Topul celor mai scumpe credite oferite de banci
Cele mai scumpe credite ipotecare
Pentru creditele ipotecare in lei, sa luam in considerare o suma de 300.000 ron, returnabila in 30 de ani. Calculand pe baza acestor doua conditii, de departe cele mai scumpe credite se afla in oferta Bancpost, DAE fiind de 32.79%, respectiv 32.14%. Daca contractezi un credit ipotecar de la aceasta banca, primesti 300.000 de ron si returnezi 2.4 milioane ron in 30 de ani, deci de 8 ori mai mult (!!!).
Pe locul trei, la mare distanta, se afla creditul ipotecar in lei de la Millenium Bank. Acest credit presupune plata a 2.17 milioane lei pentru cei 300.000 imprumutati, DAE fiind de 27.59%.
Daca discutam despre creditele ipotecare in euro, pe primele doua locuri se afla tot doua oferte ale Bancpost cu o DAE de 20.35%, respectiv 19.75. Pentru un credit in valoare de 50.000 eur contractat pe 30 de ani, clientul este nevoit sa returneze de aproape 5 ori mai mult, suma finala fiind de 247.000 eur.
Cele mai scumpe credite pentru nevoi personale
Sa presupunem ca vrem sa luam un credit de nevoi personale fara garantii in valoare de 10.000 ron pentru o perioada de 5 ani. Deloc surprinzator, tot Bancpost se afla pe primul loc cu o DAE de 35.45%, suma totala ce urmeaza a fi returnata reprezentand dublul sumei imprumutate, desi perioada derularii contractului este de doar 5 ani.
Pe locul doi, la mare lupta, se situeaza ATE Bank al carei credit de nevoi personale are o DAE de 35.29%. Pe locul trei ii gasim pe cei de la Raiffeisen cu 35.01%.
Daca discutam despre creditele in euro, locurile se schimba in sensul ca Raiffeisen trece pe primul loc cu o DAE de 31.6%, Alpha Bank este pe locul doi cu 25.42% iar ATE Bank se situeaza doar pe locul trei cu 25.35%. Bancpost a cazut pe 4 cu 23.75%.
Scurte observatii
In mod logic, bancile care au cele mai mari dobanzi la credite ar trebui sa fie in top si in ceea ce priveste dobanzile la depozite, insa lucrurile nu stau chiar asa. Bancpost spre exemplu, nu ofera decat 10.5% la depozitele in lei pe un an, ATE doar 12%, in timp ce Millenium are cea mai buna dobanda, respectiv 16%.
La depozitele in euro pe un an, Bancpost ofera 5.3%, Alpha Bank 4.75%, ATE 5.5%, Raiffeisen 4.5% iar Millenium se situeaza pe primul loc cu 6.5% (sunt 6 banci care ofera dobanzi de 6% sau peste).
Stau si ma intreb care este motivul pentru care unele banci ofera credite atat de scumpe iar explicatiile nu pot fi decat doua: ori nu sunt interesate sa vanda credite asa ca le-au facut neatractive, ori costurile (sau pierderile) lor sunt atat de mari incat nu pot fi acoperite decat prin astfel de oferte (desi are cele mai scumpe credite si prin urmare, cea mai mare marja, Bancpost este singura banca din top 10 care a inregistrat pierderi in ultimele doua trimestre).
Care este concluzia acestui articol? Cine nu casca ochii deschide punga, fiind foarte posibil ca tocmai astfel de oferte sa genereze viitori homlesi.
Cifrele mentionate in acest articol sunt calculate cu ajutorul aplicatiei www.conso.ro.
Citeste si comenteaza pe Khris.ro.

România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
VIDEO Rusia, o viață în exil: Copiii Gulagului se luptă de 30 de ani pentru a reveni acasă
Sorin Cîmpeanu, invitat în studioul HotNews.ro de la ora 18,00. Realizator - Mona Hera
VIDEOINTERVIU/ Beneficiile pe care le pot acorda firmele angajaților anul acesta, dacă au posibilitatea, explicate de Cristian Rapcencu. De la cei 400 lei din telemuncă, la decontarea concediilor și cei 1.500 lei pentru creșă sau gradiniță/ Cum se poate deduce întregul cost cu casele de marcat
Eu personal am depozite la BP cu 15% / an la 3 luni. Si sunt normale, nu negociate special.
Deci 10.5% e din alta epoca.
Trebuiau verificate direct la sursa.
Totusi, suntem constienti ca, oricate eforturi am depune - si chiar depunem - nu putem fi perfecti. De aceea, la finalul fiecarui tabel comparativ am introdus un link catre un formular in care ne puteti semnala posibilele erori.
khris nu e suficient sa spui ca s-au calculat alea pe baza conso.ro, mai tre sa verifici altfel nu esti diferit fata de colegul tau dan popa.
fara misto, faci propaganda la conso si nu ai vrut sa iti incalci conduita buna in a scrie incat ai preferat sa faci un articol la misto pe fata!?
Sper sa nu le cada prea multi in plasa la aceasta gasca de pungasi care isi spun onorific "bancheri".
sa nu se mai imprumute romanii, ca deja sunt 1 milion de datornici din care jumate nu se stie daca vor reusi sa treaca de anul 2009.