Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

GM isi anunta falimentul, dar va reveni nationalizata pe piata auto

General Motors, numarul unu mondial timp de 77 de ani pe piata auto, isi traieste ultimele clipe. Toata lumea se asteapta ca astazi directorul general Fritz Henderson sa anunte, la o conferinta de presa, plasarea companiei sub protectia legii falimentului. Tot astazi, la miezul noptii, ora Romaniei, preşedintele american Barak Obama ar urma sa dea detalii legate de planul de restructurare al administratiei. Acesta prevede trecerea constructorului auto prin procedura de faliment pentru ca la sfarsit sa se regaseasca practic nationalizat, cu 70 la suta dintre actiuni detinute de administratia federala. Grupul se va concentra pe cele patru marci principale: Chevrolet, Cadillac, Buick si GMC. Vor fi puse in vanzare: Saab, Saturn, Hummer si Pontiac. Si toate acestea dupa ce la inceputul anilor '80 GM detinea 45% din piata mondiala. Declinul a devenit vizibil in 2008 cand a fost detronat de Toyota, pentru ca acum actiunile la bursa sa scada sub un dolar si sa dispara aproape sigur dintre cele 30 de valori vedeta ale indicelui Dow Jones.

Noutati in programul Rabla: O persoana va putea preda oricate masini vechi doreste

A doua etapa a programului Rabla care va incepe in 15 iunie vine cu noutati. Se pot cumpara si autoutilitare usoare de pana la 3,5 tone. In plus, o singura persoana va putea preda cate rable doreste si, in consecinta, va putea achizitiona oricate autoturisme poate, nu doar unul ca pana acum. Guvernul va lua in discutie aceste noi prevederi in sedinta de miercuri, a anuntat ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi. Persoanele juridice vor putea intra in programul de innoire a parcului auto abia in etapa a III-a, dupa 1 septembrie.

Care sunt pasii de urmat in programul « Prima Casa »

Locuintele care vor putea fi cumparate prin programul "Prima casa" ar trebui sa fie construite si nu luate de pe piata libera, considera Ministrul pentru IMM, Constantin Niţă. Numai asa se va putea debloca activitatea sectorului privat, mai spune ministrul. El a prezentat sapte etape ce trebuie parcurse pentru obţinerea unei locuinţe prin programul guvernamental. Cei interesati vor depune mai intai cererea de finanţare care va fi analizata conform normelor bancare. Apoi se va solicita garanţia la Fondul de garantare care va fi trimisa bancii. In ultima etapa va fi aprobat dosarul clientului. În final se va înscrie ipoteca, de bancă, pe numele statului. Guvernul va garanta credite pentru cumpărarea primei locuinţe în limită maximă de 60.000 euro.

Isărescu: dobanda cheie nu va scadea brusc

Banca Nationala a Romaniei va scadea gradual rata dobânzii de politică monetară, in functie de evolutia preţurilor de consum, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, într-un interviu pentru Mediafax. In prezent aceasta este de 9,5% pe an. In aprilie inflatia s-a redus la 0,27%, aproape la jumatate fata de nivelul inregistrat in luna martie. Pentru acest an, BNR si-a propus ca tinta de inflatie 3,5%, plus-minus un punct procentual.

Banca Mondiala: programele de stimulare fiscală, insuficiente, este posibila si o criza sociala

Preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick, considera ca programele de stimulare fiscală sunt insuficiente pentru ca economia sa-si revina, dacă piaţa creditelor nu este dezgheţată. El avertizeaza ca numarul somerilor in continua crestere ar putea declansa conflicte politice. Opinia sa vine in contradictie cu cea a analistilor optimişti in ceea ce priveste revenirea economiei mondiale, dupa evoluţiile pozitive ale programelor de relansare din China şi India. Zoellick a mai afirmat intr-un interviu televizat ca dolarul va rămâne "pentru mult timp" principala valută internaţională.

China scumpeste de astazi combustibilii

Autorităţile din China scumpesc, de luni, motorina si benzina cu pana la 7 procente. Masura ar putea frana redresarea economiei locale, comenteaza agentia Reuters. Vor fi afectate veniturile fermierilor, într-un moment în care activitatea din agricultură se intensifică. In schimb, vor fi avantajate marile rafinarii locale.

Curs BNR: un euro = 4,178 lei

Leul incepe saptamana la un curs de 4,178 fata de euro. Vineri moneda nationala a castigat peste un ban dupa ce toata saptamana trecuta fusese pe depreciere.