In aceste conditii, cum a reusit Guvernul sa tina deficitul cat de cat sub control? Taind investitiile cu 25%, asta in ciuda promisiunilor solemne ale domnilor Boc si Pogea ca nu vor face asa ceva. In plus, mai aflam ca toate cresterile de salarii operate anul trecut au dus la suplimentarea cu 50% (2 mld eur+) a cheltuielilor cu personalul, suma la care se adauga inca aproximativ un miliard de euro alocata acoperirii masurilor sociale, respectiv cresterea valorii punctului de pensie si introducerea pensiei sociale minime garantate.
Reducerea investitiilor este drumul sigur spre o scadere a PIB cu peste 5% in acest an si mai departe, la o crestere a TVA pentru a tine deficitul bugetar in limitele agreate cu FMI.
Pana sa creasca TVA pentru a face rost de bani, Guvernul s-a imprumutat din greu de la inceputul anului, astfel incat cheltuielile cu dobanzile au crescut cu 87%, in special datorita cresterii costului de finantare. De la inceputul anului, statul a imprumutat peste 32 miliarde de ron iar luna viitoare Ministerul Finantelor Publice si-a propus sa mai atraga 7.5 miliarde.
Am ilustrat in graficul de mai jos evolutia soldului datoriei guvernamentale de la inceputul anului 2008 si pana in acest moment (date BNR). Se poate observa foarte usor cresterea absolut spectaculoasa a acestui sold incepand cu luna noiembrie, crestere generata aproape in totalitate de ajustarea salariilor si pensiilor anul trecut.
![]() |
Evolutia creditului guvernamental Foto: khris |
![]() |
Sa facem acum un exercitiu de imaginatie: luand in considerare imprumuturile Guvernului din primele luni, este foarte probabil ca la sfarsitul anului suma totala pe care dl Pogea o va imprumuta sa se ridice la 65-70 miliarde lei, la care adaugam banii de la UE. La o dobanda medie de 11-12%, cele 70 de miliarde pot genera cheltuieli de aproape 2 miliarde de euro cu dobanzile.
Altfel spus, pe langa miliardele de euro platite in acest an pentru a acoperi ”pomenile electorale” de anul trecut, mai platim cel putin un miliard de euro pe dobanzile la creditele prin intermediul carora aceste pomeni sunt onorate.
Iar acest miliard de euro reprezinta de 10-15 ori mai mult decat incasarile generate de impozitul forfetar.
Cu alte cuvinte, avem politicieni responsabili si un Guvern de nota 10.
Citeste si comenteaza pe Khris.ro.
Nu ati sesizat aceasta ironie?
Daca nu, atunci, ori nu ati citit cuprinsul articolului -ci numai titlul-, ori din cauza necazului v-ati pierdut hazul ceea ce este mult mai grav. Iata ca ce nu a reusit regimul anterior in aprox. 45 ani, au reusit ”politicienii si parlamentarii de nota 10” intr-o perioada mult mai scurta.
Desteapta-te romane!
Dar de, daca nu a explicat poanta....
A urmat extazul fata de decizia inteleapta de a nu mai cumpara bocanci anul asta de armata, ca si cand muncitorii de la fabricile de incaltaminte nu aveau nevoie de salarii. Care e mesajul de azi ca au scazut investitiile pentru ca saracul guvern plateste pomenile electorale de anul trecut?
Cred ca ori sunteti anarhisti ori scrieti la comanda.
Sau era cu monarhia?
Nu ii ridic nici o statuie lui Tariceanu pentru ca nu e un zeu, dar macar omul a anticipat tavalugul si a incercat sa puna un umar sa il popreasca. Din pacate campania electorala a facut ca tavalugul sa sara peste acel mic obstacol.
Ei si daca actualii guvernanti credeau ca se pun in scaunul birjarului si e suficient sa ia fraiele acum isi cam rod unghiile si ii trec apre reci pentru ca nu mai mergem la pas pe drum drept, ci de-a valma la vale. Problema e ca nu putem opri cotetul, nu il putem carmi si nu prea se vad cai de iesire.
E momentul in care avem nevoie de minti limpezi si de oameni de geniu. Clasa politica ar trebui sa traga la unison ca sa scoata tara din rahat.
Eu poate sunt tampit, dar vede cineva asa ceva intamplandu-se la noi? Si atunci prin deductie simpla care credeti ca va fi rezultatul? Falimentam ca Islanda, sau o sa fim mai norocosi si doar o sa vedem buza prapastiei ca Ungaria? Sau dupa ce ajungem la fundul prapastiei sapam mai departe?
Parere proprie si personala: fie ne afundam si mai mult in mocirla fie o sa ne inventam un extremist pe care sa il urmam (daca ne lasa astia de pe afara)!