Asociatia Romana a Bancilor (ARB) se va intalni marti cu reprezentanti ai Bancii Nationale a Romaniei (BNR), cu care va discuta despre posibilitatea modificarii normelor de creditare, a spus Radu Gratian Ghetea, presedintele ARB, citat de NewsIn. El a precizat ca ARB va discuta despre schimbarea normelor bancii centrale, "pentru a se mula pe schema pe care statul vrea sa garanteze".

Miercuri, executivul a aprobat prin memorandum programul "Prima Casa", prin care statul va garanta 80% din valoarea unui imprumut pentru cumpararea unei locuinte de catre persoanele fizice, prin Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, caruia ii va fi extins obiectul de activitate, putand garanta inclusiv creditele ipotecare ale bancilor.

Programul se adreseaza in special familiilor tinere, care nu au avut niciodata o casa in proprietate si nici nu au luat pana acum un credit ipotecar. Valoarea maxima a creditului ce va fi garantata este de 60.000 de euro, iar bancile vor fi incluse in program doar daca solicita un avans de maximum 5% si daca au dobanzi scazute.

La inceputul lui octombrie a intrat in vigoare noul regulament de creditare a populatie al BNR - Regulamentul nr. 11 din 19 august 2008 -, care a modificat si completat un regulament mai vechi al BNR privind limitarea riscului de credit la imprumuturile destinate persoanelor fizice. Acesta a impus cerinta ca bancile sa solicite clientilor fise fiscale si sa stabileasca diferentiat gradul maxim de indatorare.