Aceasta declaratie a fost facuta dupa ce sindicatele din invatamant si-au exprimat, pe parcursul sedintei de lucru, nemultumirea legata de faptul ca profesorii ar putea fi plasati in jumatatea de jos a grilei.
Pentru a mai detensiona lucrurile, Mocanu a precizat ca profesorii de gradul II de liceu cu o vechime cuprinsa intre 6-10 ani vor castiga cel putin sase salarii minime pe economie, in loc de cinci
Secretarul de stat a mai spus ca sporul de vechime si cel de conducere vor fi introduse in salariile de baza ale angajatilor. De asemenea, sporurile de pana la 30% din venituri sa includa doar cele ce tin de conditiile de munca specifice fiecarei meserii.
In ceea ce priveste coeficientii de ierarhizare,doar ministerele Sanatatii si Muncii au prezentat propunerile solicitate in sedintele anterioare.
Apropo de acea altfel de cuantificare a "rezultatelor muncii" profesorilor, pretinsa de dumneavoastra, nu am terminat facultatea printre primii pentru ca nu am putut, dar tinerii care pot, ar merita macar o facultate aflata in top 500, nu credeti? In ce sa cuantificam rezultatele muncii dumneavoastra? Problema in invatamant, o spun multi de multa vreme, este asemanatoare celei din Justitie.. reforma sta exclusiv in puterea celor care nu o vor. Sunteti un prizonier al sistemului poate, dar atunci negarea problemelor din invatamant si in speta a motivelor pentru care profesorii sunt "denigrati" va pune pe partea gresita a baricadei.
sa le luam pe rand...
- de cate ori v-ati actualizat cursurile in ultimii 10 ani?... si de cate ori tineiti un seminar? .. am facut si eu o facultate tehnica si seminarele erau tinute doar de asistenti.
- site-ul catedrei, revista facultatii...va ocupati de design web shi de grafica?.. sau scrieti un articol in revista respectiva? cam de cate ori apare revista shi cati colegi lectori universitari mai lucreaza cu dumneavoastra?
- conferinte .. asta este bine .. da nu sunt zilnice
- corectat examene .. sunt de 2 ori pe an.
- emailuri - asta e un lucru ok
- traducerea/scrisul cartilor - asta era intotdeauna pe bani si eram obligati sa cumparam cateva carti ca sa intram in examen
.. glumesc .. nu sunt in masura eu sa apreciez munca unui profesor universitar .. si bine ar fi ca 50% din colegii d-vostra sa acorde macar 8 ore/zi activitatilor de profesor si educatiei tinerilor studenti.
Am trecut si eu prin facultate si nu pot sa spun ca au fost 2-3 profesori care intr-adevar isi dadeau interesul, alocau acest timp pregatirii lor si a studentilor.
Sentimentul este amar dupa ce termini facultatea, iar nivelul de pregatire al tinerilor este dat de nivelul de pregatire si talentul pedagocic al profesorilor. Nu de putine ori am fost pus sa fac lucrari/traduceri pe care maretzul profesor universitar sa le foloseasca in folos propriu.
Scandalurile in care sunt implicatii profesorii universitari nu sunt putine .. si nici numarulstudentilor care isi cumpara examenele.
Denigrarea profesorilor au ca baza cazuri reale, experienta tinerilor care trec prin facultati si licee, probleme care nu ies la suprafata dar exista.
NU toti profesorii sunt in aceasi oala.. dar dv ar trebui sa nu acceptai neprofesionalismul colegilor
Eu zic ca pentru a rezolva problema trebuie bunavointa din partea ambelor tabere... si profesorii sa fie de nereprosat si salariile sa fie civilizte
2. "sa fie 8 ore prezenti in incinta scolii" - asta se numeste gindire comunista.
3. generalizezi prea mult. De acord, sint profesori care nu isi merita nici macar titlul, dar la nivel universitar calitatea e mai buna ca la liceu, scoala generala s.a.m.d.
4. "cand vor transforma meditatiile in cursuri extrascolare fara sa perceapa bani?" - Cind studentii nu vor mai solicita asta. Sint studenti care vor sa stie mai mult decit ce se preda si platesc pentru asta. Scoala in particular se plateste. In alte tari chiar si facultatea la stat se plateste. Ia vezi cit costa un an universtiar in USA pentru un student obisnuit. La noi facultatea la stat e gratis.
