Angajatii Bancii Centrale Europene (BCE) vor intra in prima greva din istoria institutiei, protestand cu privire la modificarea actualei scheme de pensii, potrivit NewsIn care citeaza cotidianul Financial Times. O greva de avertisment de 90 de minute va avea loc pe 3 iunie, dupa ce membrii consiliului guvernator vor ajunge la Frankfurt pentru intrunirea lunara de politica monetara.

BCE se va asigura ca activitatile bancare esentiale vor fi mentinute pe timpul actiunii de protest.

In general, angajatii institutiilor europene sunt priviti ca avand locuri sigure de munca si beneficii. Greva subliniaza insa cresterea tensiunilor intre consiliul BCE si organizatiile sindicale, in ceea ce priveste schimbarea schemei de pensii, ce are ca obiectiv evitarea unui viitor deficit de finantare.

Schimbarile in schema de pensii, care au fost anuntate vineri dupa ce consiliul le-a aprobat la inceputul lunii, implica cresterea contributiilor atat pentru angajati cit si pentru BCE. Oficialii institutiei sunt de parere ca schimbarile sunt necesare din cauza "schimbarii mediului economic si demografic, mai ales din cauza cresterii sperantei de viata si a reducerii dobanzilor pe termen lung".

Protestul a fost organizat de Organizatia Internationala si Europeana a Serviciilor Publice (Ipso), sindicatul comercial al ECB, care are 460 de membrii printre cei 1.500 de angajati ai bancii.