Asociatia Internationala de Fiscalitate propune o noua grila pentru impozitul minim

de Ioana Morovan     HotNews.ro
Miercuri, 27 mai 2009, 14:40 Economie | Finanţe & Bănci


 documente
(27 Mai 2009) PDF, 174KB
Grila de impozitare propusa creaza inechitati fiscale intre diferitele categorii de contribuabili, spre exemplu, contribuabilii cu un nivel mic al veniturilor suporta o presiune fiscala mult mai mare decat contribuabilii cu un nivel ridicat al veniturilor, arata Asociatia Internationala de Fiscalitate (IFA) intr-un document transmis HotNews.ro/EurActiv.ro. IFA propune o formula pentru determinarea incadrarii intr-o anumita transa de venit si o noua grila de impozitare, care include procente din venituri si porneste de la 3% pentru venituri de la 0 la 52.000 de lei. Propunerile au fost transmise si Ministerului Finantelor Publice.

IFA propune ca nivelul veniturilor luat in calcul la incadrarea in transa sa fie determinat astfel: nivelul veniturilor inregistrate de la inceputul anului si pana la sfarsitul trimestrului pentru care se calculeaza impozitul impartit la numarul de luni de la inceputul anului si pana la sfarsitul acestui trimestru, inmultit cu 12 (vezi formula in documentul atasat).

Potrivit IFA, noua grila de impozitare ar trebui sa porneasca de la 3% (vezi detalii in documentul atasat)

Venituri totale anuale    Impozit minim (lei)
0-52.000                          3%
52.001-215.000             1.560 lei + 2% pentru ceea ce depaseste 52.000 lei
215.001-430.000           4.820 lei + 1% pentru ceea ce depaseste 215.000 lei
430.001-4.300.000        6.970 lei + 0,5% pt. ceea ce depaseste 430.000 lei
Peste 4.300.001            26.320 lei + 0,25% pt. ceea ce depaseste 4.300.000 lei

O alta problema identificata in documentul expertilor fiscali: calculul pe trimestre genereaza dificultati pentru contribuabilii cu activitate sezoniera. Astfel, se propune ca impozitul minim sa fie calculat avandu-se in vedere valorile cumulate.

Documentul mai contine si propuneri legate de recunoasterea reportarii pierderilor fiscale inregistrate de contribuabilii platitori de impozit pe profit precum si eliminarea veniturilor din dividende - pentru a respecta o Directiva europeana implementata deja in Romania si care, potrivit IFA, acum nu mai poate fi respectata.

Referitor la tratamentul fiscal al autovehiculelor pentru transport persoane, a fost identificata urmatoarea problema: limitarea deducerii TVA numai pentru cumpararea de autovehicule nu si pentru luarea in leasing a acestora creaza o concurenta neloiala intre societatile de leasing si companiile care vand autovehicule.  

In documentul atasat, IFA a formulat sugestii pentru imbunatatirea acestei prevederi.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1180 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  cu ce face asta situatia mai buna (Miercuri, 27 mai 2009, 14:51)

  ginel [anonim]

  Cu ce face propunerea IFA situatia mai buna?
  Cum ar putea un impozit minim, care e de fapt taxa pe firma sa fie echitabil?
  Poate ca propunerea IFA este mai echitabila pentru concurenti de pe piata, dar este inechitabila pentru contribuabil in raport cu statul.
 • +2 (2 voturi)    
  Rusine AIF - / (Miercuri, 27 mai 2009, 16:32)

  Daniel V [anonim]

  Si noua voastra grila propusa cum stabileste echitatea fiscala?
  Considerati ca nici o firma nu poate avea pierdere fiscala?
  Toate firmele trebuie sa aiba profit in vremurile astea de rahat - asa considerati dvs?
  Impozitul pe profit mai nou se plateste pe pierdere?
  Cum stimuleaza guvernul asta de habarnisti si papagali economia reala cand Pogea dovedeste ca nu are nici macar notiuni economice de clasa XII?
  Rusine voua!
 • 0 (0 voturi)    
  Inutil (Miercuri, 27 mai 2009, 19:18)

  Frobenius [anonim]

  Din raspunsurile date pina acum Ministerul de finante a lamurit clar problema: asa doresc ei sa fie si nu iau in considerare alte propuneri, indiferent de argumentele aduse, logica sau aritmetica. Cum e greu de crezut ca prin acel minister nu exista macar o singura persoana care sa fi absolvit macar liceul, nu poate fi vorba de prostie. Este rea vointa. Crasa si expusa fara vreo retinere. De aici si inutilitatea unor demersuri precum cel de mai sus.
  Problema impozitului aberant nu se va rezolva altfel decit prin interventie in Justitie. Justitia autohtona sau, daca este cazul, cea europeana.
 • 0 (0 voturi)    
  mai bine asa (Joi, 28 mai 2009, 0:57)

  nicu [anonim]

  Daca e sa aleg intre forfetarul pogea si forfetarul IFA aleg IFA pentru ca mi se pare "mai corect" (desi idea de forfetar nu este corecta in sine).
 • 0 (0 voturi)    
  Impozit pe pierdere (Vineri, 29 mai 2009, 7:11)

  Fiscalistu lui peste [anonim]

  Problema e de fapt alta: este sau nu este pierdere? Atata timp cat nu toti evidentiaza toate incasarile, si stim cu totii asta, degeaba se impoziteaza profitul ca evident cheltuielile sunt toate inregistrate, ba chiar mai multe. Totusi grila asta mi se pare mai onorabila, la fel si cu tva la achizitii auto si leasing.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by