De ce in Romania multe preturi sunt exprimate in euro desi moneda oficiala este leul?
Pretul convorbirilor telefonice, al masinilor din import sau autohtone, al imobilelor, al accizelor calculate de catre stat la carburanti sau tigari, pretul reclamei tv sau pe bloguri, al onorariilor avocatilor, al televiziunii prin cablu, al serviciilor de internet banking, salariul Andreei Esca sau ”comisionul” incasat de catre Dan Diaconescu pentru a promova tot felul de imbecili, toate acestea sunt calculate in euro, nu in lei.
De ce companiile de telefonie mobila calculeaza preturile in euro cand de fapt majoritatea costurilor lor sunt in lei? De ce dezvoltatorii imobiliari calculeaza totul in euro cand de fapt nu importa nici muncitori, nici materiale de constructii?
Imi amintesc cum prin 2007 cand leul s-a intarit pana la 3.1 lei/euro, unii dezvoltatori imobiliari au transformat preturile din euro in lei, iar cand leul s-a devalorizat, le-au transformat din nou in euro la cursuri stabilite arbitrar, convenabile doar pentru ei. Impactul a provocat chiar un scandal cand le-a cerut celor care cumparasera o casa platind in avans, sa mai aduca bani de acasa pentru a acoperi devalorizarea euro (!!!).
Acum, vad de multe ori exprimari de genul ”pret garantat pentru un curs de pana la 3.5 lei/eur, daca euro scade sub aceasta valoare, pretul se calculeaza la 3.5 (cazul unui dezvoltator imobiliar din Timisoara). Nimeni nu garanteaza insa pretul daca leul o ia razna. De ce? Pentru ca in Romania oricine poate stabili orice pret in orice moneda, atat timp cat consumatorul il accepta.
Citeste restul materialului si comenteaza pe khris.ro.

Cu excepția a două județe, în România un adult din patru e pensionar. Campioana e Hunedoara, unde aproape jumătate din adulți sunt pensionari
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Si e valabil in toate tarile proaspat intrate in UE.
De fapt, populatia/firmele si chiar guvernul gandesc deja in euro, desi nu e inca moneda oficiala.
....adica am luat-o onaintea Bruxellului
Cred ca intuiesti raspunsul: daca nu va convin conditiile noastre puteti incerca si la altii.
Luati cazul de la Dacia, produc in Romania, pun pret in euro desi platesc muncitorii in lei la salarii de mizerie.
Uitati-va la cazul Ungariei, toate preturile sunt in forinti.
Cei care platesc servicii de telefonie mobila sau fixa au pretul fix stabilit prin contract la data semnarii in forinti. Nici nu se pune problema sa aiba pretul in euro. Lista de exemple poate continua ...
In Romania ar trebui sa luam exemplu de la Unguri cu ce avem de facut in acest sens.
Pina la aparitia monedei EUR, toata economia romaneasca (ma rog, un fel de a spune economie....) era raportata la dolarul american. Cind s-a constatat ca moneda EUR este mai puternica in raport cu dolarul, toti marii agenti economici au trecut la EUR.
Intrebarile ar trebui adresate BNR-ului si guvernului...
vezi preturile la carburanti, energie, etc.
Cred ca autoritatile care ar trebui sa urmareasca aceste fenomene nu isi fac deloc treaba;
mai exact consuma bani pe spinarea noastra si vegheaza la interesul marilor corporatii, umflandu-le conturile.
cam asta e u monedili.
deci preturile de intrare in tara sunt in euro
De aici vine problema.
Cand nu o sa mai importam si o sa mai invatam sa si producem ceva vandabil ..................
Dramatic este un alt lucru: statul da dovada de aceeasi neincredere in propria moneda prin stabilirea de taxe si impozite in moneda europeana. De exemplu taxa de prima inmatriculare este calculata in euro (asta inclusiv pe documentul pe care ti-l elibereaza ANAF-ul in vederea platii). Si asta nu e un exemplu singular: impozitul forfetar este calculat in euro, valoarea creditului de "prima casa" este in euro, primele asigurarilor obligatorii pentru imobile - gandite in euro.
Dar cel mai important factor (care se aplica in toate domeniile) este acela ca majoritatea firmelor isi finanteaza operatiile cu credite in euro (de regula externe). Avand incasarile in aceeasi moneda ca si platile isi pot asigura mai usor stabilitatea.
De ce insa consumatorul final este intotdeuna cel care suporta toate riscurile asta este o alta problema. Asa cum este si faptul ca unele firme si-au facut un obicei din a castiga ceva bani si din specularea variatiilor de curs, evident tot pe seama utilizatorului final.
Pe ea trebuiesc puse tunurile dar si pe clasa politica,care prin tampeniile pe care le face ( ma refer clar la tot felul de pomeni electorale care nu pot fi sustinute de buget ) obliga B.N. sa-si pastreze o supapa de siguranta pentru mentinerea stabilitatii financiare.
Gandeste-te daca ai fi investitor strain. (e normal. globalizarea este un cuvant curent) Cum ti-ai putea face calculele cu o moneda care fluctueaza la mana speculantilor? Chiar am avut ocazia sa discut cu un neamt care a zis ca nu poate veni in Romania sa faca afaceri deoarece moneda RON nu este una stabila. El nu-si poate face contracte 'stabile' cu o astfel de moneda!