PS: Nu sunt profesor universitar, dar am informatii din sistem si sunt INTRUTOTUL de acord cu parerea ta despre aceasta tagma. Ce sper eu este sa fii CU ADEVARAT altfel decat cel caruia astepti sa ii iei locul.
Nu trebuie sa stie alta meserie, decit meseria lor. Ce altceva ai vrea sa faca si de ce?
si apropo sa fie interzise meditatiile sub orice forma; acestea sa se faca in cadrul unitatilot de invatamant, sub controlul fiscului!!
de acord domnilor profesori?????
Trebuie sa dau la restante pana mi se acreste - asa-numitele credite, care pentru studenti de ani terminali se dau pana ia loaza. Ca trebuie sa ia examenul sa poata intra in licenta. In fiecare an se ia decizia ca de acum 'sa nu se mai permita' 6-7 rerereuri. Degeaba. Trebuie sa faci pe politistul urmarind toate tertipurile copistilor.
In rest, corvoada: cursuri care trebuiesc predate, pentru 5-6 studenti interesati si restul pana la 50 sunt pe langa. Ii intrebi ceva - mucles. Ideea lor de participare la curs e sa vina sa se uite la tine ca vitelul la poarta 9 - sa nu carecumva sa se oboseasca citind din materialele pe care le pui la dispozitie si sa nu tina minte nimic din cursul anterior.
Laboratorul este o lupta sa ii scoti pe cei 10-15 care lucreaza din marea masa de 60 de insi a plagiatorilor. Noroc ca s-au inventat scule automate de detectare a plagiatului.
Cercetarea e greu de facut. Conferintele din afara trebuie sa ti le platesti fie din buzunarul propriu fie din diverse 'proiecte' CNCSIS. Proiecte fanteziste, platite prost, banii vin putini si la Sfantu' Asteapta. De consortii internationale in Romania nici nu s-a prea auzit. Toti publicam cu drag la conferinte internationale in fapt cu impact national tinute, fireste , in tara. Sau in reviste nationale (duh!) sau, si mai rau, in Buletinele Universitatilor (ce gluma). Si avem in CV sute de lucrari din care multe sunt duplicate, publicat de 4-5 ori acelasi lucru. Valoreaza international fix pix. Insa trebuie sa te injosesti la astfel de corvezi pentru ca sa aduni dosar de prof.
Eu va urez succes si va las, nu intrezaresc perspectiva imbunatatirii calitative a invatamantului romanesc. Mi-ar place sa revin la catedra cand munca mea va fi respectata, cand o sa am si eu un birou al meu, cu calculator, unde sa nu fie ca in gara, sa am cu cine scrie un articol serios etc.
Cine nu a muncit in acest sistem nu il intelege, asa ca am toata intelegerea pentru cei care comenteaza din afara. E si greu de inteles, pentru ca multe lucruri sunt ilogice.
Daca as sta si as aduna resursele personale folosite in activitatea didactica, as putea avea surpriza sa constat ca - uneori - imi depasesc salariul. Si nu exagerez, pentru ca la noi de cand ne stim faci copie xerox cu foaie de acasa, cari de acasa laptop si videoproiector, etc etc.
In completarea ultimului paragraf al lui Hash, imi doresc mai mult de 1 (UN) student/an care sa ma intrebe ce CARTE sa citeasca pentru cultura proprie in domeniul de studiu. (din pacate, recordul nu a fost doborat de vreo 3 ani...)
.Ce trebuie sa faca ?
Nimeni nu discuta de profesorii care invata copiii cu disabilitati psihice.Guvernantii cunosc aceasta latura a societatii?
Sunt asistent in cercetare stiintifica cu contract de munca pe perioada determinata, cu baza intr-un proiect de cercetare CNCSIS. In prezent sunt insarcinata si as dori sa intru in concediul prenatal din ianuarie 2010, insa nu am primit salariile pe lunile iulie-prezent 2010, prin urmare nu mi-au fost platite nici contributiile aferente.