In ultimele luni, bancile au tot marit costul creditelor astfel incat acestea au devenit prohibitive pentru cea mai mare parte a consumatorilor. Cum unele dintre credite au dobanzi de-a dreptul nesimtite, m-am gandit ca ar fi util sa fac un top al celor mai scumpe credite aflate in ofertele bancilor.

Cele mai scumpe credite ipotecare

Pentru creditele ipotecare in lei, sa luam in considerare o suma de 300.000 ron, returnabila in 30 de ani. Calculand pe baza acestor doua conditii, de departe cele mai scumpe credite se afla in oferta Bancpost, DAE fiind de 32.79%, respectiv 32.14%. Daca contractezi un credit ipotecar de la aceasta banca, primesti 300.000 de ron si returnezi 2.4 milioane ron in 30 de ani, deci de 8 ori mai mult (!!!).

Pe locul trei, la mare distanta, se afla creditul ipotecar in lei de la Millenium Bank. Acest credit presupune plata a 2.17 milioane lei pentru cei 300.000 imprumutati, DAE fiind de 27.59%.

Daca discutam despre creditele ipotecare in euro, pe primele doua locuri se afla tot doua oferte ale Bancpost cu o DAE de 20.35%, respectiv 19.75. Pentru un credit in valoare de 50.000 eur contractat pe 30 de ani, clientul este nevoit sa returneze de aproape 5 ori mai mult, suma finala fiind de 247.000 eur.

Cele mai scumpe credite pentru nevoi personale

Sa presupunem ca vrem sa luam un credit de nevoi personale fara garantii in valoare de 10.000 ron pentru o perioada de 5 ani. Deloc surprinzator, tot Bancpost se afla pe primul loc cu o DAE de 35.45%, suma totala ce urmeaza a fi returnata reprezentand dublul sumei imprumutate, desi perioada derularii contractului este de doar 5 ani.

Pe locul doi, la mare lupta, se situeaza ATE Bank al carei credit de nevoi personale are o DAE de 35.29%. Pe locul trei ii gasim pe cei de la Raiffeisen cu 35.01%.

Daca discutam despre creditele in euro, locurile se schimba in sensul ca Raiffeisen trece pe primul loc cu o DAE de 31.6%, Alpha Bank este pe locul doi cu 25.42% iar ATE Bank se situeaza doar pe locul trei cu 25.35%. Bancpost a cazut pe 4 cu 23.75%.

Scurte observatii

In mod logic, bancile care au cele mai mari dobanzi la credite ar trebui sa fie in top si in ceea ce priveste dobanzile la depozite, insa lucrurile nu stau chiar asa. Bancpost spre exemplu, nu ofera decat 10.5% la depozitele in lei pe un an, ATE doar 12%, in timp ce Millenium are cea mai buna dobanda, respectiv 16%.

La depozitele in euro pe un an, Bancpost ofera 5.3%, Alpha Bank 4.75%, ATE 5.5%, Raiffeisen 4.5% iar Millenium se situeaza pe primul loc cu 6.5% (sunt 6 banci care ofera dobanzi de 6% sau peste).

Stau si ma intreb care este motivul pentru care unele banci ofera credite atat de scumpe iar explicatiile nu pot fi decat doua: ori nu sunt interesate sa vanda credite asa ca le-au facut neatractive, ori costurile (sau pierderile) lor sunt atat de mari incat nu pot fi acoperite decat prin astfel de oferte (desi are cele mai scumpe credite si prin urmare, cea mai mare marja, Bancpost este singura banca din top 10 care a inregistrat pierderi in ultimele doua trimestre).

Care este concluzia acestui articol? Cine nu casca ochii deschide punga, fiind foarte posibil ca tocmai astfel de oferte sa genereze viitori homlesi.

Cifrele mentionate in acest articol sunt calculate cu ajutorul aplicatiei www.conso.ro.

Citeste si comenteaza pe Khris.ro.