentru solicitati, dar ei trebuie sa nu fi avut pana acum vreun credit ipotecar.

Gazprom, dispus sa ofere gaze Romaniei fara intermediari

Gigantul rus Gazprom este dispus sa ofere Romaniei gaze fara intermediari. Cu o conditie insa: cantitatea contractata de tara noastra sa fie mai mare decat in prezent, a declarat directorul general al Romgaz pentru agentia NewsIn. România consumă anual circa 18 miliarde metri cubi gaze. Două treimi sunt asigurate din producţia internă, iar o treime este importată din Rusia.

Lumea este amenintata de criza sociala majora

Lumea este amenintata de criza sociala majora, din cauza cresterii somajului. Avertismentul vine de la preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick. El considera ca economia mondiala se va recupera lent si ca exista inca numeroase pericole în sistemul financiar din Statele Unite şi în economiile emergente vulnerabile.

SUA: numarul pensionarilor anticipate a urcat cu 25%

In Statele Unite, numarul celor care cer sa fie pensionati anticipat a depasit toate asteptarile. Potrivit autoritatilor, sunt cu 25% mai multe solicitari de acest fel acum, fata de anul trecut. Astfel, contributiile la fondul de securitate sociala scad cu acelasi procent. Cei mai multi dintre cei care si-au depus dosarele fac parte dintre cei disponibilizati. Este de asteptat ca numarul lor sa creasca, atunci cand se incheie perioadele in care se incaseaza ajutoarele de somaj.

Săptămâna cruciala pentru viitorul Opel

Saptamana decisiva pentru filiala europeana a constructorului auto american General Motors. Cancelarul german Angela Merkel si miniştrii cei mai importanţi de la Berlin analizeaza, astazi, ofertele competitorilor care vor sa preia Opel, aflat intr-o situatie financiara foarte dificila. In cursa sunt trei concurenti: producătorul canadian de componente auto Magna, italienii de la Fiat şi holdingul industrial belgian RHJ. In week-end canadienii si italienii si-au imbunatatit ofertele. Ministrul economiei din Germania nu a exclus insa nici opţiunea falimentului companiei. Grupul american General Motors va lua decizia de vânzare a participaţiei la Opel. Dar, rolul guvernului german este hotărâtor pentru ca trebuie să acorde garanţii în valoare de mai multe miliarde de euro pentru credite destinate continuării activităţii. Opel are 25.000 de angajati in Germania.

Decizii importante pentru viitorul GM si Chrysler

La randul sau, General Motors are mari dificultăţi financiare in Statele Unite si ar putea intra în faliment până la 1 iunie, spun analistii pietei. Este data limita pana la care ar trebui sa prezinte un plan viabil de restructurare. Creantierii grupului sunt asteptati, pana maine, sa decida daca vor convertirea în acţiuni a împrumuturilor. General Motors trebuie să restructureze datorii în valoare de 27 miliarde dolari. Tot saptamana aceasta justitia americana decide daca ii va permite constructorului Chrysler sa vinda majoritatea activelor unei companii ce aparţine Fiat, unui fond de sănătate şi guvernelor american şi canadian.

Noi proteste ale producatorilor de lapte in Franta

Producatorii francezi de lapte organizeaza astazi o noua zi de proteste nationale in mai putin de o saptamana. Ei cer cresterea preturilor platite de cei care prelucreaza laptele, dupa ce acesta s-a ieftinit cu 30%. Protestatarii vor ca prin actiunile lor sa faca presiuni asupra Consiliului ministrilor europeni ai agriculturii de la Bruxelles care va discuta aceasta problema. Criza mondiala a lovit majoritatea tarilor europene producatoare de lapte in frunte cu Germania si Franta.

Cannes: bilant onorabil pentru piata filmului

Criza financiara globala nu a avut un impact major asupra pietei filmului in cadrul Festivalului de la Cannes, incheiat ieri. Directorul delegat al manifestarii vorbeste despre un bilant onorabil. In total au fost prezenti aproape 10.000 de participanti, fata de 10.700 anul trecut, fiind organizate in jur de 1.500 de proiectii. Statele Unite si Japonia au avut o prezentã mai redusã, dar, în general, piata filmului rezistã crizei mai bine decît cea de televiziune, au mai spus organizatorii.