Bugetul general consolidat a inregistrat un deficit de 9,35 miliarde de lei, echivalentul a 1,8% din PIB, in primele patru luni ale anului, peste nivelul din primul trimestru, arata datele Ministerului Finantelor Publice. In primele trei luni ale anului, Romania a inregistrat un deficit bugetar de 7,925 miliarde de lei, respectiv 1,5% din PIB.

Veniturile bugetare au inregistrat o revigorare fata de primele trei luni ale anului, acestea fiind in valoare de 15,2 miliarde de lei, insa au scazut cu 6,6% fata de perioada similara din 2008. Astfel, in luna ianuarie veniturile la buget au fost de 14,8 miliarde de lei, in vreme ce in februarie si martie valoarea veniturilor a fost de 11,2 miliarde de lei, respectiv 12,1 miliarde de lei.

In termeni nominali, impozitul pe venit a crescut cu 15,6% fata de perioada similara a anului precedent, in timp ce impozitul pe profit s-a micsorat cu 7%.

Veniturile din accize au crescut cu 529 milioane de lei in luna aprilie fata de aceeasi perioada a anului precedent, in vreme ce veniturile din TVA s-au diminuat cu 1,91 miliarde de lei. Contributiile de asigurari au avansat cu 0,7% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Cheltuielile au crescut cu 11,7% in primele patru luni

In acelasi timp, cheltuielile bugetului general consolidat s-au cifrat la 62,57 miliarde de lei, inregistrand o crestere cu 11,7% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Datele MFP arata ca nivelul cheltuielilor de personal s-a majorat cu 2,37 miliarde de lei fata de aceeasi perioada a anului precedent, aceasta fiind "o consecinta a majorarilor salariale aprobate in anul precedent", in vreme ce cheltuielile cu asistenta sociala au crescut cu 3,79 miliarde de lei, ca urmare a "majorarii punctului de pensie in octombrie 2008 si acordarii pensiei sociale minim garantate incepand cu luna aprilie 2009".

De asemenea, cheltuielile cu dobanzile au urcat cu 87,6%, "din cauza inrautatirii conditiilor interne si internationale de finantare a deficitului".

Ministerul Finantelor arata ca s-a inregistrat o scadere a cheltuielilor cu bunuri si servicii, fara a da insa date suplimentare despre acest capitol, insa precizeaza ca acestea reprezinta 31,3% din programul anual.

In ceea ce priveste cheltuielile pentru investitii, datele prezentate arata ca in primele patru luni s-au cheltuit 7,7 miliarde de lei, reprezentand 20,3% din estimarile anuale, respectiv 1,5% din PIB.