Dupa cum cred ca toata lumea a observat, in Romania o gramada de preturi sunt exprimate in euro, desi din cunostintele mele moneda oficiala este leul.

Pretul convorbirilor telefonice, al masinilor din import sau autohtone, al imobilelor, al accizelor calculate de catre stat la carburanti sau tigari, pretul reclamei tv sau pe bloguri, al onorariilor avocatilor, al televiziunii prin cablu, al serviciilor de internet banking, salariul Andreei Esca sau ”comisionul” incasat de catre Dan Diaconescu pentru a promova tot felul de imbecili, toate acestea sunt calculate in euro, nu in lei.

De ce companiile de telefonie mobila calculeaza preturile in euro cand de fapt majoritatea costurilor lor sunt in lei? De ce dezvoltatorii imobiliari calculeaza totul in euro cand de fapt nu importa nici muncitori, nici materiale de constructii?

Imi amintesc cum prin 2007 cand leul s-a intarit pana la 3.1 lei/euro, unii dezvoltatori imobiliari au transformat preturile din euro in lei, iar cand leul s-a devalorizat, le-au transformat din nou in euro la cursuri stabilite arbitrar, convenabile doar pentru ei. Impactul a provocat chiar un scandal cand le-a cerut celor care cumparasera o casa platind in avans, sa mai aduca bani de acasa pentru a acoperi devalorizarea euro (!!!).

Acum, vad de multe ori exprimari de genul ”pret garantat pentru un curs de pana la 3.5 lei/eur, daca euro scade sub aceasta valoare, pretul se calculeaza la 3.5 (cazul unui dezvoltator imobiliar din Timisoara). Nimeni nu garanteaza insa pretul daca leul o ia razna. De ce? Pentru ca in Romania oricine poate stabili orice pret in orice moneda, atat timp cat consumatorul il accepta.

Citeste restul materialului si comenteaza pe khris.ro.