Ministerul Finantelor Publice a transmis HotNews.ro documente care contin situatia comparativa a impozitelor directe practicate in alte State Membre ale UE - pentru ca gurile rele sa nu mai sustina ca factorii de decizie din Minister nu au studiat suficient inainte sa propuna introducerea impozitului minim. In plus, reprezentantii MFP au transmis si analiza comparativa a accizelor si TVA din tarile Uniunii Europene (vezi documentele atasate).

Analiza impozitului pe profit arata ca Austria, Belgia si Franta practica o forma sau alta de impozit forfetar/impozit minim.

Germania aplica un impozit de 15% asupra profitului, plus o taxa locala de 14%; Slovacia are un impozit pe profit de 19% iar dividendele nu se impozitează iar in Bulgaria impozitul pe profit este 10%. In majoritatea celorlalte state, impozitul pe profit este de peste 20%, existand deduceri speciale pe anumite domenii – vezi documentul atasat - „Situatie comparativa impozite directe state membre”.

Legat de impozitele pe venitul persoanelor fizice, in Belgia este de 25% - 50% - incepand de la 6.040 de euro pe an, in Malta variaza intre 0 si 35%, Bulgaria si Slovacia fiind singurele state care aplica o cota unica: 10% si, respectiv, 19%.

Potrivit documentului “Situatie comparativa accize”, comparativ cu alte state membre UE, Romania are un nivel destul de redus al accizelor pentru bauturi spirtoase, la fel si pentru benzina fara plumb si tigarete. La vinuri spumoase, 10 state membre nu aplica accize, dar Romania nu se numara intre acestea. La “bauturi fermentate linistite” nici Romania nici alte 12 state nu aplica accize. Cat priveste capitolul “carburanti”, Romania apare cu unul din cel mai scazut nivel al accizei la benzina fara plumb, in urma sa mai aflandu-se doar Cipru.

In ce priveste TVA, statele membre UE prezinta cel putin doua cote diferite de TVA, plata facandu-se trimestrial sau lunar, in functie de anumite praguri ale cifrei de afaceri – vezi documentul atasat - “Situatie comparativa TVA state membre”.